8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportBaschetDoliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc, profesorul Horațiu Giurgiu.

Anunțul a fost făcut de Federația Română de Baschet (FRB). Antrenorul cunoscut de apropiaţi sub numele de alint „Bigu” a şlefuit jucători emblematici ai baschetului romanesc, precum Constantin „Titi” Popa, Gherasim Tzakis, Mircea Ivanov, Cornel Alecu şi Uche Iheadindu.

Produs al şcolii din Târgu Mureş, Giurgiu a făcut primul pas spre performanţă la Dinamo Oradea sub bagheta cunoscutului „Ţuţu” Constantinescu.

„Calităţile şi îndemânarea îl propulsează destul de repede spre Bucureşti. Ofertat prima oară de CCA, Horaţiu Giurgiu rămâne totuşi fidel liniei dinamoviste şi alege, după o Dinamoviadă, să fie pregătit de regretatul Dan Niculescu la echipa din Şos. Ştefan cel Mare. La Dinamo, adună şapte titluri naţionale în disputele directe cu Steaua, într-o perioada în care ‘războiul’ celor două mari rivale se juca an de an cu casa de bilete închisă! Evident, graţie valorii sale, este cooptat şi în naţionala României, unde nu îi este ruşine să fure meserie de la ‘veteranii’ Nedeff, Niculescu sau Folbert. Rapid, ajunge să se impună alături de bunul său amic şi coleg de cameră, regretatul Horia Demian, dar şi de alţi mari baschetbalişti”, notează sursa menţionată.

Horaţiu Giurgiu a decis să îşi încheie activitatea de jucător la doar 33 de ani, însă a îmbrăţişat meseria de antrenor. A format Casa Pionierilor 3, unde a crescut o generaţie de excepţie, în frunte cu Gherasim Tzachis şi Titi Popa, iar „terenurile de baschet din Parcul Titanii devin celebre şi neîncăpătoare”.

După ce a adunat mai multe trofee naţionale cu CP 3 s-a mutat cu toţi sportivii la CSŞ 4, unde a format cu Liviu Călin şi Dan Săndulache câteva echipe de excepţie.

Palmaresul lui Horaţiu Giurgiu include 7 titluri de campion naţional (ca jucător) şi 16 titluri naţionale ca antrenor. A antrenat timp de 15 ani loturile naţionale de cadeţi şi juniori ale României, perioadă în care a colaborat cu Mihai Bolcu, Liviu Călin, Ion Adrian, Ioan Valerian şi Octavian Şerban.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă