33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportBăsescu cere devansarea dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură

Băsescu cere devansarea dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului, şi Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, să devanseze dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Boc.

Birourile Permanente ale celor două camere au decis, la începutul acestei săptămâni, că moţiunea va fi dezbătută şi votată marţi.

Potrivit unei scrisori transmise de preşedinte celor două camere ale Parlamentului, dezbaterea şi votul ar trebui să aibă loc la trei zile calendaristice de la citirea textului, şi nu la trei zile lucrătoare, aşa cum stau lucrurile acum.

Executivul şi-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri speciale şi pe legea pensiilor, demers urmat de o moţiune de cenzură depusă de PSD. Textul moţiunii a fost citit, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, în absenţa miniştrilor. Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a motivat că Executivul este convocat în şedinţa săptămânală.

Iniţiatorii moţiunii apreciază că reducerile de salarii şi pensii nu reprezintă “soluţia corectă” şi susţin că, de fapt, “cancerul bugetar” este reprezentat de “clientela portocalie”.

Constituţia prevede că Guvernul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatorilor şi deputaţilor, respectiv de un număr de 236 din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Cameră , 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoană, care a demisonat din partid), PSD-PC – 94, PNL – 54, UDMR – 22, Minorităţi – 18, Independenţi – 16, fără apartenenţă la un grup parlamentar – 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC – 43 (între care şi Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv), PNL – 22, UDMR – 9, Grupul Mixt – 10.

Grupurile PSD şi PNL din Senat şi Camera Deputaţilor pot însuma pentru reuşita moţiunii de cenzură 212 voturi “pentru”, Opoziţia mai având nevoie de 24 de voturi favorabile din partea altor parlamentari.

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marţi, că moţiunea de cenzură depusă de social-democraţi are 65-70% şanse să fie adoptată.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, luni, la finalul BPC, că parlamentarii PNL vor fi prezenţi la dezbaterile moţiunii de cenzură împotriva măsurilor de austeritate pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, anunţând că liberalii vor vota cu bilele la vedere.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, crede că nu vor apărea “surprize” din partea parlamentarilor PDL la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, menţionând că este “total” încrezător în susţinerea de către aceştia a Guvernului Boc.

Anastase: Birourile Permanente se vor reuni joi după-masă sau vineri

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a precizat că a primit o scrisoare de la şeful statului în care acesta atrage atenţia că votarea moţiunii săptămâna viitoare ar duce la depăşirea termenului constituţional, anunţând că Birourile reunite vor fi convocate joi sau vineri.

Anastase a precizat că eventuala schimbare a datei de votare a moţiunii de cenzură va fi decisă de către membrii Birourilor Permanente, dacă vor socoti că motivele invocate de preşedinte sunt întemeiate. Preşedintele Camerei a menţionat că, în textul Constituţiei, se prevede ca votul asupra unei moţiuni de cenzură să aibă loc la trei zile după citirea ei în faţa plenului reunit.

“Sunt invocate în scrisoarea preşedintelui şi două hotărâri ale Curţii Constituţionale în care se stipulează că termenele fixate de Constituţie se referă nu la zile libere, ci la zile calendaristice. În acest caz, votul ar trebui să aibă loc sâmbătă”, a spus Anastase menţionând că nu există niciun impediment regulamentar pentru convocarea Camerei Deputaţilor şi Senatului în şedinţă de plen comună în ziua de sâmbătă.

Mircea Geoană nu vrea convocarea Birourilor Permanente reunite

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, nu este de acord cu organizarea unei şedinţe a Birourilor Permanente reunite şi cu reprogramarea dezbaterii moţiunii, au declarat pentru NewsIn surse din PSD.

Ponta: Categoric nu suntem de acord cu devansarea moţiunii, ce sunt şmecheriile astea de Cotroceni?


Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru NewsIn că partidul său nu sprijină devansarea moţiunii de cenzură, cum a fost solicitată de şeful statului, precizând că social-democraţii nu sunt de acord nici cu convocarea Birourilor reunite ale celor două Camere.

Ponta a fost întrebat dacă social-democraţii vor susţine ideea devansării moţiunii de cenzură, aşa cum a cerut preşedintele Traian Băsescu. “Nu, categoric nu, ce sunt şmecheriile astea de Cotroceni?”, a întrebat retoric liderul PSD.

“Ultima moţiune de cenzură, din toamnă, când a fost demis Guvernul Boc, a fost dezbătută şi votată după şase zile. În Constituţie se spune că moţiunea de cenzură trebuie dezbătută după trei zile, adică pot fi şi şase sau şapte”, a mai spus Ponta.

 

Cele mai citite

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...
Ultima oră
Pe aceeași temă