12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Vreau să cred că liderii zonei euro ajung, la noapte, la...

Băsescu: Vreau să cred că liderii zonei euro ajung, la noapte, la concluzii pe probleme fundamentale

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, miercuri seară, la Bruxelles, speranţa ca, în cursul nopţii, liderii din zona euro să ajungă la concluzii asupra celor două probleme fundamentale – Grecia şi facilitatea europeană de stabilitate fiscală, scrie Mediafax.

“Vreau să cred că în cursul acestei nopţi se va ajunge la concluzii pentru cele două probleme fundamentale – Grecia şi facilitatea europeană de stabilitate fiscală”, a spus Băsescu.

El a arătat că, după Consiliul European, liderii statelor din zona euro au rămas într-un summit pentru a stabili modalitatea de finanţare pentru Grecia şi nivelul de implicare a sectorului privat.

“În continuare statele din zona euro rămân într-un summit al zonei euro pentru a stabili nevoia şi modalitatea de finanţare pentru Grecia şi, probabil, cel mai important element este stabilirea nivelului de implicare a sectorului privat. Vor discuta nivelul de finanţare al facilităţii europene de stabilitate financiară şi vor discuta de consolidarea fiscală în interiorul zonei euro – nu numai ţările care au un program acum, Grecia, Portugalia, Irlanda, dar şi Spania şi Italia, care trebuie să prezinte programele de consolidare fiscală”, a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la Bruxelles, că decizia Consiliului European privind soluţiile de capitalizare a băncilor înseamnă că toate statele din UE au garanţia că subsidiarele băncilor-mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

El a anunţat că la lucrările Consiliului Europea s-au adoptat soluţii pentru capitalizarea băncilor. “A fost adoptată declaraţia de recapitalizare a băncilor. Acest document vizează finanţarea băncilor pe termen mediu, ca să se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu a economiei reale”, a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că declaraţia vizează asigurarea cantităţii şi calităţii capitalului, pentru că, de fapt, se vizează introducerea în sistemul bancar a unui capital de primă clasă, respectiv lichiditate în bani.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă