26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportBasescu: "Sa ma puna la 0 in sondaje, ca sa nu mai...

Basescu: “Sa ma puna la 0 in sondaje, ca sa nu mai fie discutii”

» Traian Basescu a evitat sa clarifice daca va mai candida la Cotroceni.

» Presedintele a reluat motivele incalcarii promisiunilor catre profesori.

» Basescu a exclus conditionarea banilor CE de progresele justitiei.

Presedintele Basescu a declarat ieri intr-un interviu la postul public de radio ca este exclusa conditionarea de catre CE a acordarii ajutorului financiar catre Romania de Mecanismul de Cooperare si Verificare in Justitie, precizand ca, daca acest lucru va fi impus, partea romana ar putea renunta la imprumutul de la UE. Basescu a subliniat ca a vorbit personal cu presedintele CE, Jose Barroso, si ca au existat discutii cu comisarul Almunia si cu statele membre UE pentru eliminarea unui astfel de risc.
"Am acceptat mentionarea mecanismului, dar nu conditionarea acordarii transelor", a spus seful statului. El a mai aratat ca, din cate stie, mai sunt doua dosare de inalti demnitari retinute la Parlament, fapt care ii determina pe oficialii Comisiei Europene sa suspecteze ca in Romania politicul este inca implicat in justitie. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, s-a pozitionat pe aceeasi linie cu seful statului, calificand ca "profund nedrept" gestul de legare a imprumutului de cinci miliarde euro de reforma in justitie.

 "Este un gest care risca sa prelungeasca, o situatie de inferioritate a Romaniei fata de statele membre UE", a declarat Geoana. Valul de reactii de la Bucuresti a fost aplanat insa de la Bruxelles. "Nu exista o conditionare intre acordarea ajutorului financiar si Mecanismul de Cooperare si Verificare", a afirmat pentru Mediafax Amelia Torres, purtatoare de cuvant a comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia.

Tariceanu, acuzat de minciuna
Presedintele Basescu a reluat la RRA declaratia ca isi asuma eroarea promulgarii legii privind salarizarea profesorilor, precizand ca gestul sau are o valoare politica. "Mai aveam o posibilitate, sa trimit legea inapoi la Parlament si as fi primit-o inapoi in 48 de ore", si-a motivat decizia seful statului, care in repetate randuri a retrimis Parlamentului legi tocmai pentru a sublinia ca nu poate fi de acord cu promulgarea lor, in ciuda majoritatii parlamentare.
Pe de alta parte, cu o seara inainte, la TVR, Traian Basescu il atacase frontal pe fostul premier Tariceanu, acuzandu-l de minciuna. Traian Basescu sustine ca acesta i-a oferit, intr-adevar, date care aratau ca bugetul de stat nu putea sustine majorarea salariilor cu 50%, dar a subliniat ca a fost dezinformat cu privire la cheltuirea a 6% din PIB pentru Educatie in 2008.
Vicepresedintele liberal Varujan Vosganian a taxat insa declaratia presedintelui legata de cele 6% din PIB, calificand-o drept o calomnie. El a prezentat public pasaje din scrisorile adresate sefului statului de fostul premier, care indemna in toamna la impunerea unei politici bugetare prudente. "Este un joc riscant, care arata ca rolul politic al presedintelui Basescu se apropie de sfarsit", a spus Vosganian.

Candidatura sub semnul intrebarii

Seful statului a afirmat ca nu a luat o decizie daca va candida pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni. "Am spus ca nu am luat o decizie si, in modul cel mai sincer, va spun ca nu am luat o decizie. Pentru mine, obiectivul major acum este evitarea unui derapaj major", a spus presedintele, evitand o clarificare in privinta viitorului sau politic. "Mi se pare normala eroziunea, sunt in al cincilea an de mandat. I-as ruga, ca sa nu mai fie controverse, ca inteleg ca isi pun sondajele pe televiziuni, unul arata mai mult, altul mai putin, se intreaba cine fura, eu ii rog pe toti sondorii, toate casele de sondaj, sa ma puna la zero, ca sa nu mai fie discutii", a spus Traian Basescu.

Cele mai citite

VIDEO și FOTO. Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. Discursul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin a depus jurământul pentru cel de-al cincilea mandat al său de președinte al Federației Ruse, la Marele Palat al Kremlinului. În conformitate cu...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...

Rusia – Ucraina, ziua 783. NATO ar avea două scenarii în care să trimită trupe în Ucraina. De exemplu, dacă Rusia atacă și Republica...

Conducerea Alianței Atlantice ar lua în calcul două scenarii în care NATO ar trimite trupe în Ucraina, pentru a o susține în războiul contra...
Ultima oră
Pe aceeași temă