Traian Basescu a obtinut la scrutinul de duminica 50,33% din voturi, iar Mircea Geoana 49,66%, potrivit rezultatelor finale, dar inca nevalidate, anuntate, luni, de purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.
Muhulet a precizat ca acestea sunt datele centralizarii voturilor din toate cele 21.706 sectii de votare deschise la turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
Conform acestor date, prezenta la urne la acest scrutin a fost de 58,02%.
In favoarea lui Traian Basescu s-au pronuntat 5.275.808 alegatori, in timp pentru Mircea Geoana au optat 5.205.760 cetateni cu drept de vot.
Potrivit datelor facute publice de BEC, din totalul celor 18.303.224 alegatori inscrisi in listele electorale permanente, duminica s-au prezentat la urne 10.620.116 cetateni cu drept de vot (58,02%), fiind un numar de 10.481.568 voturi valabil exprimate (98,69%) si 138.476 voturi nule (1,30%).
Muhulet a precizat ca BEC nu va mai face niciun anunt in cursul zilei de luni, Biroul Electoral Central avand programata o noua sedinta marti dimineata, la ora 10.00.
Intrebat daca BEC a primit vreo sesizare privind contestarea alegerilor, Marian Muhulet a raspuns: "BEC nu a fost sesizat cu astfel de contestatii. In cazul in care le vom primi, le vom analiza si vom decide in consecinta".
Numaratoarea paralela realizata de PDL
Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a anuntat, luni, la ora 10.45, ca PDL a finalizat numararea voturilor din toate sectiile, iar rezultatele arata ca Traian Basescu a obtinut un al doilea mandat de presedinte, cu 50,33% din voturi, iar Mircea Geoana a obtinut 49,67% din voturi.
Videanu a precizat ca totalul voturilor exprimate a fost de 10.482.103, din care presedintele Traian Basescu a obtinut 5.275.965 voturi, adica 50,33%, iar Mircea Geoana a obtinut 5.206.138 voturi, adica 49,67%.
Diferenta dintre cei doi candidati este de 69.827 de voturi, respectiv 0,67%.
"Traian Basescu este castigatorul acestor alegeri si noul presedinte al Romaniei", a spus Videanu, precizand ca alaturi de Traian Basescu a castigat si aliatul sau – cetateanul.
"Cetateanul roman impreuna cu Traian Basescu au invins cea mai mare coalitie formata impotriva unui om de dupa 1989", a aratat Videanu, mentionand ca cetateanul este mai puternic decat orice coalitie care nu este facuta pe principii corecte, care sa ii reprezinte interesele.
Diaspora: Basescu – 78,39%; Geoana – 21,01%
Presedintele Traian Basescu, sustinut de PD-L la prezidentiale, ar fi obtinut 78,39% din voturile alegatorulor romani din strainatate, iar candidatul PSD+PC, Mircea Geoana – 21,01%, a declarat, luni, pentru Agerpres, judecatorul Mircea Moldovan, din Biroul Electoral pentru Strainatate.
Potrivit rezultatelor actuale, Traian Basescu a obtinut 115.831 din sufragii, iar candidatul Mircea Geoana – 31.045, din totalul celor 147.754.
Reprezentantii PNL, UDMR, PRM si ai Partidului Verde in Biroul Electoral pentru strainatate au contestat, insa, rezultatul votului la alegerile prezidentiale in afara granitelor, acuzand turism electoral, vot multiplu si oferirea de foloase in schimbul votarii unui anumit candidat.
Contestatia va fi inaintata Biroului Electoral Central, care va lua o decizie in aceasta privinta.
Majoritatea sondajelor de opinie realizate ieri seara anuntau victoria lui Mircea Geoana in alegerile prezidentiale. Potrivit exit poll-ului INSOMAR care reflecta voturile exprimate pana la ora 21 (inchiderea urnelor), Geoana a obtinut 51,2%, iar Basescu 48,8%. Potrivit CURS, Geoana a strans 50,7% din sufragii, in timp ce Basescu a obtinut 49,3%. Conform estimarilor CCSB, Geoana a obtinut 51% din voturi, in timp ce Basescu a fost votat de 49% dintre alegatori.
Prezenta la vot in turul II pentru prezidentiale a fost, pana la ora 21.00, de 56,99%, a anuntat BEC, potrivit caruia judetele unde s-a inregistrat cea mai mare prezenta la urne au fost Ilfov si Mehedinti, iar cea mai scazuta s-a inregistrat in Harghita si Covasna.
In mediul urban s-a inregistrat o prezenta de 54,72 %, iar in mediul rural de 60,11%.
Cea mai mare prezenta la urne a fost inregistrata in judetele Ilfov cu 69,5% si Mehedinti cu 66,95%. Cea mai mica prezenta, pana la ora 21.00, s-a inregistrat in judetele Harghita- 36,98% si in Covasna- 37,61%.
In Bucuresti au votat 54,9% dintre alegatorii inscrisi pe liste. In Sectorul 1, prezenta a fost de 59,9%, in Sectorul 2 de 54,22 procente, iar in Sectorul 3 a fost de 52,22%, in timp ce in Sectorul 4 de 53,02%, in Sectorul 5 a fost de 50,89% si in Sectorul 6 a fost de 60,04 procente.
In cele 3.359 de sectii speciale s-au prezentat la vot 617.135 de alegatori. Cele mai multe voturi s-au inregistrat la aceste sectii in judetele Timis, cu 30.487 de alegatori, Cluj cu 29.147 alegatori si Ilfov cu 26.914 votanti.
Mircea Geoana: "Multumesc in primul rand lui Crin Antonescu!"
Mircea Geoana s-a declarat castigatorul alegerilor, proclamandu-se deja presedintele tarii. "Impreuna am invins. E o noapte frumoasa pentru democratia romaneasca. E o victorie muncita. Vreau sa multumesc tuturor celor care au venit la vot, colegilor mei, staff-ului meu, Partidului Conservator, si in primul rand, PNL si lui Crin Antonescu! Este victoria lui Crin in aceeasi masura in care este victoria mea", au fost primele cuvinte ale candidatului PSD. Dar sarbatoarea s-a declansat la sediul PSD, chiar daca exit-poll-urile au prezentat rezultatele in marja de eroare.
Social-democratii isi adunasera din vreme la sediul din Kiseleff masele rosii de manevra, liderii PSD instrumentand un spectacol magistral. O scena imensa, un ecran de cativa metri au prezentat in detaliu fiecare fata zambitoare din sirurile de lideri PSD prezenti. Dar la sediul PSD si-a facut prezenta si o lume pestrita. De-a valma, liberali, pecisti, penegisti s-au amestecat printre pesedisti. Pentru prima data in istoria post-decembrista, liberalii in galben au dat o pata de culoare multimii in rosu. In premiera, PNL a venit in curtea PSD, la propriu. Prezenta pe scena s-a facut in mod stratificat, in functie de importanta politica pe care o prezinta fiecare. Cupluri PNL-PSD s-au format ad-hoc, in jurul lui Geoana. In randurile din spate s-au asezat Olguta Vasilescu si Relu Fenechiu, Radu Stroe si Bogdan Niculescu-Duvaz, Varujan Vosganian si Marian Oprisan, iar apoi, mai in fata, Ludovic Orban si Marian Vanghelie, Crin Antonescu si Liviu Dragnea. Printre cei din fata, chiar in ceafa lui Geoana rasufla bucuros Gigi Becali. Dar in imediata apropiere a lui Mircea Geoana nu se afla decat familia: Mihaela si cei doi copii.
Sustinatorii au scandat intr-un cor organizat: "Ole, ole, Basescu nu mai e". Imediat dupa anuntul privind rezultatul exit-poll-urilor cu cateva minute inainte de ora 21, Mircea Geoana si-a exprimat nedisimulat fericirea. A inceput sa-i multumeasca lui Crin Antonescu, spunand ca o sa-i fie recunoscator toata viata, a multumit UDMR, PNG, ajungand in cele din urma la sotia sa, Mihaela, nelipsind de pe lista nici mama sa, "care acum este fericita si se uita la televizor", dar si nici tatal sau, "care este bucuros din ceruri". Mircea Geoana a promis ca in numai cateva zile se va forma Guvernul Iohannis. "Inchidem acum 20 de ani de istorie postcomunista, de azi punem capat tranzitiei si ne ducem spre Europa", a afirmat Geoana. Insa, dincolo de euforia manifestata de liderii PSD, vicepresedintele Liviu Dragnea a spus, in cercuri restranse, ca scorul va fi, in realitate, foarte strans, Geoana castigand la o diferenta de numai 300.000 de voturi.
In fata declaratiilor lui Traian Basescu ca el ar fi castigat alegerile, Mircea Geoana a declarat ca il intelege pe "omul Traian Basescu": a pierdut alegerile desi la inceputul anului se afla cu zeci de procente in fata candidatului PSD in sondajele de opinie. Dar, continua Mircea Geoana, "nu il pot intelege pe omul de stat Traian Basescu", care ar trebui sa faca cat mai repede acel gest elementar intr-o democratie, de a recunoaste rezultatul alegerilor. Mircea Geoana a mers, de altfel, impreuna cu sotia sa la sediul PNL ca sa multumeasca personal si imediat celor care l-au ajutat sa invinga.
Pe de alta parte, de la Sibiu, Klaus Iohannis a anuntat ca se va intalni astazi cu Mircea Geoana si Crin Antonescu pentru a stabili pasii de urmat pentru alcatuirea Guvernului. El a declarat ca rezultatul legat de victoria lui Mircea Geoana era previzibil: "Primele exit-poll-uri au aratat un avans al presedintelui Geoana, avans care a fost pastrat pe tot parcursul zilei". In acelasi timp, liderul UDMR, Bela Marko, a declarat ca el si Uniunea au sustinut "ideea de schimbare, ideea unei guvernari si a unui guvern in frunte cu domnul Klaus Iohannis". UDMR nu face parte insa din alianta guvernamentala dintre PSD si PNL, Uniunea semnand un document de colaborare numai cu PNL.
Seara s-a incheiat la PSD printre cani de vin fiert si echipe de sustinatori din cale-afara de ferventi, imbracati in rosu, si intrebandu-se inca nehotarat incotro s-o apuce: "Spre Unirii sau spre Universitate?". Printre ei, Marian Vanghelie s-a declarat "multumit de victorie, dar nu de rezultat".
"Este oricum o victorie foarte muncita!", a conchis el.
Traian Basescu: "Aveti incredere. Am invins!"
Traian Basescu si-a proclamat si el victoria la sediul PDL din strada Modrogan chiar cu cateva minute inaintea afisarii rezultatelor exit-poll-urilor de catre posturile de stiri. "Vreau sa rezum rezultatul votului: am invins. Am invins la fel ca in 2004. Va asigur ca la ora 19.00, sondajele corecte aratau ca l-am depasit pe Mircea Geoana. In momentele urmatoare veti vedea manipulari la trusturile lui Vantu si Voiculescu, care v-au manipulat pana acum. Va asigur ca puteti avea deplina incredere in ce va spun", a declarat Basescu in ropotele de aplauze ale poporului portocaliu, adunat sub drapele tricolore. Candidatul PDL si-a continuat discursul amintind de predictia lui Silviu Brucan, potrivit careia Romania are nevoie de 20 de ani de tranzitie. In opinia lui Basescu, perioada lui Brucan s-ar fi incheiat pe 6 decembrie, prin votul dat de romani modernizarii. Bucuria zgomotoasa din curtea PDL nu ii era impartasita insa in sediu, unde liderii partidului faceau eforturi sa ramana optimisti. Scorul pe care-l avansau acestia era favorabil lui Traian Basescu. Unii sutineau ca ar fi 51% pentru candidatul lor, altii ca ar fi egalitate, asa cum a aratat CSOP-ul (institutul de casa al partidului), iar cativa isi puneau sperantele in voturile diasporei. De altfel, premierul Emil Boc l-a declarat inca o data castigator pe Traian Basescu, la plecarea din sediul partidului: "Amintiti-va ca sondajul este de la ora 19.00 si nu prinde evolutia crescatoare a presedintelui si nici diaspora". In ciuda entuziasmului afisat de Emil Boc, Adriean Videanu, Gheorghe Pogea si Elena Udrea, seful de campanie, Gheorghe Flutur, a parasit primul sediul impreuna cu secretarul general, Vasile Blaga. Cei doi s-au mutat cel mai probabil peste drum, la centrul de comanda al campaniei, incercand sa afle de la liderii din teritoriu cum se prezinta situatia in sondajele "reale". In ciuda proclamarii victoriei, unii dintre militantii PDL isi exprimau nedumerirea in fata celor doua "adevaruri" – cel sustinut de Basescu si cel al rezultatelor partiale.
PDL a inceput numaratoarea paralela
Presat de timp si de proclamatiile victorioase ale PSD si PNL, partidul lui Traian Basescu a grabit numaratoarea paralela a voturilor menita sa arate ca pregatirile adversarilor pentru formarea noului guvern nu au nici un sens. Astfel, in jurul orei 23.00, prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a anuntat ca dupa numararea voturilor exprimate in 40% din sectiile de votare, rezultatele sunt de 50,7% in favoarea lui Traian Basescu si de 49,3% pentru Mircea Geoana.
Diversiuni, pana de curent si Ninel Potarca
De altfel, inaintea aflarii rezultatelor estimate de institutele de sondare, liderii PDL susoteau pe holuri despre SMS-urile impanzite de PSD, care-l dadeau invingator pe Mircea Geoana si prevesteau apocaliptic manifestatii violente pe care adversarii lor le-ar fi planuit pe strazile Bucurestiului. Dinspre Kiseleff veneau acelasi gen de zvonuri atribuite insa portocaliilor. Insusi Traian Basescu si-a rugat electoratul, care se pregatea sa iasa in Piata Universitatii, sa ramana "linistit". Simpatizantii PDL s-au strans in curtea partidului inainte cu ore bune inaintea venirii lui Basescu si au incalzit atmosfera scandand sloganuri precum: "Pentru Geoana si Ion pregatiti un avion" sau "Geoana, nu uita, te-am votat la Moscova". Dupa discursul candidatului lor, simpatizantii PDL, printre care si fostul candidat la presedintie, Ninel Potarca, s-au inghesuit in sediu pentru a-l asigura pe acesta de sprijinul lor. Numai ca, in sediu, s-a oprit curentul electric. Ironic, pedelistii fusesera acuzati de pesedisti ca vor crea pene de curent in sectiile de votare pentru a frauda alegerile.
Mai mult:
Entuziasm mai mare la vot decat in primul tur
Clanurile interlope au facut legea in Dambovita
Rezistenta anticomunista de la Nucsoara a devenit socialista
Ziua votului: propaganda electorala si delicte
Sectiile speciale: greu de votat (II)
Ulei, zahar, faina si 50 de lei contra pliante electorale
Avalansa de "bolnavi" solicitanti de urne mobile
In Valea Jiului, Mos Nicolae a fost si rosu, si portocaliu
PSD si PDL in fata sondajelor: Euforie, rezerve, amaraciune