19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportAutodenuntul lui Murgeanu: "Am semnat un angajament"

Autodenuntul lui Murgeanu: “Am semnat un angajament”

Viceprimarul democrat al Capitalei, Razvan Murgeanu, a recunoscut, intr-un interviu acordat BBC, ca a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea. Numele lui Murgeanu a fost vehiculat ca potential candidat al PD la Primaria Capitalei, in 2008.

Razvan Murgeanu a povestit, in interviul acordat BBC, ca, in timpul studentiei, a semnat un angajament cu Securitatea, primind si un nume de cod, pe care insa nu si-l aminteste: "Cand eram student in anul I, am fost cu un coleg de-al meu de grupa sa-mi cumpar un casetofon de la un shop. Eu neavand valuta, el avand, eu am cumparat valuta de la el – el era student strain –, m-am dus acolo. si, cand am iesit, ne-au luat frumos, ne-au bagat intr-o duba si m-am trezit la sectia 1 intr-un beci. (…) Nu stiu daca implinisem 20 de ani. Mi-am bagat nasul si gata, ai pierdut facultatea… Am intrat intr-o moara de genul asta… Lui i-au dat drumul, ca era cetatean strain, si am ramas eu la beciul respectiv. Ma rog, nu stiu daca asta e o scuza, dar eram bombardat, eram destul de tanar pe vremea aia… Ei mi-au spus: «Dom’le, daca ne ajuti sa-i depistam pe astia, pe studentii straini care fac nu stiu ce, iti dam drumul». Am semnat chestia asta, dupa care m-au cautat la facultate dupa vreo doua luni, eu am crezut ca sunt de la militie. (…) Un angajament. Da, mi-au dat un nume conspirativ, nici nu stiu ce nume conspirativ mi-au dat". Viceprimarul Capitalei sustine ca n-a dat nici o nota catre Securitate si ca ofi-terul care l-a racolat a propus ca din aceasta cauza sa fie scos din reteaua informativa.
Ieri, Murgeanu a revenit cu o declaratie acordata agentiei Mediafax, in care spune ca, de fapt, el a avut dosar de urmarit la Securitate. Apoi a explicat ca ofiterul care il racolase consemnase in dosarul sau faptul ca "il minte, il dezinformeaza" si ca, in urma refuzului de a da note despre colegii sai, Securitatea i-a facut "dosar de urmarit".

El a aflat recent despre existenta dosarului de urmarit.
Autodenuntul lui Murgeanu i-a luat prin surprindere pana si pe membrii CNSAS, care ne-au declarat nu numai ca n-au luat in discutie colaborarea viceprimarului cu Securitatea, dar n-aveau habar nici macar ca acesta ar avea dosar. Corneliu Turianu, membru al Colegiului CNSAS, ne-a declarat ieri ca in nici una din sedintele Consiliului nu a fost luat in discutie cazul Murgeanu, dar ca acum, in urma autodenuntului viceprimarului, Colegiul se va autosesiza, conform legii. "Daca toti ar face la fel si ar recunoaste de bunavoie ca au colaborat cu Securitatea, ne-ar usura si noua munca", a spus Turianu, surprins de gestul liderului PD.
Potrivit informatiilor noastre, declaratia lui Murgeanu are legatura cu tensiunile aparute la varful PD pe subiectul desemnarii unui candidat la Primaria Capitalei, pentru alegerile din luna mai 2008.

"Pe mine nu mai pot conta!"
Razvan Murgeanu a declarat ieri, pentru "Romania libera", ca si in cazul in care CNSAS nu va da sentinta de politie politica el nu mai doreste sa candideze din partea PD pentru Primaria Capitalei. Potrivit unor surse democrate, Murgeanu ar fi candidatul favorit al presedintelui Basescu, in vreme ce presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, l-ar dori ca succesor la primarie pe Liviu Negoita. "S-ar putea ca cineva sa-mi vrea capul si sa nu stie cum s-o faca", ne-a spus Razvan Murgeanu, incercand sa explice astfel aparitia surprinzatoare a subiectului colaborarii sale cu Securitatea. Intrebat daca va mai candida pentru PD la Primaria Capitalei, viceprimarul a raspuns: "Pe mine nu mai pot conta! Sa candideze altii!". Biroul Politic al PD va lua astazi in discutie cazul Murgeanu, a anuntat ieri secretarul executiv al democratilor, Costica Canacheu.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă