10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportBugetul MMAP ar putea fi suplimentat cu 2,4 milioane de lei. Care...

Bugetul MMAP ar putea fi suplimentat cu 2,4 milioane de lei. Care este motivul

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) ar urma să fie suplimentat cu 2.405.000 de lei pentru pentru combaterea efectelor secetei în Delta Dunării, ce includ îngrădirea accesului pentru localnici și turiști și punerea în pericol a unor specii de animale, potrivit unui proiect de HG, relatează Mediafax

Fondurile urmează să fie alocate MMAP din Fondul de Intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015, se arată în proiectul de HG, lansat în dezbatere publică de minister.

Citește și: Efectele secetei: Locuitorii din 29 de sate arădene au apă potabilă doar câteva ore pe zi

Suma de 2.405.000 de lei va fi utilizată pentru realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de seceta și pentru asigurarea debitelor ecologice pe principalele canale, japșe și gârle pescărești din Delta Dunării. Mai exact, vor fi efectuate lucrări de decolmatare a canalelor, japșelor și gârlelor, pe o lungime de peste 33 de kilometri, în scopul asigurării accesului la comunitățile locale și pentru alimentarea complexelor acvatice din Delta Dunării.

Elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi execuţia lucrărilor se contractează de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), mai prevede proiectul.

Începând cu luna iunie 2015 pe fluviul Dunărea s-au înregistrat scăderi semnificative ale debitelor și nivelurilor atât la intrarea în țară cât și pe întreg sectorul românescal fluviului, până la vărsarea în Marea Neagră, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Citește și: Ministrul Agriculturii discută, luni, cu producătorii agricoli despre despăgubirile pe care le-ar putea primi în urma secetei

Condițiile hidrologice deficitare, manifestate cu precădere pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au condus la scăderea alarmantă a nivelurilor în bazinele acvatice naturale în zonă, totodată fiind îngreunată circulația apei spre complexele acvatice, iar pe unele canale, japșe sau gârle alimentarea cu apă a fost chiar întreruptă. Astfel, unele canale și lacuri mici aproape au secat, producând unele probleme ecologice, economice și sociale.

Urmare acestei situații unele trasee de aprovizionare a populației locale, care au inclusiv și rol turistic, au fost afectate fiind imposibilă navigarea în aceste zone.

Primăriile comunelor aflate situate în Delta Dunării care au fost afectate de scăderea accentuată a nivelului apei au transmis o serie de solicitări ARBDD – în calitate de administrator al rețelei de
canale și sectoare de canale -, pentru intervenția în regim de urgență în scopul asigurării circulației apei. Cu toate eforturile depuse de reprezentanții ARBDD, regimul hidrologic nu a înregistrat o îmbunătățire semnificativă.

Astfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea s-a întrunit, pe 11 august, în ședință extraordinară și a hotărât accesarea de fonduri pentru intervenția în regim de urgență pentru decolmatarea canalelor și tronsoanelor de canale prin care se asigură accesul către comunitățile locale afectate, precum și pentru lucrări de decolmatare a canalelor, japșelor și gârlelor care alimentează complexele acvatice din Delta Dunării afectate de nivelul scăzut al apelor

Lucrările sunt necesare pentru a asigura atât accesul și aprovizionarea populației din Delta Dunării, dar și pentru a se evita reducerea unor zone de reproducere naturală pentru specii de pești din familia ciprinidelor, alterarea regimului de alimentare cu apă a habitatelor natural acvatice, zone umede, scăderea capturilor de pește în special din speciile valoroase, diminuarea alarmantă a populațiilor unor specii protejate, precum pelicanul creț, nurca europeană, vulturul codalb și altele asemenea.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă