20 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSportBoc: Săptămâna viitoare va fi scos la licitaţie tronsonul Gilău-Nădăşel al Autostrăzii...

Boc: Săptămâna viitoare va fi scos la licitaţie tronsonul Gilău-Nădăşel al Autostrăzii Transilvania

Premierul Boc a anunţat, marţi, că săptămâna viitoare va fi scos la licitaţie de către Ministerul Transporturilor tronsonul Gilău-Nădăşel al Autostrăzii Transilvania, care va fi realizat cu bani de la bugetul de stat, relatează Mediafax.

Emil Boc a declarat, marţi seară, la finalul întâlnirii de la Prefectura Cluj cu reprezentanţii PDL din administraţia locală şi judeţeană, că tronsonul Gilău-Nădăşel al Autostrăzii Transilvania va avea rolul de a scoate “traficul greu din Cluj-Napoca pe ruta Oradea – Zalău”.

“Săptămâna viitoare, va fi scos la licitaţie de Ministerul Transporturilor tronsonul Gilău-Nădăşel al Autostrăzii Transilvania, pentru a putea scăpa şi de ultima formă de trafic greu din Cluj-Napoca pe ruta Oradea – Zalău. Va fi scos la licitaţie şi executat din banii bugetului de stat. E un proiect important care completează sistemul de centuri al Clujului, pe care îl avem finalizat”, a spus Boc.

Premierul a precizat, de asemenea, că va urgenta semnarea protocolului dintre Consiliul Judeţean Cluj şi Ministerul Sănătăţii pentru realizarea Spitalului Municipal de Urgenţă la Cluj, după ce normele metodologice ale Parteneriatului Public Privat au fost elaborate.

“Se poate da drumul la acest proiect”, a spus Emil Boc.

Tronsonul Gilău – Nădăşel al Autostrăzii Transilvania are o lungime de aproape 10 kilometri.

Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro, încheiat cu compania americană Becthel pentru construcţia unui traseu de 415 kilometri. După şapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizaţi doar 52 de kilometri.

Contractul cu Bechtel a fost renegociat în acest an, compania americană urmând să finalizeze doar două tronsoane din cele opt ale autostrăzii. Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrării cu 50%, la 6,9 milioane euro/km, şi permite scoaterea la licitaţie a tronsoanelor încă neîncepute.

Bechtel va continua lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrăzii. Traseul autostrăzii mai cuprinde şase secţiuni însumând 297 km, respectiv Braşov-Făgăraş (53 km), Făgăraş-Sighişoara (52 km), Sighişoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km).

Cele mai citite

Hamas atacă Tel Aviv. Cel puțin opt rachete au fost lansate din zona Rafah

Hamas afirmă că a lansat un „mare” atac cu rachete asupra Tel Aviv, dar nimeni nu a fost rănit, anunță Israel. Cel puțin opt rachete...

Ciolacu a negociat cu Erdogan sabia lui Ștefan cel Mare, dar a primit sabia lu’ DaMucles

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, susține că, în timpul vizitei sale oficiale în Turcia, a negociat cu liderul...

Douăsprezece răniți în urma unor turbulențe la un zbor Qatar Airways

Douăsprezece persoane care călătoreau la bordul unui zbor Qatar Airways de la Doha către Irlanda au fost rănite în timpul unor turbulențe, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă