18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportCe relevanţă au datele statistice invocate de Ponta

Ce relevanţă au datele statistice invocate de Ponta

Prim-ministru, Victor Ponta, a declarat în cadrul dezbaterii televizate de miercuri seară cu Klaus Iohannis că Institutul Național de Statistică (INS) va anunța astăzi că în al treilea trimestru creșterea economică a depășit 1%. De asemenea, INS va revizui datele anterioare, arătând că România nu a trecut printr-o recesiune tehnică. Însă în legea de funcționare a INS se prevede: “Difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum și tratamentul preferențial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul Statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu și atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte”.

Va “reface” Statistica datele prezentate anterior, astfel încât de pe minus să trecem pe plus? “De o oră încerc să văd ce modificări au apărut la nivelul UE și la nivelul fiecărui stat membru. Este o practică curentă de revizuire a datelor”, a precizat, pentru RL, președintele INS, Tudorel Andrei, evitând să răspundă la întrebarea dacă românii vor primi o veste bună sau nu. Acesta a afirmat că nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistică pentru a obține cu prioritate informațiile. “Sunt nepopular atât pentru cei care se află la guvernare, cât și pentru cei din opoziție, fiindcă am refuzat să dau cuiva aceste date”, a spus Andrei. Președintele INS a adăugat că economiștii care fac parte din staff-urile de campanie ale candidaților pot anticipa datele care urmează să fie făcute publice de Statistică pe baza informațiilor anterioare, care au fost publicate în diferite comunicate de presă. “De exemplu, industria are peste 30% din PIB și a înregistrat o creștere susținută. De asemenea, Comisia Europeană a anunțat recent că pe trimestrul al treilea vom avea o creștere de circa 1%, iar pe următorul trimestru creșterea va fi de aproximativ 1,6%. Iar data de 14 noiembrie a fost anunțată cu un an înainte ca fiind ziua în care facem publice aceste date, cu două ore înaintea Comisiei Europene”, a explicat Andrei. 

Reamintim faptul că, recent, Comisia Europeană a redus semnificativ prognoza privind evoluţia PIB-ului României în acest an, ca urmare a încetinirii creşterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, faţă de o creştere de 2,8% estimată în iunie, potrivit prognozei economice de toamnă. În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creştere economică de 2,5% pentru acest an. Estimările Comisiei sunt mai pesimiste decât cele ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale. Proiecţia FMI indică un avans economic în acest an de 2,4%, în timp ce Banca Mondială estimează o creştere de 2,7%.

Ce spun economiștii

“E greu de spus, fiindcă nu există indicatori economici atât de fini încât să ne dea un răspuns exact. Noi estimăm că va fi o creștere economică pozitivă, până în 1%”, a afirmat economistul-șef al BCR, Radu Crăciun. Analistul economic Lucian Isar susține: ”Așa cum merg lucrurile în economia reală, nu putem avea un asemenea salt de la un trimestru la altul. Îmi mențin prognoza că este vorba de o valoare negativă, apropiată de zero, a creșterii economice pe al treilea trimestru”.

Iar analistul Florin Cîțu a scris pe pagina sa de Facebook: “Comisia Europeană estima în primăvară 0,3% pentru trimestrul al doilea și a fost 1%. Tot atunci estima pentru al treilea trimestru -0,3%, acum vine cu 1%. La asemenea erori de estimare nu văd de ce citează cineva instituția respectivă. Eu înțeleg că ei trebuie să justifice sute de angajați, dar estimările lor sunt mai proaste decât modele simple bazate pe autocorelare. Poate că ar fi mai bine să externalizeze acest serviciu unor companii private”.  

Cele mai citite

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...
Ultima oră
Pe aceeași temă