6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportSectiile speciale: greu de votat (II)

Sectiile speciale: greu de votat (II)

Sectiile de votare destinate celor cu alt domiciliu decat localitatea in care au mers la vot au starnit si de aceasta data controverse. In Ilfov, o sectie speciala s-a inchis cu patru ore mai devreme, desi suspendarea votului mai mult de 60 de minute este considerata ilegala. La Bragadiru, suspiciunile de frauda s-au concentrat pe oferirea de bani contra vot. In Gara de Nord, votul a fost suspendat cateva minute, iar timpul mediu de asteptare la coada a fost de circa trei ore.

Sectia speciala de votare din comuna Voluntari, judetul Ilfov, s-a inchis, in mod cu totul neobisnuit, cu aproape patru ore inainte de ora 21.00. Explicatiile oficiale sunt putine si neclare. Comisia de la sectia de votare din comuna Voluntari, de langa Bucuresti, a terminat cele 800 de buletine de vot pe care le primise initial in jur de ora 17.00. Cum Biroul Electoral Judetean s-a aratat nepasator in fata cererilor de suplimentare a buletinelor de vot, membrii comisiei au hotarat sa inchida procesul de votare, dar si usa in nasul alegatorilor. Aceasta, desi ora legala de inchidere a urnelor din intreaga tara este 21.00. Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, spune ca problema are legatura cu o decizie a Biroului Electoral Judetean Ilfov.

Aici s-a hotarat ca nici una dintre sectiile de vot speciale din judet sa nu mai fie realimentata cu buletine de vot. Asociatia Pro Democratia a cerut explicatii BEJ Ilfov, avand in vedere ca suspendarea procesului de votare mai mult de o ora este ilegala, dar a primit un raspuns nesatisfacator. Astfel, hotararea BEJ Ilfov s-ar baza pe o circulara a Biroului Electoral Central care spune ca Birourile Electorale Judetene alimenteaza sectiile de votare cu numarul de buletine de vot pe care il considera necesar.

Bragadiru: "Votez cu oricine imi da bani"
Duminica dimineata, in fata scolii Generale nr. 1, unde a fost amenajata singura sectie de vot speciala din Bragadiru, judetul Ilfov, era agitatie mare. Cateva zeci de persoane stateau la coada pentru a-si exercita dreptul de vot. Pana la ora 12 isi exprimasera deja optiunea 400 de persoane, in conditiile in care cu doua saptamani in urma, cu ocazia primului tur al alegerilor, numarul celor care votasera pe liste suplimentare fusese de 600. Unul dintre membrii comisiei electorale ne-a explicat: "Probabil ca majoritatea sunt cei care si-au cumparat o locuinta pe raza orasului si nu si-au modificat datele din buletin. Altfel nu imi explic prezenta mare a votantilor pe liste speciale".

La un moment dat, la 15 metri departare de sectie s-a creat agitatie. Vreo 20 de oameni au disparut in fuga dupa un bloc. Un individ i-a strans in jurul lui si a inceput sa le imparta cate o hartie de 50 RON. In momentul in care si-a dat seama ca a fost observat de ziaristii prezenti la fata locului, individul a rupt-o la fuga, iar oamenii din jurul lui s-au imprastiat. "Nu am luat pentru votare, ce spuneti acolo?", s-a aparat unul dintre oamenii care se aflasera in preajma individului.

"Pai, pentru cine sa dea bani, uite ale cui sunt afisele de pe aici! Nu va zic nimic, de ce sa apara lucruri rele despre oras?", ne-a raspuns o tanara. Nu toata lumea era insa multumita. Neagra de suparare ca nu apucase sa primeasca bani, o doamna ne-a declarat: "Numai mie nu mi-au dat bani ca sa votez, am cerut si eu macar 10 lei". "si cu cine erati dispusa sa votati?" "Cu oricine, daca imi dadeau bani. Le-au dat si cate 25 de lei." Incidentul s-a petrecut destul de aproape de un echipaj de politie, aflat in zona.

Gara de Nord: patru suspendari
In Gara de Nord, fericirea se gasea ieri sub firma rosie a unei covrigarii. De sub ea, mai erau cativa pasi pana la pragul dincolo de care se afla ravna sutelor de oameni inghesuiti de ore in sir la o coada de peste 50 de metri: urna de vot. "E incredibil ca in Romania sa nu poti sa votezi. Asta-i tara", dadea din maini o timisoreanca, nervoasa dupa ce politistii i-au refuzat politicos rugamintea sa se bage in fata. Cu trenul care-i pleca peste o ora, pentru ea coada era o misiune sinucigasa: oamenilor din prima linie le luase dublu sa ajunga in pozitie fruntasa. "Asta-i frauda cea mai mare, sa nu te lase sa votezi", intervine si o doamna de la sfarsitul cozii. De langa ea, un muncitor din Corabia a prins ura pe ziaristi: "Ne-ati facut la televizor ca luam bani, ca am venit pe spaga sa votam. Io muncesc de noapte, sunt cu fi-miu in Bucuresti, n-am cum sa ma duc acasa sa votez".

Cu o singura declaratie de completat pe propria raspundere, in loc de doua ca in turul intai, lucrurile pareau sa mearga mai bine. Pana la ora 10.00 votasera aproape 200 de oameni, iar peste zi procesul electoral a fost suspendat de patru ori. "E mult mai bine ca data trecuta. Atunci au votat 480 toata ziua", era multumit seful politistilor de la fata locului. "Domnule, cetatenii n-au mai scris demult. Se incurca. Timpul mort acolo e, la completat declaratiile. Data trecuta au fost oameni care au stat patru ore la coada, ca sa constate inauntru ca nu stiu sa scrie", explica politistul-sef ritmul de melc al votului. Teoria politista "votul e universal, scrisul nu" s-a verificat rapid. Votarea s-a intrerupt 20 de minute, dupa ce reprezentantul PSD din comisia de vot a fost acuzat ca a completat declaratiile pe proprie raspundere in locul mai multor persoane certate cu scrisul.

 

Era a doua pauza fortata de vot si nu avea sa fie ultima pana seara. "S-o inchida de tot, frate. Isi bat joc de oameni", s-a scarbit de vot un tanar. La cateva statii de autobuz distanta, sectia speciala de la Maternitatea Giulesti parea, in comparatie, desprinsa din Elvetia. Coada nu apuca sa se intinda pe mai mult de cativa metri, pentru ca lumea intra la vot ca pe banda rulanta. In Gara de Nord, politistii le-o recomandau tuturor nou-venitilor la coada. Putini abandonau insa locul prins la coada. "De ce sa plec? Poate si dincolo o fi la fel", spunea un domn pe care-l asteptau trei ore de leganat de pe un picior pe celalalt.

Cele mai citite

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă