16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportBlaga amână confruntarea cu "reformiştii", de teama lui Boc

Blaga amână confruntarea cu “reformiştii”, de teama lui Boc

Declaraţiile marţiale din ultima vreme ale conducerii PDL privind excluderea din partid a grupului intelectualilor „disidenţi“ nu s-au materializat ieri, când Biroul Politic Naţional a decis, în locul excluderii, suspendarea europarlamentarului Cristian Preda pentru o perioadă de şase luni.

Decizia conciliantă de suspendare în loc de excludere, asumată personal de preşedintele PDL, Vasile Blaga, pare mai curând un pas tactic înapoi făcut de gruparea Blaga în faţa influenţei fostului preşedinte Emil Boc.

 Miza întregului demers de excludere, solicitată ferm de vicepreşedintele Alin Popoviciu, a fost Preda, cel mai vocal dintre cei propuşi la excludere, mai ales după demisia lui Daniel Funeriu, de săptămâna trecută, şi a lui Teodor Baconschi, din ajun. Pe ceilalţi doi propuşi pentru excludere, Toader Paleologu şi Sever Voinescu, BPN al PDL nici măcar nu i-a mai pus în discuţie.

Ce anume i-au reproşat însă pedeliştii lui Cristian Preda? Potrivit unor surse citate de Hotnews.ro, i-au reproşat lipsa proiectelor şi a activităţii în favoarea partidului şi că i s-a cerut să spună ce a făcut pentru partid în afară de faptul că l-a criticat, unde a fost în perioada campaniei la alegerile generale“. Preda susţine, la rândul său, că i s-a reproşat inclusiv faptul că ar fi afirmat că regretă mai mult că a retrogradat Rapidul decât atacurile unor colegi.  Potrivit surselor noastre, un grup format din vreo 15 persoane i‑a reproşat lui Preda inclusiv că nu ar fi apărat PDL în perioada cât a deţinut funcţia de vicepreşedinte, că nu este pedelist adevărat, precum şi că ar fi prea arogant. Preda a mai fost propus o dată pentru excludere în primăvara anului trecut, când a criticat nominalizarea lui Silviu Prigoană drept  candidat PDL la Primăria  Capitalei. Între timp, Prigoană a părăsit PDL.

Printre cei mai înverşunaţi adversari ai lui Preda s-au numărat, pe lângă Popoviciu, Sulfina Barbu, dar, mai relevant, şi europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi Radu F.  Alexandru. Cea mai plauzibilă explicaţie este lupta pentru locuri eligibile la alegerile europarlamentare. În prezent, PDL are 11 europarlamentari obţinuţi când PDL se afla în apogeul popularităţii sale. Acum, lista s-a micşorat dramatic şi PDL nu poate spera, la un scor de 15-16%, la 5-6 locuri eligibile. Unul dintre ele este rezervat pentru Theodor Stolojan, deschizătorul de listă din 2009, iar un altul pare asigurat pentru Traian Ungureanu, un soldat disciplinat în armata lui Blaga. Oricât de mult ar urî-o pedeliştii, lui Blaga îi va fi imposibil să justifice în faţa celor de la Partidul Popular European o eventuală decizie de scoatere a Monicăi Macovei de pe „lista scurtă“, având în vedere că Macovei este unul dintre cei mai activi şi eficienţi europarlamentari PPE şi de departe cel mai respectat şi apreciat europarlamentar român. Macovei şi-a exprimat susţinerea pentru Preda şi a cerut sancţionarea lui Popoviciu. Dincolo de aceste trei nume, totul este în joc. Marinescu, veteranul PDL în PE, speră să-şi menţină locul, iar alţii, precum Radu F. Alexandru, aspiră la un loc eligibil. Locul lui Preda, al patrulea în 2009, este aşadar prada pe care o ţintesc adversarii săi, care i-au cerut vehement excluderea.

Cu toate acestea, Blaga nu a dat curs acestor cereri şi a impus soluţia de compromis a suspendării. De ce, de vreme ce era clar că nu îi va închide gura lui Preda care, la scurtă vreme, a declarat că decizia este „nedreaptă“, că o va contesta şi a dat asigurări că „blogul (principala sursă a nemulţumirii conducerii PDL) va rămâne în acelaşi format, pentru că pentru mine libertatea este valoarea politică supremă“. Ce urmăreşte de fapt Blaga cu acest pas înapoi?

Unul dintre cei care public s-a opus excluderilor a fost Emil Boc, fostul preşedinte al PDL, care, aşa cum s-a văzut şi la Convenţia Naţională, se bucură de simpatie şi susţinere în creştere în partid. Potrivit surselor noastre, conducerea PDL a avut o întâlnire duminică seară în urma căreia s-a constatat că nu există o majoritate în favoarea excluderii. Blaga ar fi putut încerca să forţeze o decizie, aşa cum i-au sugerat unii, dar aceasta prezenta riscul, mai ales dacă excluderile ar fi fost urmate de un val de demisii, să declanşeze o confruntare frontală cu gruparea Boc, fapt pe care Blaga nu îl doreşte, cel puţin deocamdată. Înţelept, sau poate doar şiret, Blaga a ales să facă pasul înapoi.   

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă