12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportBoc: Votul prin corespondenţă va fi negociat în continuare cu UDMR, dar...

Boc: Votul prin corespondenţă va fi negociat în continuare cu UDMR, dar nu cu ruperea coaliţiei

Proiectul legii privind votul prin corespondenţă va fi negociat în continuare cu UDMR, dar nu va reprezenta o solicitare pe care se va insista în aşa fel încât să se ajungă la ruperea coaliţiei, a declarat, luni seara, liderul PDL, fostul premier Emil Boc, potrivit Mediafax.

Întrebat la postul public de televiziune dacă va mai susţine acest proiect, Boc a afirmat că ştie că UDMR este împotriva legii.

“Vom vedea ce va fi, dacă vom avea susţinere în coaliţie. Vom discuta, câte legi nu am negociat în coaliţie până acum ? Nu este un element în raport cu care să cadă coaliţia dacă nu se adoptă”, a spus Boc.

El a apreciat însă că fiecare cetăţean ar trebui să aibă dreptul să îşi poată exercita votul indiferent unde se află, dar că nu se doreşte ca prin acest proiect să fie pusă în pericol funcţionarea coaliţiei.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat săptămâna trecută că Guvernul a decis să reia tema votului prin corespondenţă şi şi-a propus să adopte actul normativ până cel târziu la sfârşitul lunii aprilie, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre aprobare. Calendarul a fost deja inclus în programul legislativ al Executivului pentru acest an.

În urmă cu o lună, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat faptul că Uniunea nu va susţine introducerea votului prin corespondenţă, argumentând că în acest caz “securitatea votului lasă de dorit”.

La acea dată, Teodor Baconschi, atunci ministru de Externe, declara că va milita în continuare pentru adoptarea legii privind votul prin corespondenţă, apreciind că aceasta este cu atât mai importantă cu cât 15% din români trăiesc în străinătate.

El a precizat că proiectul de lege pe care l-a redactat s-a blocat în Guvern după prima lectură, din cauza opoziţiei UDMR.

Proiectul legii votului prin corespondenţă a fost aspru criticat de către opoziţie, preşedintele PSD, Victor Ponta, declarând că reprezentanţii opoziţiei vor pleca din toate funcţiile deţinute dacă puterea va adopta acest act normativ şi apreciind că nu are rost nici măcar să mai candideze la viitoarele alegeri.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna mai 2011, că Guvernul a discutat, în primă lectură, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate, dar nu a luat o decizie.

Documentul a fost lansat în dezbatere publică la sfârşitul anului 2010 şi prevede, printre altele, extinderea campaniei electorale de la 30 la 45 de zile, precum şi stabilirea datei scrutinului prezidenţial cu 90 de zile înainte, acesta urmând să aibă loc în luna dinaintea finalizării mandatului şefului statului.

În cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, proiectul de lege prevede depunerea candidaturilor cu cel puţin 60 de zile înaintea alegerilor, faţă de 40 de zile cât stabilea Legea 35/2008 privind votul uninominal.

În privinţa alegerilor prezidenţiale, proiectul mai prevede că, în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, alegătorul care votează prin corespondenţă va primi un buletin de vot ce va cuprinde un patrulater în care trebuie să scrie olograf numele şi prenumele candidatului pentru care optează.

Alegătorii care doresc să voteze prin corespondenţă trebuie să adreseze în scris o cerere de înregistrare în Registrul alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care votează prin corespondenţă. Cererea de înregistrare trebuie să ajungă la misiunea diplomatică sau oficiul consular până cel mai târziu cu 60 de zile înaintea datei scrutinului.

Preşedintele Traian Băsescu declarat, la începutul anului trecut, că se va încerca introducerea votului prin corespondenţă pentru a facilita românilor din străinătate exprimarea opiniei politice.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă