26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportChifu anunţă că a fost numit consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi...

Chifu anunţă că a fost numit consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Politică Externă

Iulian Chifu a anunţat că a fost numit consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, după ce în ultimii cinci ani a funcţionat ca şi consilier pe politică externă, de securitate şi apărare pentru mai mulţi vicepreşedinţi ai Senatului României, scrie Mediafax.

Iulian Chifu a făcut anunţul într-o postare pe contul său de Facebook.

“Dragi Prieteni, Preşedintele României, Domnul Traian Băsescu, mi-a oferit poziţia de consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă. Am decis să accept această ofertă”, scrie Chifu.

El precizează că apreciază numirea “ca pe o investiţie de încredere a Preşedintelui în profesionalismul şi plus valoarea” pe care o poate aduce actualei administraţii.

“Preşedintele are nevoie de idei diverse, de dezbatere, de argumente multiple pentru o decizie calificată. Interpretez oferta Preşedintelui României şi ca pe o necesitate pentru abordarea integrată, strategică, pe care o propun politicilor externă, de securitate şi apărare, pentru mai multă conceptualizare şi pentru o bază teoretică solidă a soluţiilor practice şi a proiecţiilor strategice. De asemenea, am putea adăuga, poate, nevoia de expertiză în domeniul în care funcţionez, respectiv analiză de conflict, decizie în criză, spaţiul post-sovietic, relaţia transatlantică şi politicile NATO, Parteneriatul Startegic cu SUA”, adaugă Iulian Chifu.

El menţionează că nu a făcut şi nu face parte din niciun partid.

“Am fost şi rămân profesor universitar specializat în Analiza de Conflict şi Decizie în criză şi reprezentant al grupurilor de reflecţie ale societăţii civile. Rămân Preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, instituţie de cercetare în domeniul Relaţiilor Internaţionale pe care l-am condus timp de 9 ani şi jumătate”, subliniază noul consilier prezidenţial.

“Fireşte că am propriile simpatii şi opinii politice. Înţeleg să le păstrez, respectând regulile unei neimplicări partinice pe parcursul deţinerii poziţiei publice şi alegând să fac doar politica României. Actuala administraţie a probat, în mai multe cazuri, că e capabilă să înglobeze şi să absoarbă experienţa şi expertiza în simbioză cu personalităţi din alte zone politice decât partidele aflate la guvernare. De altfel, aceasta este o practică curentă, la ora actuală, atât în administraţia americană în exerciţiu, cât şi în cea franceză şi în multe altele”, mai precizează Iulian Chifu.

El menţionează şi faptul că a funcţionat, în ultimii 5 ani, ca şi consilier pe politică externă, de securitate şi apărare pentru mai mulţi vicepreşedinţi ai Senatului României – Teodor Meleşcanu, Norica Nicolai, Crin Antonescu, Cristian Diaconescu.

“Am învăţat de la fiecare şi, sper, am ajutat şi susţinut profesional pe fiecare în activitatea derulată în coordonarea şi responsabilitatea legată de aceste comisii de specialitate ale Senatului”, adaugă el.

“Sosirea mea în această poziţie nu are loc pe un spaţiu gol. Am elaborat concepte şi strategii îmbrăţişate în timp de diverşi politicieni, de diverse instituţii ale statului, inclusiv de către Preşedinţia României. Am fost onorat, de altfel, în 2009, când Preşedinţia României mi-a oferit postura de candidat al României în Consiliul de Experţi pentru elaborarea Conceptului Strategic al Alianţei, cunoscut drept „Comisia Albright”. Opţiunea Preşedintelui României mă onorează şi consider că e un pas obligatoriu, o etapă de consacrare profesională şi o responsabilitate pe care trebuie să o asume oricine pentru a putea revendica ulterior o postură de anvergură şi relevanţă pentru contribuţia într-un anumit domeniu profesional, mai ales când este vorba despre afaceri strategice, politică externă, securitate, apărare. Acesta este motivul pentru care am acceptat această provocare”, mai scrie Iulian Chifu.

“Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat miercuri, 12 octombrie a.c., Decretul pentru numirea domnului Iulian Chifu în funcţia de consilier prezidenţial, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Până la ora transmiterii ştirii, Preşedinţia nu a precizat la ce departament a fost făcută numirea.

Potrivit unui CV publicat online, Chifu este conferenţiar universitar doctor la Departamentul de Relaţii Internaţionale al SNSPA şi cadru didactic asociat.

De asemenea, Chifu este cercetător specializat în Analiză de Conflict şi Relaţii Internaţionale, ziarist şi publicist.

Cele mai citite

Litoralulromanesc.ro: Peste 70.000 de turiști au ales litoralul pentru vacanța de 1 Mai și Paște. Mamaia, Costinești și Vama Veche – stațiunile cele mai...

Litoralul autohton a fost una dintre destinațiile cele mai căutate de români în vacanța de 1 Mai și Paște, peste 70.000 de turiști alegând...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă