19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBănicioiu se laudă cu revenirea la normal a prețurilor la medicamente

Bănicioiu se laudă cu revenirea la normal a prețurilor la medicamente

 

Ministrul Să­nă­tății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat,ieri, că de la 1 iulie România va avea cel mai mic preț european la medicamente, sus­ți­nând că toată procedura de reducere a prețurilor a fost finalizată, fiind purtate dis­cuții atât cu Comisia Europeană și FMI, cât și cu producătorii și distribuitorii.

„De la 1 iulie România trece la cel mai mic preț european la medicamente, așa cum este normal și cum confirmă și contextul socio-economic. Prețurile nu pot fi similare celor din țările cu PIB-uri mai puternice. Au fost discuții și cu Comisia Europeană, cu FMI, cu asociațiile de producători și distribuitori de medicamente, cu lanțurile de farmacii, ca să asigurăm distribuția continuă și să nu fie probleme în aprovizionare, și este finalizată toată procedura“, a spus Bănicioiu.

Cu o zi înainte, premierul Ponta a prefațat ieșirea ministrului Bănicioiu postând pe Facebook faptul că prețul medicamentelor va scădea cu 20%.

Acest anunț triumfalist vine după mai mulți ani în care românii – deși înregistrau cel mai mic venit, alături de bulgari, dintre cetățenii UE – au plătit cele mai scumpe medicamente din Uniunea Europeană.  Pe data de 24 februarie 2015, „România liberă“ scria exact despre acest aspect, arătând că medicamentele puteau fi cu 24% mai ieftine, dar că producătorii de medicamente s-au opus, iar Guvernul a închis ochii și nu a pus în aplicare o lege care făcea posibilă această scădere a prețurilor. Timp de cinci ani, statul român a permis companiilor farmaceutice să
realizeze venituri mai mari decât permite legea din vânzarea de medicamente prin nealinierea prețurilor la nivelul minim din 12 țări de referință din Uniunea Europeană.

Astfel, foarte puține din cele aproape 6.000 de medicamente puse pe piață în România au respectat prețurile maximale de vânzare impuse prin lege.
Într-o analiză comparativă a pieţei medicamentelor din România şi din ţările de referinţă, am arătat că românii au plătit şi cu 700% mai mult pentru un medicament.

Din analiza RL reieșea că cel puțin 20 de medicamente – folosite pentru tratarea unor maladii foarte grave – au prețuri de la de două până la de șapte ori mai mari decât impune legea. 

În această nouă lumină, putem concluziona că anunțul Guvernului de ieftinire a medicamentelor este doar o revenire la normalitate și, în final, o stopare a jafului la care a fost supus cetățeanul cumpărător de medicamente. Asta în cazul în care cu adevărat de la 1 iulie vom asista la ieftinirile anunțate.    

Cel puțin 40% din medicamente erau, la 1 martie, mai scumpe decât prevede legea, potrivit unei analize ministeriale.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă