12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportBăsescu: În perioada preelectorală nu s-au prefigurat teme de interes pentru...

Băsescu: În perioada preelectorală nu s-au prefigurat teme de interes pentru politicieni. A doua zi după alegeri se evaluează nivelul de europenizare a unei țări

Traian Băsescu a vorbit, vineri seara, despre alegrile pentru Parlamentul European și a dat câteva sugestii pentru dezbaterile din campania electorală. Printre temele propuse de șeful statului se numără integrarea în Schengen, sprijinirea Republicii Moldova pentru aderarea la UE, integrarea roma și atragerea fondurilor europene, integrarea tinerilor și MCV.

”Spre surprinderea dumneavoastră, nu o să am lucruri extrem de interesante în această declarație, dar mi s-a părut important să trag un semnal de alarmă legat de desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile în Parlamentul European, astăzi, în prima zi de campanie. Din păcate, în perioada preelectorală nu au părut a se prefigura niște teme de interes pentru politicieni, pentru mass-media, așa că aș vrea să vă prezint foarte pe scurt o listă de teme de care depinde viața noastră, a românilor, plecând de la premisa că Parlamentul European legiferează suprastatal. Deci, legislația adoptată în Parlamentul European devine, pe urmă, și legislație națională. Deci, este foarte important să fim conștienți de importața alegerilor pentru Parlamentul European. și aș sugera câteva teme de dezbatere în care, dacă este nevoie, având în vedere experiența pe care am dobândit-o în relația cu Uniunea Europeană, sunt gata ca, în decursul acestei campanii, să particip la discuții pentru ca electoratul din România să înțeleagă foarte bine miza acestor alegeri. Am văzut, presa le declară fără miză prea mare, ceea ce este profund greșit. Eventual, dacă leagă miza acestor alegeri, o leagă de prefigurearea liniei de start pentru alegerile prezidențiale. Aș enumera câteva teme care, în opinia mea, sunt extrem de importante, iar dezbaterile în cursul acestei campanii electorale ar putea să dea o linie pe care s-o adopte toate partidele, cel puțin atunci când este vorba de interesele României”, a spus Băsescu.

– Iată primul și cel mai ușor de abordat este accesul României în spațiul Schengen. Parlamentarii sunt extrem de importanți în a face presiune pe statele membre, în a discuta cu colegii lor din Parlamentul European și în a argumenta de ce România poate să înceapă procesul de aderare la spațiul Schengen, plecând de la premisa că intrarea în Schengen, ca și adoptarea monedei euro sunt elemente profunde de integrare a țării în Uniunea Europeană. Ar fi niște dezbateri extrem de importante cu privire la avantajele de a fi în spațiul Schengen. Deci, după părerea mea ar fi o temă foarte importantă.

– O altă temă, care este de interes național, modul cum din Parlamentul European poate fi susținut procesul de apropiere și, ulterior, de integrare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Este un obiectiv major pentru România. Așa cum s-a convenit, aceste alegeri vor prefigura numele șefului Comisiei Europene. Dacă vor câștiga socialiștii, va fi domnul Schulz, dacă vor câștiga popularii, șeful Comisiei va fi Jean-Claude Juncker. Ar fi important de susținut de ce Jean-Claude Juncker și nu Schulz, mai ales dacă privim lucrurile prin prisma ultimelor declarații și acțiuni ale socialiștilor. Pentru domnul Schulz, anexarea Cremeii era un fapt împlinit și asta e și trebuie să fim liniștiți. Probabil aceeași abordare va avea dacă se întâmplă și alte evoluții negative în defavoarea României. Cum, de asemenea, grupul socialist a fost extrem de greu de convins să dea un vot care să creeze o perspectivă europeană pentru Republica Moldova, lucru care s-a întâmplat săptămâna trecută, în timp ce popularii și liberalii au susținut cu toată energia, inclusiv verzii, să se dea această perspectivă Republicii Moldova.

Deci, cred că putem face o dezbatere pe această temă. Ce este în avantajul României? Să avem un președinte al Comisiei socialist sau un președinte de Comisie din spectrul Partidului Popular European? Nu mai vorbim de faptul că trebuie să ne uităm și la dimensiunile țărilor. Nu cumva riscăm să creăm o forță incredibilă unui singur stat, care oricum este extrem de influent, prin crearea condițiilor ca domnul Schulz să devină președinte al Comisiei Europene? Deci, ar fi un alt subiect, pe care cei care candidează pentru Parlamentul European ar trebui să fie pregătiți să îl dezbată cu argumente pro și contra, în așa fel încât românii să înțeleagă miza acestor alegeri.

– Un alt subiect, extrem de important, România face eforturi, de ani buni, ca problema integrării rome să fie acceptată ca o problemă a Uniunii Europene și nu ca o problemă a României. Sigur, s-au obținut unele ușoare progrese, dar reacțiile statelor le vedeți la tot pasul, când se adresează României să rezolve problema romă, ca și cum România ar putea să le interzică accesul liber la mișcare pe teritoriul Uniunii Europene și nimeni nu mai are nicio responsabilitate. Deci, este un alt subiect, care în opinia mea ar putea fi un bun subiect de dezbatere în campanie. Europa a descoperit acum, cu ocazia tensiunilor din Ucraina, cât de vulenrabilă și dependentă este de resursele energetice din Federația Rusă. Asta ar putea să genereze dezbatere: ne schimbăm dependența către Statele Unite, către țările din Golf sau dăm prioritate utilizării propriilor noastre resurse, inclusiv dezbaterea legată de gaze de șist este un subiect care poate fi dezbătut în contextul nevoii de energie pe care Europa îl are acum și pe termen mediu și lung.

– Un alt subiect extrem de important este creșterea economică, reindustrializarea Europei. Cea mai mare parte a industriei Uniunii Europene este delocalizată, în afara Europei. S-a dovedit cu ocazia crizei că nu putem asigura prosperitate și, mai ales, locuri de muncă numai din servicii. În momentul de față la nivel european producția industrială are o pondere de 15% în produsul intern brut al Uniunii Europene. Trebuie să declanșeze Europa o politică de reindustrializare, pentru ca, odată cu acest lucru, să creeze masiv locuri de muncă sigure, nu numai în mari companii, dar și pe orizontală, în întreprinderi mici și mijlocii, care ar aproviziona cu componente marile obiective industriale. Este un alt subiect, care în momentul de față s-a discutat și în Consiliul European, se discută și în Parlamentul European și cred că este de maxim interes și pentru români. Politicile de ocupare a forței de muncă, Europa are un nivel de șomaj fără precedent. România stă ceva mai bine, dar nu pe roz, 7,3 — 7,4 șomaj. Politicile de ocupare a forței de muncă, în mod deosebit în rândul tinerilor, sunt un subiect de dezbatere. Putem discuta cum cheltuim banii alocați de Uniunea Europeană pentru creare de locuri de muncă pentru tineri. Sunt 106 milioane de euro destinați tinerilor la dispoziția României, începând de la 1 ianuarie 2014. Au trecut deja patru luni. Ce proiecte putem crea pentru a utiliza banii europeni? Sunt convins că foarte mulți tineri ar fi interesați de acest subiect. Sunt alte 460 de milioane de euro la dispoziția României, tot de la 1 ianuarie 2014, pentru creare de locuri de muncă în zone defavorizate. și aici pot beneficia și tinerii, dar se pot face dezvoltări în mediul rural. Ar fi interesant cum văd europarlamentarii noștri modul de utilizare a acestor bani.

S-a creat facilitatea ca statele membre să poată garanta cu bani din fonduri de coeziune sume multiplicate de trei ori de la Banca Europeană de Investiții, în scopul creării de locuri de muncă. Este subiect de dezbatere extrem de important. Este bine ca România să pună în garanție, deci nu să piardă, să pună în garanție 1 miliard de euro pentru a atrage de la Banca Europeană de Investiții 3 miliarde de euro, pe care să îi folosească pentru creare de întreprinderi mici și mijlocii și să rezolvăm problema ratei șomajului? Este un alt subiect extrem de important. Un alt subiect. Vrem o Comisie Europeană mai puternică sau mai slabă? O Comisie Europeană mai puternică înseamnă o cedare de suveranitate mai mare către Bruxelles, o Comisie Europeană mai slabă înseamnă o consolidare a suveranității statelor și, implicit, o reducere a nivelului de integrare. Este acesta un subiect de maxim interes național? Categoric este! și ar fi foarte ușor și pentru cei care reprezintă astăzi, dar și pentru cei care vor reprezenta de la anul România în Consiliul European, care este abordarea care a rezultat din campania electorală? Vrea România o Uniune Europeană mai integrată, să ne îndreptăm spre Statele Unite ale Europei, sau vrea România și electoratul de la noi să stăm cât mai departe de cedarea de suveranitate? Iată un alt subiect. Altfel, aceste probleme, în loc să fie dezbătute acum, va pleca un președinte, un prim-ministru la Bruxelles, un ministru de externe și va spune cum a judecat el. Dar ar fi extrem de important să știm din dezbaterile ocazionate de această campanie pe ce poziție ne așezăm ca urmare a dezbaterilor și a concluziilor dezbaterilor din această campanie electorală. Sigur, utilizarea banilor europeni este un alt subiect care eu cred că este de mare interes pentru electorat, pentru români.

– Nu în ultimul rând, avem MCV-ul. S-au făcut toate declarațiile că Mecanismul de Cooperare și Verificare, căruia îi este supusă România, va continua. Care este poziția partidelor politice care participă la campania electorală? și vom avea 32 de reprezentanți în Parlamentul European, indiferent că sunt într-o familie politică sau alta. Tragerea unor concluzii în urma dezbaterilor publice pe astfel de teme ar consolida poziția României și am vorbi pe aceeași limbă toți. Este extrem de important ca grupurile parlamentare din Parlamentul European să fie informate, fie că sunt socialiști, fie că sunt liberali, fie că sunt PPE, despre poziția pe care România o are și grupurile să încerce să susțină poziția României în mod unitar. Mai vrem sau nu mai vrem un MCV? Ne mai este sau nu ne mai este necesar? A ajuns justiția la un grad de independență suficient și avem garanția că sunt ireversibile reformele? Trebuie să luăm în considerație tentativele de afectare a independenței justiției din ultimii doi ani sau să le considerăm accidente și să cerem ridicarea MCV-ului? Iată subiecte extrem de importante, care eu cred că ar ajuta și o mult mai bună prezență la vot. Miza nu este să avem un procent mic de participanți la alegerile pentru Parlamentul European; miza este să avem un procentaj cât mai mare de români care participă la acest vot. Media Uniunii Europene la ultimele alegeri pentru Parlamentul European a fost de 43%; prezența în România a fost de 27%. Vă rog să mă credeți că nu este nicio exagerare. A doua zi după alegeri se evaluează nivelul de europenizare al unei țări sau nivelul de suport pentru Uniunea Europeană a unei țări și după prezența la vot. Or, ar fi extrem de important ca politicienii să stimuleze prezența la vot prin abordarea acestor teme europene. Vă asigur că sunt mult mai multe. Spre exemplu, Uniunea Bancară, aplicarea Tratatului Fiscal. Deci, sunt mult mai multe probleme decât cele pe care eu le-am enunțat, dar am enunțat strict chestiuni care sunt de maximă importanță pentru România, poate mai sunt și altele. Dar acestea sunt probleme de care eu m-am lovit în ultimii doi-trei ani. A trebuit să luăm decizii și poziționări în funcție de analiza funcționarilor de la Externe, de la Guvern, de la Președinție. Or, acum ar fi o ocazie să antrenăm și electoratul în acest tip de dezbatere și să îi dăm posibilitatea să opteze pentru o soluție sau alta.

Acestea au fost principalele idei. și nu vreau să dezvolt subiectele, pentru că am sta aici până dimineață, dar, repet, sunt gata să particip la dezbateri, care să îi ajute pe români să înțeleagă importanța dezbaterii temelor pe care eu mai înainte le-am enunțat.

Rog toate partidele să aibă în vedere conținutul Legii 78 din 2000 care prevede sancțiuni cu închisoarea de până la 5 ani dacă nu se respectă prevederile finanțării în campania electorală.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă