19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportBăsescu: "Sunt de meserie comandant de navă şi nu am ratat niciodată...

Băsescu: “Sunt de meserie comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi rata nici de astă dată”. Vezi declaraţiile preşedintelui

Promisa „intervenţie cu românii” a preşedintelui Traian Băsescu nu a anunţat nici una din demisiile aşteptate de protestatarii din Piaţa Universităţii. Dimpotrivă, Băsescu a subliniat că nu pleacă de la Cotroceni, pentru că „preşedinţii nu pot demisiona în perioada de criză”.

El a arătat că va pleca doar dacă devine clar că demisia este soluţia pentru ieşirea din criză. „Sunt de meserie comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi rata nici de astă dată cu România”, a subliniat el.

Băsescu a recunoscut din nou că nemulţumirile oamenilor sunt îndreptăţite, din cauza măsurilor de austeritate, şi că „aceeaşi abordare o au şi milioanele de români care nu au ieşit în stradă”. Totuşi, singurul lucru pe care l-a precizat în legătură cu protestele a fost acela că va avea mai multe ieşiri publice, pentru a le explica românilor măsurile pe care autorităţile le vor lua în perioada următoare.

El a mai spus că oamenii au plătit deja preţul crizei şi că acum este rândul politicienilor, care trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi modestie.

Băsescu a recunoscut că eşecul legii sănătăţii i se datorează, măcar parţial, şi că disputa în direct cu fondatorul SMURD, Raed Arafat, a fost o gafă. Deşi una dintre cerinţele protestatarilor este combaterea corupţiei, preşedintele a abordat pe scurt subiectul. El a declarat că, oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta „dictator” asupra sa, va continua să sprijine instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei.

Referitor la acuzaţia care i se aduce că ar conduce PDL, preşedintele a spus: „Dacă îl conduceam eu, era mult mai bine condus”. Băsescu a adăugat că nu cere DNA să facă dosare şi nici nu dictează soluţiile pe care le dă Curtea Constituţională.

 

Citeşte toate declaraţiile preşedintelui:

Mesajele din stradă şi de per Internet au creat impresia că există o ruptură. S-a creat o impresie falsă. Obligaţia preşedintelui de a reprezenta continuu este unul din imperativele majore, fiind vorba despre un preşedinte ales în mod direct.

Oamenii trebuie să ştie că îmi este extrem de clară siuaţia în care se află. Ştiu că măsurile precum creştera TVA, reducerea salariilor în mediul bugetar i-au făcut să asă în stradă în urma traiului greu.

Ştiu că aceeaşi abordare o au şi milioanele de români care nu au ieşit în stradă. Şi ei s-au simţit solidari cu cei care prin sloganurile lor, prin pancardele lor, vorbeau desre aroganţa poltiicienilor sau corupţie.

Prima mea obligaţie este aceea de a restabili legătura de încredere între mine şi acea parte din populaţie care şi-a pierdut încrederea în preşedinte.

În momentul de faţă de aflăm într-o situaţie de criză. Evoluţiile interne din ultimii doi ani au suprapus peste criză şi măsuri extrem de puternice de modernizare a statului.

Nu toate acestea au fost bine primite: Codul Muncii, Legea Educaţiei. Nu în ultimul rând, Legea Asistenţei Sociale, o lege extrem de discutată şi care a afectat un număr considerabil de oameni care uneori trăiau nejustificat din ajutoare sociale.

Sunt doar câteva exemple care arată că procesele de modernizare a statului, simultan cu măsurile de austeritate, au dus la nemulţumiri.

Aici, cu certitudine, responsabilitatea mea este majoră. Reformarea statului a fost unul din obiectivele majore pentru care m-am angajat înainte de a deveni a doua oară preşedinte. Acestea au creat un sentiment de îngrijorare, deşi am ieşit preşedinte a doua oară cu discursul privind reformarea statului.

România a ieşit din recesiune, sper ca cifrele de la Statistică să confirme că am înregistrat o creştere de 2,3% din PIB, una dintre cele mai mari din UE.

Marea problemă a populaţiei este ce se întâmplă în continuare, iau eu trebuie să le spun românilor că ştiu ce trebuie făcut. În parteneriat cu Guvernul, trebuie să deschidem acest orizont de ţară nouâ. Printre cele mai importante lucruri sunt revizuirea Constituţiei, ca răspuns la votul românilor de la referendumul din 2009, când peste 80% din români au votat pentru parlament unicameral şi număr maxim de 300 de parlamentari.

Toate partidele, fără excepţie, se fac că uită de votul românilor din 2009, dar nu ezită să spună că ascltă vocea poporului. Eu nu aş crede pe nici unul din ei, câtă vreme nu respectă votul poporului. Nu mă refer la un partid anume, ci la toate partidele. Nici unul nu a vrut să mişte, deşi au primit la timp proiectul de Constituţie.

Poporul nu se serveşte doar prin declaraţii la televizor, ci prin fapte, iar revizuirea Constituţei este o probă a clasei politce româneşti.

Avem nevoie şi de o lege electorală.

Avem nevoie de un comportament modest al politicienilor. Nu zic că toţi au venit săraci în parlament sau guvern, dar trebuie să dea dovadă de modestie.

Trebuie să luptăm împotriva corupţiei şi evaziunii fscale. Trebuie să creăm locuri de muncă prin valorificarea fondurilor europene şi, de ce nu, prin valorificarea metalelor preţioase. Altul este preţul metalelor preţioase acum. De aceea trebuie să avem curaj să creem locuri de muncă în minerit.

Aş face o menţiune specială. Mulţi încearcă să stabilească ce e important. Vreau să ştiţi punctul de vedere al preşedintelui: nu există lucru mai important decât locurile de muncă. Este singura posibilitate de a crea o viaţă mai bună pentru români şi de a aduce bani la bugetul de stat.

Absorbţia fondurilor europene este o altă cheie. Avem nevoie de dezvoltarea agriculturii, turismului, industriei alimentare.

Avem nevoie de oameni politici credibili şi acest lucru nu se poate face decât prin transparenţa cheltuielilor publice. Degeaba anunţă miniştrii semnarea de contracte, dacă publicul nu poate vedea cum s-a cheltuit fiecare leu.

Avem nevoie de Legea Sănătăţii. Am suferit un eşec, mi se datorează în cea mai mare parte. Va trebui revenit pe o altă platformă de încredere, pe o altă voce şi cu eventuale modificări.

Ştim unde suntem, ştim ce avem de făcut, ştim care este orizontul pentru ca România să poată valorifica din timp şansa ieşitrii din criză. Vor câştiga statele cu administraţii debirocratizate.

Înainte de a încheia, câteva constatări, unele ţin de mine, altele de viziunea altora. Oricât mi s-ar pune eticheta de dictator, voi continua să susţin toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei – poliţie, parchet, justiţie, ceea ce nu înseamnă că nu voi fi un om care să nu reacţioneze când crede că s-au produs erori.

Aş vrea să dau o explicaţie pentru etichetări pe care le-am primit în mod constant, în afară de cea de dictator.

“Băsescu face dosare”. Îl voi considera om de rea credinţă care nu va putea să spună ce procuror i-a spus treaba asta şi despre ce om politic este vorba. DNA nu e instrumentul preşedintelui, nu cred că există nici un procuror să spună că preşedintele l-a pus să facă un dosar sau altul. Iar cei care continuă ideea de dictator continuă să mintă.

“Băsescu conduce PDL”. Dacă îl conduceam eu, era mult mai bine condus.

“Băsescu conduce Guvernul”. Întrebaţi-i pe cei de la UDMR de câte ori le-am dat instrucţiuni. Am discutat cu ei, m-am implicat pentru că ţara avea nevoie de unele legi.

Iar cei care îmi recomandă să mă duc pe Muntele Găina şi din când în când să mediez se înşeală. Nu aşa acţionează un preşedinte când ţara trece prin astfel de momente.

“Preşedintele stabileşte deciziile Curţii Constituţionale”. Puteţi întreba orice judector, nu am cerut niciodată soluţii de la CCR. Am ţinut însă legătura cu Curtea.

În a doua parte a lui 2012, zona euro riscă să intre din nou în recesiune, noi trebuie să fim pregătiţi. Nimeni nu poate scăpa individual. Ori ieşim toţi, odată cu ţara, ori dacă nu, salvări individuale din criza în care se află Europa şi lumea nu există. Ştim ce avem de făcut, avem resursele să trecem cu pagube minime prin criză, suntem mai pregătiţi decât în 2009. Dar trebuie să fim responsabili.

Trebuie să accelerăm ce am început în ultimii ani. Am Încheiat un parteneriat cu Turcia, trebuie să ne îndreptăm spre Polonia şi Ţările Baltice, pentru că zona non-euro va ieşi prima din criză.

Nimeni să nu mizeze pe laşitatea mea de a spune ce este de spus. Voi face declaraţii publice legate de ce at trebui să facem şi de ceea ce nu trebuie să facem. Mai sunt gafe pe care uneori le fac public, vezi intrările pe post în dispută cu Raed Arafat.

În ultima perioadă, socitatea civilă de bună calitate s-a retras în cochilie. Este locul să revină, pentru că altfel locul ei va fi ocupat de neaveniţi. Avem o intelectualitate descurajată de criză, de unele poziţii ale mele, s-a reras şi nu mai vrea să revină. Este un apel la societatea civilă de bună calitate, să revină în viaţa politică.

Toate partidele susţin că ele pot moderniza România. Vreau să fac o singură observaţie la această asumare a tuturor partidelor politice: nu pot fi credibili sunând că reformează România când nu s-au putut reforma ele însele. O reformare a partidelor este singura care poate credibiliza afirmaţiile că îşi asumă moddernizarea României.

Nimic nu va mai fi ca înainte de criză. Altfel trebuie să funcţioneze instituţiile, să se implice altfel. Până acum toţi au crezut că Europa socială înseamnă să împrumuţi bani şi să măreşti veniturile populaţiei. Ce s-a întâmplat arată că sunt şanse ca naţiunile să o ducă bine când politicienii împrumută bani pentru dezvoltare, nu pentru cheltuieli.

Va trebui să ne descurcăm cu ce producem, or asta înseamnă partide rezonabile.

Pentru a reuşi, poporul şi-a făcut datoria. A fost supus procesului de austeritate severe,  care s-a simţit mai mult decât la politicieni. Este, de data aceasta, rândul politicienilor să asigure stabilitatea şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate vă asigur că nu avem nici o şansă. Ar fi păcat ca politicieni lipsiţi de responsabiltiate să dea cu piciorul sacrificiilor pe care le fac românii.

Sunt de meserie comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi rata nici de astă dată cu România.

Nu este un program politic, sunt opiniile preşedintelui şi voi încerca să le explic prin ieşiri publice.

Prima consecinţă a protestelor este această ieşire. Vreau ca românii să înţeleagă că preşedintele ştie ce are de făcut. Presat de criză, am neglijat să comunic uneori.

Faptul că o parte din societate se consideră abandonată de preşedinte este un lucru grav.

Eu pot să lupt fără probleme cu politicienii, niciodată cu poporul.

Preşedinţii nu pot demisiona în perioada de criză. Obiectivul major este să treci ţara şi poporul prin perioada de criză. Nu iau în considerare demisia, decât dacă asta este soluţia.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă