18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBasescu ii indeamna pe magistrati sa nu cedeze presiunilor

Basescu ii indeamna pe magistrati sa nu cedeze presiunilor

Chiar in timp ce Adrian Nastase, cel dintai prim-ministru al Romaniei care a ramas fara imunitate parlamentara si pentru care Camera Deputatilor a decis sa avizeze inceperea urmaririi penale, isi exprima in plen ironiile la adresa cursului dosarelor "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2", presedintele Traian Basescu ii indemna pe magistrati sa nu se lase influentati de presiunile mediatice. Cele doua discursuri s-au nimerit la aceeasi ora, a lui Nastase la Camera, a presedintelui tarii la bilantul Ministerului Public. Iar inaintea votului din Parlament, Nastase desfasurase el insusi o ofensiva mediatica. "Mentionez problema faptului ca lucrati sub presiune publica, mediatica in mod deosebit. stiu care este starea de disconfort pe care o creeaza acest lucru. Vedeti ziaristi supradotati care judeca ei la televizor, se creeaza o intreaga atmosfera legata de un caz sau altul, care omului de rand ii pare simplu de rezolvat", s-a adresat presedintele procurorilor.

El i-a indemnat pe magistrati sa reziste acestui tip de presiune, argumentand ca face parte din "atmosfera in care actionam in democratie". "Va trebui sa ne obisnuim sa ne facem treaba chiar sub acest control public, uneori exagerat. Va trebui sa ne obisnuim sa nu simtim ca o presiune psihica presiunea publica. Ea este normala mai ales in ceea ce priveste serviciile publice, care nu au calitatea pe care romanii ar astepta-o", a spus seful statului.
Presedintele Traian Basescu a declarat, la bilantul PICCJ, ca se remarca prea multe refuzuri din partea judecatorilor de a da curs solicitarilor procurorilor de arestare preventiva a unor persoane, solicitand apropierea punctelor de vedere ale acestora. Potrivit lui Basescu, CSM ar trebui sa discute aceasta problema si sa construiasca "un mod de abordare unitara", mai ales ca si unii, si altii lucreaza cu aceleasi legi.

 

Discrepantele de abordari creeaza imaginea distorsionata a Justitiei, a remarcat Basescu. "Uneori procurorii par a fi hotarati sa lupte cu traficantul de droguri sau cu cei care comit violente in spatiul public, iar judecatorul pare cel care ii pune in libertate", a spus Basescu. Dupa care a adaugat: "De foarte multe ori, chiar si avocatii ies in declaratii publice si spun ca clientul este nevinovat, pentru ca nu l-a arestat judecatorul. Ceea ce e un truc mediatic, pentru a crea presiune asupra procurorului".

Sugerandu-le celor prezenti ca increderea se castiga eliminand persoanele care nu corespund statutului de magistrat, premierul Emil Boc le-a transmis procurorilor ca au sarcina ca anchetele judiciare demarate sa nu ramana in sertare si, indiferent de calitatea persoanei anchetate, dosarele trebuie sa mearga mai departe. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut si ea Parlamentului sa dezbata de urgenta Codul penal si Codul de procedura penala, pentru ca eficienta parchetelor sa creasca. In plus, Kovesi s-a declarat nemultumita de informatiile primite de procurori de la servicii specializate.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă