18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportCe joc face preşedintele atacând şi PDL, şi opoziţia?

Ce joc face preşedintele atacând şi PDL, şi opoziţia?

Preşedintele Băsescu recomandă Guvernului să impoziteze orice venit cu 16% şi îi transmite premierului să-i dea afară pe indisciplinaţii din PDL. Opoziţia e prea incompetentă pentru guvernare.

Într-un interviu la postul public de radio, preşedintele Băsescu a declarat că „una dintre soluţiile corecte” pentru reducerea deficitului de la fondul de pensii este „introducerea cotei unice pe orice tip de venit, indiferent că e pensie mică, mare, că e venit din drepturi de autor, din orice”. „Presez pe acest lucru şi public, şi în discuţiile pe care le am cu Guvernul, dar nu sunt Guvern, nu sunt nici Parlament, (…) nu depinde de preşedinte. Dacă ar depinde de mine, aş fi făcut-o demult”, a precizat el.
Traian Băsescu a adăugat că îl bucură revenirea sănătoasă a economiei româneşti din acest an: „Mă uit, sigur unii vor avea altă părere, mai ales probabil economiştii, dar mă uit cu satisfacţie acum la ce se întâmplă în economia românească. Este o creştere a producţiei industriale, încep să mişte şi serviciile”.

Declaraţiile preşedintelui vin după ce, în urma recentelor întâlniri cu delegaţia FMI, reprezentanţii Guvernului au dat asigurări că în acest an nu va mai avea loc nici o creştere de taxe şi impozite, iar premierul Boc a spus că „sunt vremuri nu tocmai uşoare pentru ţară şi cu consecinţe dureroase pentru foarte mulţi dintre noi”; de asemenea Emil Boc a accentuat că partidul său îşi asumă costurile politice ale măsurilor nepopulare ce trebuie luate. Pe de altă parte, Traian Băsescu s-a arătat de acord cu discutarea ordonanţei privind majorarea TVA în Parlament, discuţie propusă de opoziţie. Imediat după luarea deciziei, la sfârşitul lui iunie, preşedintele a criticat Guvernul Boc pentru creşterea TVA de la 19 la 24%, negociată cu FMI, dar PSD şi PNL cer acum reducerea TVA până la 5% pentru bunuri de primă necesitate, respectiv construcţii.

Preşedintele spune însă că în cazul unei moţiuni de cenzură victorioase ar desemna un premier PSD sau PNL dacă el susţine reformele, dar adaugă că cele două partide „prin declaraţii şi incompetenţă” îi arată că „nu sunt pregătite să vină la guvernare”.

Anastase despre Emil Boc: „Autoritatea se câştigă şi se păstrează”.

Intervenţia preşedintelui la RRA are loc odată cu un atac fără precendent al senatorului PDL, Radu F. Alexandru, la adresa implicării lui Traian Băsescu în partid şi în Guvern. Într-un interviu acordat revistei „22″, el a spus că teoria „preşedintelui judecător” a făcut ca toate resentimentele publicului faţă de Traian Băsescu să se îndrepte spre PDL, iar conducerea PDL să fie „anulată ca autoritate”. „În felul în care e tratat astăzi Emil Boc de preşedintele Băsescu, toată autoritatea lui este anulată atât în interiorul partidului, cât şi în afara lui. Ceea ce este grav şi pentru partid şi pentru Guvern”, a declarat Radu F. Alexandru explicând că premierul nu mai poate avea ultimul cuvânt în faţa miniştrilor. El crede că a venit momentul „decuplării” PDL de Traian Băsescu.

Mulţi democrat-liberali au nemulţumiri în legătură cu deciziile politice majore luate de preşedinte şi premier, dar criticile deschise s-au îndreaptat mai degrabă spre Emil Boc şi miniştri. Cristian Preda, Sever Voinescu sau Monica Macovei s-au exprimat deseori aspru la adresa membrilor Guvernului, în timp ce Emil Boc, Adriean Videanu sau Vasile Blaga au insistat mereu ca discuţiile să aibă loc numai în interiorul partidului, şi nu „pe bloguri”. În faţa „premierei” Radu F. Alexandru, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase spune că PDL trebuie să ţină seama că datorită lui Traian Băsescu partidul a ajuns de la 7% la 40% şi adaugă că actuala „tendinţă descendenta a PDL” nu a fost provocată de preşedinte şi este problema partidului, nu a lui Traian Băsescu. „Autoritatea în interiorul unui partid se câştigă şi se menţine. Dacă există miniştri care îl boicotează, premierul Boc avea la dispoziţie instrumentul necesar ca să rezolve problema, îl poate folosi oricând”, spune Roberta Anastase. Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, declară pe de altă parte că „decuplarea” de care vorbeşte Radu F. Alexandru a fost recomandată chiar de Traian Băsescu şi spune că premierul Boc ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă fermitate. Traian Igaş consideră că a fost „o greşală” că mai mulţi miniştri au anunţat diverse măsuri, dintre unele s-au aplicat, altele nu. „Acest lucru nu ne avantajează. Omul aşteaptă măsuri ferme care să fie aplicate. Vorba multă, sărăcia omului”, conchide el în aşteptarea posibilelor remanieri din septembrie.

Băsescu: „Preda, Voinescu, Alexandru, n-ar fi fost în partid dacă eu conduceam partidul”.

În faţa schimbului public de mesaje între diversele aripi şi membrii PDL, Traian Băsescu neagă că s-ar fi implicat în conducerea PDL, spune că un partid la guvernare nu-şi poate permite luxul de a discuta altundeva decât în interior şi îi acuză de „laşitate” pe cei care încearcă să capete notorietate lovind în propriul partid. „Dacă m-aş fi implicat, PDL ar fi fost mult mai precis în acţiunea politică, iar declaraţii şi tolerarea atitudinilor ostile partidului ar fi fost inexistente. N-ar fi rămas în PDL niciun politician care nu respectă regula de aur a democraţiei interne într-un partid, adică discutăm şi, când am decis, respectăm toţi ce am decis, când a decis majoritate. Indiferent că s-ar fi numit Preda, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru, n-ar fi fost în partid dacă eu conduceam partidul”, a declarat Traian Băsescu.

În replică, Radu F. Alexandru a declarat că mesajul său era unul de solidaritate cu premierul şi partidul şi nu împotriva lor, iar Sever Voinescu a spus că se gândeşte dacă va demisiona din partid, dar că îşi menţine declaraţiile privind schimbarea lui Emil Boc din fruntea Guvernului. Europarlamentarul Cristian Preda nu a putut fi contactat pentru precizări.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă