19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBasescu i-a rugat pe liderii UE sa ne primeasca la 1 ianuarie

Basescu i-a rugat pe liderii UE sa ne primeasca la 1 ianuarie

Oficialii romani prezenti la reuniunea Consiliului European de primavara de la Bruxelles au pledat pentru constatarea la summitul din 15-16 iunie ca data de intrare a Romaniei in UE sa fie 1 ianuarie 2007. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Bruxelles ca, avand in vedere experientele “cu unele tari din primii zece, exista tentatia ca dupa decizia de intrare la 1 ianuarie 2007 sa se mentina un procedeu de supraveghere. “Nu ne deranjeaza pentru simplul motiv ca supravegherea acquisul-ului comunitar se face pentru toate tarile.”
Seful statului a subliniat ca “suntem foarte constienti ca, desi institutiile statului au inceput sa functioneze, nimeni nu poate spune ca dupa 15 ani in care nu am fost credibili dintr-o data sa avem pretentia sa devenim credibili pe functionarea institutiilor statului”. El a subliniat ca Romania trebuie sa vina in intampinarea acestei idei. “Dimpotriva, poate spune cu toata deschiderea: "Ramaneti, veniti, supravegheati, informati membrii UE despre evolutiile din Romania"”, a spus presedintele Basescu.
Consiliul European de la Bruxelles poate fi etichetat ca fiind unul de dupa furtuna, a declarat ieri presedintele Romaniei, Traian Basescu. Seful statului a afirmat ca toate statele membre doresc reafirmarea soliditatii constructiei europene. Presedintele Basescu a apreciat ca fiind importanta decizia statelor membre de a creste alocarea pentru cercetare si inovatie, in cadrul discutiilor facandu-se referiri la diferentele in acest domeniu dintre Europa si Statele Unite. Solutia, a aratat seful statului, este finantarea consistenta a cercetarii si inovarii. In documentul final al reuniunii s-a mai stabilit crearea conditiilor pentru libera circulatie a fortei de munca.
“Liberalizarea fortei de munca in cercetare la nivel european este o actiune care trebuie sa atentioneze extrem de sever autoritatile romanesti, pentru ca forta de munca o data liberalizata la nivelul Europei poate duce la faptul ca orice cercetator va prefera sa lucreze in laboratoare germane, franceze, belgiene daca nu are conditii in Romania”, a afirmat presedintele.
In ceea ce priveste dezbaterile cu tema energiei generate in urma disputelor recente intre Federatia Rusa si Ucraina, s-a stabilit ca in termen de un an sa se prezinte un plan de actiune pentru a garanta securitatea energetica a statelor membre. Basescu a subliniat ca Romania o data intrata in randul UE nu reprezinta o “problema suplimentara”, intrucat tara noastra nu are problemele energetice pe care le au alte state membre. Presedintele Traian Basescu a declarat ca s-a stabilit ca Europa sa aiba o politica externa care sa vizeze o accesibilizare a surselor de aprovizionare cu energie a statelor membre. Seful statului a apreciat ca Romania trebuie sa continue programul nuclear, acesta fiind o solutie de crestere a nivelului de independenta energetica a tarii.

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă