21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportAustria ancheteaza "scrisoarea pierduta"

Austria ancheteaza “scrisoarea pierduta”

» Ambasada Austriei a anuntat demararea unei anchete in privinta documentului intern potrivit caruia presedintele Basescu ar putea sa nu mai candideze la presedintie.

» Analistii remarca ironic ca alte reprezentante diplomatice nu "pierd" documente, asa cum a facut Ambasada Austriei.

Administratia prezidentiala considera presupusul raport al Ambasadei Austriei potrivit caruia premierul Emil Boc este candidatul-rezerva la Palatul Cotroceni drept o intoxicare aruncata in spatiul public. "Poate sa fie fabricat in plan intern. Poate sa fie orice. Orice speculatie in privinta documentului nu e dezirabila", a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Este a doua oara in ultimele luni cand un document apartinand diplomatiei austriece apare in media romaneasca. Primul facea referire la presedintele Basescu, care ar fi cerut justitiei "capul" lui Adrian Nastase. Intr-un comunicat transmis acum de reprezentanta diplomatica, ambasada si-a manifestat  regretul "profund" pentru faptul ca un document atribuit acestei reprezentante diplomatice cu privire la o intrevedere a presedintelui Traian Basescu cu ambasadorii statelor Uniunii Europene a fost facut public, fara sa nege autenticitatea raportului.

 

"Autoritatile austriece au initiat o ancheta in acest caz si vor intreprinde toti pasii necesari clarificarii. In acest context, Ambasada Austriei aminteste ca intocmirea rapoartelor asupra unor convorbiri si contacte ale ambasadei are caracter intern si nu reprezinta pozitia oficiala austriaca", a transmis reprezentanta diplomatica a Austriei la Bucuresti. Politologul Cristian Parvulescu exclude posibilitatea implicarii Austriei in lupta politica interna de la Bucuresti. "Ambasadorii se intalnesc in mod curent cu analisti, jurnalisti. Nu este prima data cand se discuta despre candidatura de rezerva a presedintelui Boc. Este curios insa faptul cum ajung documente de la Ambasada Austriei in presa. Este curios ca alte ambasade nu pierd dosare", a spus Parvulescu. Intrebat cui ii foloseste o asemenea situatie, el a aratat ca principalul beneficiar ar putea fi insusi presedintele Basescu in raporturile sale cu PDL.

 

"Presedintele poate sa-i faca constienti pe democrat-liberali de rolul lor in campania electorala si de faptul ca nu au o alternativa la Presedintie. PSD si PNL vor supravietui daca pierd alegerile prezidentiale, in timp ce PDL este dependent de prezidentiabil", a spus Parvulescu. El a adaugat pe de alta parte, ca reprezentantele diplomatice, in special cea austriaca, are investitii in Romania, privesc cu interes aspectele legate de stabilitatea sau instabilitatea politica din tara.
In acest context, nu este intamplator ca liderii PDL Vasile Blaga si Theodor Stolojan au calificat informatiile drept "intoxicari", iar presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat ca Traian Basescu nu va renunta la batalia electorala. "Nu cred ca domnul Basescu va renunta la aceasta batalie, acestea sunt jocuri de picioare.

 

Nu cred in retragerea domnului Basescu, aceasta este o figura de stil", a spus fostul presedinte Iliescu. Presedintele Basescu a detaliat duminica informatiile din raportul austriac fara a confirma sau a infirma veridicitatea documentului. El a subliniat ca, dupa ce nu va mai fi sef al statului, nu va mai reveni in vreun partid.
"Nu-mi creeaza nici o problema mie. Ma tem ca Ambasada Austriei trebuie sa dea o explicatie. Trebuie sa vedem in ce masura si-l asuma Ambasada Austriei si abia dupa aceea vom reactiona. E o scrisoare pierduta", a spus seful statului.

Cele mai citite

ANPC, amenzi de 4 milioane de lei pentru comercianții de fructe și legume

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au dat amenzi de aproape patru milioane de lei în urma controalelor făcute în prima jumătate a lunii trecute,...

Nicușor Dan și problemele nerezolvate ale traficului bucureștean

În 2020, Nicușor Dan promitea o rezolvare rapidă a situației infernale a traficului din Capitală, prin colaborarea cu un specialist adus din New York...

CFR Călători a primit, în acest an, cu 47% mai puţine fonduri faţă de necesarul prevăzut în buget

CFR Călători a primit, în acest an, cu 47% mai puţine fonduri faţă de necesarul prevăzut în buget, ceea ce duce la o neacoperire...
Ultima oră
Pe aceeași temă