Membrii Bundestagului (camera inferioara a Parlamentului federal) vor prezenta astazi un document comun prin care cer activarea clauzelor de salvgardare impotriva Romaniei si Bulgariei la capitolele justitie si afaceri interne din momentul aderarii celor doua tari la 1 ianuarie 2007, motivand ca nu au fost indeplinite criteriile impuse de UE.
Factiunile parlamentare ale Uniunii Crestine (CDU/CSU), Partidului Social-Democrat (SPD) si ale opozitiei liberale (FDP) si ecologiste au elaborat documentul in baza cererii formulate recent de crestin-sociali, in special in ceea ce priveste nerecunoasterea verdictelor pronuntate de tribunalele din Bulgaria si Romania.
Revista politica „Der Spiegel” a relatat cu referire la surse din guvernul de mare coalitie ca, neoficial, cancelarul Angela Merkel a dat asigurari grupurilor parlamentare ca se va adresa Comisiei Europene in vederea activarii cel putin a uneia dintre cele doua clauze de salvgardare. „In special situatia din justitia bulgara nu corespunde standardelor UE. Nu cred ca aceasta stare de fapt va putea fi schimbata pana la sfarsitul anului, a declarat vicepresedintele grupului parlamentar conservator, Andreas Schockenhoff, cotidianului „Handelsblatt”. Comisarul pentru Extindere Olli Rehn i-ar fi semnalat deja doamnei Merkel intentia CE de a da curs solicitarii germane, a declarat presedintele factiunii parlamentare crestin-sociale, Peter Ramsauer, revistei „Der Spiegel”.
Membrii Bundestagului au mai semnalat o serie de deficite – valabile atat pentru Romania, cat si Bulgaria – in domeniile combaterii coruptiei, administrarii fondurilor UE pentru agricultura si a securitatii alimentare.
Ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu, va participa astazi la sedinta plenara din Bundestag, dupa ce ieri a prezentat membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundesrat (camera superioara a parlamentului) stadiul de pregatire a Romaniei in vederea aderarii.