7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportRezistenta anticomunista de la Nucsoara a devenit socialista

Rezistenta anticomunista de la Nucsoara a devenit socialista

» Simbolul rezistentei anticomuniste, Nucsoara, a facut pactul cu dusmanul istoric. La turul I, candidatul PSD, Mircea Geoana, a iesit pe primul loc, adjudecandu-si peste 51% din voturi, in timp ce Traian Basescu a obtinut doar jumatate, adica 28%.

La Nucsoara partidul continuator al fostului PCR a castigat, in sfarsit, batalia cu rezistenta din munti. Ce n-au reusit comunistii si Securitatea acum 50 de ani, cand i-au executat la Jilava pe membrii gruparii de rezistenta, in frunte cu Iancu Arnautoiu, a reusit la aceste prezidentiale PSD, cu pixuri, fulare rosii si sacose tapetate cu figura lui Geoana si a fostului prim-secretar Ion Iliescu. "Premier mai bun ca Adrian Nastase nu exista", pironeste cuvintele cu privirea nea Sandu Fulga, vecin gard-in-gard cu fiica Elisabetei Rizea, Lenuta. De altfel, batranul de 82 de ani, uscat de boala si de ani, nu pare sa creada prea mult in povestea Tutei Rizea, schingiuita si fugarita de Militie si de Securitate pe vremea comunistilor pentru ajutorul dat fugarilor din munti. Ba chiar o banuieste pe batrana de prefacatorie: "A spus o gramada de minciuni Elisabeta Rizea, daa…

 

Cum sa iasa pe geam cand a venit Securitatea s-o caute? Ca-s patru-cinci metri de la fereastra la pamant, se facea praf…", isi arata nea Sandu Fulga argumentele, ca niste canini aparuti de nicaieri in gura lui stirba. Alaturi, in burnita de decembrie, casa Elisabetei Rizea – tanti Tuta, cum ii ziceau satenii – sta modesta si mica, asa cum era si stapana. Geamurile sunt la doar doi metri deasupra pamantului si ce-s doi metri cand stii ca daca incapi pe mana securistilor nici dracul nu te mai scapa viu? Dar pe nea Sandu nu-l intereseaza decat pensia lui, ca el n-a simtit in coaste bocancii militienilor, securistii nu i-au dat niciodata casa peste cap pentru a cauta fugari ascunsi si nici nu a fost luat in miezul noptii de-acasa pentru a fi luat la intrebari si la bastoane prin beciurile de la Jilava. De-aia isi permite acum sa spuna un lucru ce ar parea de mirare pentru satul asta: "Cine a votat cu PSD n-a gresit!".

"Nu trebuia sa faca alianta PNT cu PSD. N-au aceleasi ganduri"
Satenii spun ca la Nucsoara social-democratii au intrat intai imobiliar, prin Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, care acum cativa ani si-au ridicat vile aproape de padure. De la Curtea de Arges in sus, pe unde le-au pus, din afisele electorale Basescu lipseste cu desavarsire, iar din celelalte, care-s mari si late, jumatate sunt cu Iliescu zambind langa "prostanacul" Geoana. Sectia de votare din Nucsoara este la caminul cultural. Satenii, unii imbracati in costume populare, se sterg bine de noroi pe iarba din fata intrarii ca sa nu umple cu noroi incaperea. La scrutinul pentru turul I a fost mai multa lume la urne de dimineata decat acum, sunt de parere cele sapte-opt doamne din comisia electorala a sectiei, incalzite binisor la spate de o soba cat un furnal.

 

Au fost, e drept, si nerabdatori, veniti chiar dinainte de a se lumina de ziua sa voteze "pentru mai bine", dintre cei saraci care n-au animale de hranit inainte de a iesi in sat. La urne, plictiseala. Cinci sau sase cabine de vot, niciodata pline toate odata. Dimineata pe la 9.00 abia daca intrasera in urna 45 de buletine de vot. Unii or sa vina la caminul cultural dupa Liturghie. 50 de metri mai jos, la biserica, slujba sta sa inceapa. Parintele canta in legea lui, batranele incep sa se adune una cate una. O munteanca albita dupa 75 de ani traiti, dar spatoasa – Filofteia Mihai –, se codeste sa spuna cu cine a votat, insa povesteste ca fratele ei, Oprea Ion, era cu fugarii din munti si a fost parat la militieni chiar de sotie. "I-au dat 25 de ani, dar a scapat cand cu o gratiere." Alta localnica, tanti Ana Belu, 67 de ani, marturiseste ca a votat cu Basescu. Sotul ei a fost nepot de-al Elisabetei Rizea. O supara putin ca la Timisoara taranistii au dat mana cu PSD, dar se declara neputincioasa, nimeni nu se mai gandeste la asta acum. "S-a pierdut traditia asta cu anticomunismul."

 

In cimitirul bisericii, crucea Elisabetei Rizea este cea mai mandra, dar nimeni n-a mai pus vreo lumanare langa ea. Lenuta Rizea este si ea batrana si umbla cu tot felul de boli pe la Bucuresti, a plecat inca de cand s-a crapat de ziua. Dincolo, in partea dreapta a bisericii, aprinde o lumanare la mormantul parintilor sai si al sotiei un batran cu cusma trasa bine pe urechi. La 1 martie are 82 de ani. "Nu trebuia sa faca alianta PNT cu PSD. N-au aceleasi ganduri", zice cu greu mosul. Nu-si da numele, cum nu si-l spune nici batrana care-i completeaza explicatia: "PNT trebuia sa mearga pe cont propriu, al lui… daca a vazut ca are prioritate superioara".

De neamul Arnautoilor
Singurul care pare sa ia foc in fata "reconcilierii istorice" a PNT cu PSD prin semnatura lui Ciuhandu este nepotul lui Iancu Arnautoiu, Doru. Are 62 de ani, o casa darapanata, mostenita de la tatal sau, Petre Arnautoiu, si ceva teren. Vine des pe-aici, prin Nucsoara, loc de care il leaga istoria familiei sale. "Basescu o sa iasa, o sa vedeti", se arata optimist Doru Arnautoiu. Nea Sandu Fulga spusese si el: "Geoana iese…". Doru lucra prin anii ‘80 la Uzinele "23 August", de unde a fost "scuipat" imediat ce a aparut, dupa ‘89, la televizor, si astfel au aflat si colegii, si sefii lui din ce familie se tragea el pe tacute. Pana atunci reusise sa stea linistit, povesteste astazi ca nu s-a inscris in Partidul Comunist, desi a fost invitat de mai multe ori, nici nu a candidat la Primaria Nucsoara, cu toate ca a primit oferta. A preferat sa-si vada de viata lui. E suparat doar ca numele tatalui sau nu e trecut pe nici o institutie din comuna asta.

 

Ca si cum n-ar fi fost si el ucis la Jilava, cu tot lotul "rezistentei" din munti. "Caminul cultural se numste «Ion Arnautoiu», scoala se numeste «Toma Arnautoiu», iar tata, frate cu Toma, nu apare pe nicaieri. Iar in filmul despre rezistenta anticomunista din Nucsoara e imbracat ca un taran oarecare, dar el a fost invatator in sat cand bunicul nu putea tine orele", se intristeaza Doru Arnautoiu. El a votat cu Basescu, "raul cel mai mic", la o sectie de votare speciala de langa Nucsoara, pentru ca are buletin de Bucuresti.
Un exit-poll la iesirea de la urne, facut de un baiat de la Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES), arata ca balanta voturilor este echilibrata. Nici Geoana, nici Basescu nu atarna mai greu, deocamdata. Comuna Nucsoara are acum 1.700 de locuitori, dupa spusele politistului care pazeste intrarea in caminul cultural. Multi batrani, multi. Vin cuminti la vot, cum au venit mereu. Pana la 14.30, votasera cam jumatate din localnici.

"Am votat cum au votat si copiii nostri", spune tanti Lenuta. Vecina sa, care si-a pus baschetii noi ca sa vina la votare, se plange ca sunt cu totii dezamagiti de "cearta si halaimanul" dintre politicieni, ca "tineretu’ ce sa invete din cearta asta?".
Fiii celor doua, Marius si Alexandru, tineri ai comunei – primul are 33 de ani, celalalt abia 20 –, tin secret alegerea facuta la urne. "Sa zicem ca am votat pentru mai bine", se umfla putin in pene Marius. Lor nu li se pare nimic suspect in asa-numita reconciliere istorica intre cei ciomagiti si ucisi de comunisti si urmasii modernizati ai acestora din urma. "Cum mi se pare faptul ca taranistii s-au impacat cu PSD? As zice ca s-a intors Dumnezeu cu fata la noi. E un gest bun impacarea asta", arunca Marius cuvintele de la inaltimea unui lider de opinie. Prin sat se aude ca pana si nepoata Elisabetei Rizea s-a laudat ca voteaza cu Geoana.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...
Ultima oră
Pe aceeași temă