18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Dacă nu intrăm în Schengen la termen, probabil o vom putea...

Băsescu: Dacă nu intrăm în Schengen la termen, probabil o vom putea face abia după ridicarea MCV

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri, într-un interviu HotNews-RFI, citat de NewsIn, că  dacă România nu va fi primită în Schengen, la termenul convenit, din cauza problemelor pe justiţie, atunci este probabil ca aderarea să nu mai poată avea loc decât după ridicarea MCV.

“Dacă nu intrăm la termenul stabilit în condiţiile în care Guvernul şi-a făcut treaba, România şi-a securizat frontierele, din punct de vedere tehnic este perfect în regulă… Dacă nu vom intra motivat de lipsa de rezultate a MCV-ului pe justiţie, încep să devin pesimist dacă va mai fi posibil să intrăm înainte de ridicarea mecanismului, aş spune că înainte de a avea o justiţie eficientă în lupta împotriva corupţiei, dar şi în administrarea justiţiei în viaţa de zi cu zi”, a susţinut preşedintele.

“Dacă se va bloca accesul României justificat de modul cum funcţionează justiţia, probabil că nimeni nu va mai putea susţine accesul României în Schengen până când MCV-ul nu va fi ridicat, deci până când nu vom avea o justiţie performantă”, a întărit Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că-şi asumă “o eroare”, anume aceea de a solicita un raport intermediar, în condiţiile în care rezultatele lui nu vor fi cele la care s-a aşteptat. “În condiţiile în care eu m-am dus la CSM cu cele şapte puncte propuse de CE a fi puncte de evaluare în această iarnă pentru raportul din ianuarie, aş spune că iniţiativa mea, în loc să ne facă bine, datorită lipsei de reacţie a unor structuri, ne va face mai mult rău”, a punctat Băsescu.

Cât priveşte atitudinea statelor care ridică semne de întrebare asupra intrării României în Schengen, preşedintele a susţinut că nu doreşte să comenteze atitudinea Franţei, însă a adus în discuţie alegerile prezindeţiale care se vor desfăşura în această ţară. “Deocamdată… de alegeri prezidenţiale îl suspectez în mod cert pe domnul Strauss-Kahn în atitudinea dânsului în diverse declaraţii legate de România. De asemeni, nu-mi place că un stat membru al UE şi-a inclus în programul de guvernare blocarea accesului României în Schengen. E vorba de Olanda. Din păcate, se joacă şi politic. În acelaşi timp, oricât ai încerca să convingi politic, evidenţele nefuncţionării corespunzătoare a sistemului juridic din România sunt clare, a sistemului politic care ieri a dat argumentul ca şi Parlamentul să intre în această horă a lipsei de voinţă politică în tratarea cazurilor de corupţie”, a conchis Băsescu.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă