16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportBăsescu a grațiat o femeie condamnată pentru corupție în 1997

Băsescu a grațiat o femeie condamnată pentru corupție în 1997

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a graţiat o femeie bolnavă, în vârstă de 72 de ani, condamnată pentru corupţie, subliniind că a făcut public acest lucru deoarece nu vrea ca presa să-l critice pentru că a graţiat o persoană coruptă.

"Astăzi am semnat un decret de graţiere pentru doamna Tiron Jana, născută în 1942 (…) Am graţiat o femeie care a săvârşit acte de corupţie şi a avut două condamnări pentru astfel de acte, una în 1992 şi alta în 1997. Doamna lucra ca asistentă medicală şi a promis unei alte persoane că o va ajuta să fie angajată ca secretar-dactilograf în spitalul din Vidra unde lucra dânsa. Fapta de corupţie este legată de primirea a 35.00 de ROL, deci 35 de lei de astăzi, în care intră şi bani şi bunuri. Deci, valoarea totală a fraudei aceste femei este de 35 de lei", a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu.

El a spus că femeia a fost condamnată prima dată la doi ani cu suspendare în 1992 şi a doua oară la patru ani cu executare în 1997, dar nu a executat pedeapsa deoarece "certificatele de la dosar arată că a fost operată de neoplasm mamar, că are ciroză hepatică, abdomen operat, insuficienţă cardiacă, diabet zaharat".

"După 17 ani de la condamnare, pentru că a beneficiat de bani şi bunuri în valoare de 35 de lei, ar trebui ca la vârsta de 72 de ani, cu o stare a sănătăţii precară, să intre în închisoare. Mi s-a părut că este un caz care, deşi se referă la corupţie, este unul din cazurile are pot face obiectul unei graţieri", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a precizat că a dat această explicaţie întrucât "va apărea decretul şi presa va vedea că este vorba de acte de corupţie".

"Probabil neavând dosarele, nu va putea constata (presa) că-i vorba de 35 de lei, bani şi bunuri, nu va putea observa că este într-o stare de sănătate extrem de gravă şi n-aş vrea să fiu obiectul unor critici că am graţiat un corupt. De fapt, am graţiat un om extrem de bolnav, la vârsta de 72 de ani", a explicat Traian Băsescu.

Jana Tiron, fostă asistentă şefă la Secţia de Ginecologie a Spitatului comunal din Vidra, judeţul Vrancea, a fost condamnată în 1997 pentru trafic de influenţă, după ce, potrivit anchetatorilor, ar fi intervenit pe lângă directorul spitalului de la acea vreme să angajeze o nepoată la unitatea spitalicească unde lucra şi ea, contra unei găini şi a unei sume de bani. Femeia a fost condamnată la patru ani de închisoare, însă Jana Tiron nu a executat nicio zi de închisoare întrucât, propriei declaraţii, are mai multe boli grave, între care hepatită cu virus C, cancer, probleme cardiace şi hernie de disc.

Femeia a mai declarat că patru ani a fost paralizată şi că doi ani nu a putut merge deloc.

La ultima expertiză medicală, din vara anului trecut, comisia medicală a considerat că femeia de 72 de ani poate suporta regimul de detenţie, deşi se recunoaşte în raport că este bolnavă. "Se constată o deteriorare a sănătăţii, patologia neoplasmică nu a recidivat şi nu s-au evidenţiat metastaze”, se arată în concluziile raportului de expertiză medicală.

Cele mai citite

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă