Raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste ar putea fi gata pana in luna noiembrie, dupa cum a estimat coordonatorul comisiei, istoricul Vladimir Tismaneanu. La prima intrunire a membrilor comisiei, care a avut loc ieri la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca raportul va fi „un act oficial al statului roman” si ca va facilita accesul istoricilor la orice arhiva doresc. In plus, seful statului le-a transmis acestora ca asteapta un „raport riguros si coerent”, care sa-i dea posibilitatea sa condamne comunismul.
Acces la orice arhiva
In timpul intrevederii cu membrii comisiei, Basescu i-a asigurat de tot sprijinul sau. In acest sens, seful statului a declarat ca istoricii vor beneficia de toate documentele referitoare la comunism, indiferent de institutia in a carei arhiva se afla. Aici intra inclusiv arhivele serviciilor secrete. El a precizat ca in calitate de presedinte are acces la orice document din arhive si astfel ii poate sprijinii pe istorici in demersul lor.
„Nu va ramane segment al vreunei arhive, oricat ar fi ea de secretizata, pe care sa doriti sa o accesati si sa nu puteti sa o faceti”, a spus Basescu. In plus, el a afirmat ca asteapta un raport riguros care sa-i permita condamnarea oficiala a comunismului. „Ma bucura faptul ca ati ajuns la o optiune. Astept un raport riguros, coerent, care sa-mi dea posibilitatea ca in mod oficial sa condamn epoca celor… (n.r. – 50 de ani de comunism). As vrea sa stiti ca eu voi declara raportul comisiei act oficial al statului roman”, a spus presedintele. La randul sau, Vladimir Tismaneanu a declarat ca a primit asigurari din partea sefului statului ca acesta nu se va implica politic in activitatea comisiei.
Raportul, gata in sase luni
Seful statului a evitat sa le dea membrilor comisiei un termen-limita pana la care trebuie sa finalizeze raportul, precizand ca aceasta decizie le revine istoricilor. Basescu si-a exprimat insa dorinta ca „materialul final” sa reprezinte „o solutie clara, precisa, si cat mai rapida”. In schimb, Tismaneanu a declarat ca raportul va fi gata in aproximativ sase luni, inaintand ca data de predare luna noiembrie. Potrivit istoricului, a fost aleasa aceasta data de predare si datorita semnificatiei lunii noiembrie, amintind ca in noiembrie 1946 „s-a incheiat prima faza a acapararii in chip ilegal a puterii politice in Romania de catre comunistii care au furat votul”. De asemenea, tot in noiembrie se implinesc 50 de ani de la miscarile studentesti din Romania. „Dincolo de elementul simbolic, exista si altceva. Dorim ca Romania sa intre cu fruntea sus in Uniunea Europeana, fara balastul necondamnarii comunismului”, a apreciat Tismaneanu.
Vor fi incluse biografiile a patru comunisti
Raportul se va referi strict la perioada comunista, fara a face referiri la revolutia din 1989, si va include si o serie de biografii ale unor reprezentanti comunisti sau ai fostei Securitati. „Vor fi incluse biografiile lui Draghici, Nicolski, Postelnicu si Iulian Vlad”, a mai declarat Tismaneanu. In plus, acesta a facut cunoscut faptul ca modul de lucru al comisiei va fi unul consensual, si „nu bazat pe voturi minoritare sau majoritare”. „Toti membrii isi vor putea spune public opiniile, insa in legatura cu problemele si cu dinamica activitatii comisiei vom vorbi printr-o singura voce.”