10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportBalbaielile coalitiei in privinta deconcentratelor

Balbaielile coalitiei in privinta deconcentratelor

» Neintelegeri in PDL, dar si intre PDL si PSD in privinta Ordonantei 37.

» Cel putin 2.092 de fotolii din administratia publica sunt vizate de actuala putere.

Prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a anuntat ieri ca presedintele Basescu va discuta cu liderii PDL si PSD despre ordonanta de urgenta pe baza careia sunt demisi sefii institutiilor deconcentrate. Potrivit lui Stolojan, cei care au sugestii privind actul normativ ar putea sa faca amendamente in momentul dezbaterii ordonantei in Parlament. El a adaugat ca ordonanta de urgenta este trimisa in Parlament, "unde toata lumea are prilejul sa faca observatii si amendamente". "Presedintele va avea discutii cu premierul, cu liderii celor doua partide de guvernamant si le va transmite sugestiile domniei sale. Toate vor fi luate in discutie", a spus Stolojan. El a avansat ideea ca ordonanta privind deconcentratele va accelera rezolvarea problemelor pe care PDL si PSD le au in teritoriu.

 

"Acum suntem intr-o situatie noua, care a accelerat mult rezolvarea acestor probleme, chiar la nivel teritorial lucrurile merg mai bine, pentru ca ordonanta privind deconcentratele i-a pus pe toti in situatia de actiune", a spus prim-vicepresedintele PDL, precizand ca in cel mult 30 de zile "lucrurile ar trebui rezolvate". seful statului a lansat un semnal fara echivoc sambata, aratand ca "partidele aflate la putere poate vor mai reflecta putin asupra ordonantei unitatilor descentralizate". In timp ce Administratia Prezidentiala a comunicat data cand va avea loc intalnirea cu liderii coalitiei, Guvernul a anuntat ieri ca nu va reveni asupra prevederilor ordonantei de urgenta privind deconcentratele, iar eventualele modificari urmeaza a fi facute in momentul dezbaterii acesteia in Parlament.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea a taxat declaratiile lui Stolojan afirmand ca acesta "a intrat in campania electorala prea devreme", iar presedintele Basescu "se putea consulta inainte de a se intampla". Sindicatele si opozitia au reactionat prompt. Cartel Alfa a sesizat ieri Avocatul Poporului in vederea atacarii ordonantei la Curtea Constitutionala, criticand faptul ca actul normativ nu are nimic in comun cu descentralizarea. Sesizarea Avocatului Poporului si a Comisiei Europene si suportul juridic pentru cei afectati au fost caile de atac ale liberalilor. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat ca OUG privind serviciile deconcentrate "risca sa scoata Romania din cadrul european in ceea ce priveste reforma in domeniul administratiei publice".

 

Orban a precizat ca "se anuleaza intregul proces de reforma pe care l-a facut Romania incepand cu 1999, in privinta modernizarii administratiei, a constituirii corpului functionarilor publici, a depolitizarii corpului functionarilor si a administratiei publice". Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), Andras Skazal, a anuntat ca ordonanta de urgenta privind deconcentratele se rasfrange asupra a 2.092 de functii publice din cele aproape 170.000 din sistem. El a aratat ca, din cei 2.092 de functionari publici care intra sub incidenta OUG, 894 sunt directori, iar 1.198 sunt adjuncti. Skazal  a subliniat ca fostii sefi ai serviciilor deconcentrate pot ocupa unul dintre posturile vacante din institutia in care activeaza, ca pot fi transferati intr-o alta institutie sau redistribuiti de Agentia Functionarilor Publici. Potrivit altor surse, ar fi vorba insa de circa 4.000 de persoane sau chiar mai multe.

Actul normativ prevede schimbarea sefilor de servicii deconcentrate subordonate Ministerelor Sanatatii, Culturii, IMM, Muncii, Tineretului si Sportului, Finantelor, Agriculturii, Mediului, Secretariatului General al Guvernului, Economiei si Comunicatiilor, incluzand astfel directii si case de sanatate publica, directii de munca, sectii judetene ale Garzii Financiare, directii agricole.
Pentru serviciile publice deconcentrate, vor fi infiintate functii de director coordonator si director coordonator adjunct, in care numirile vor fi decise pe baza unui proiect de management redactat pe o perioada de maximum patru ani, prin care sa fie propuse solutii de rezolvare a problemelor din domeniu.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă