Miniştrii Cabinetului Grindeanu sunt audiaţi, miercuri dimineaţă, în comisiile parlamentare, urmând ca de la ora 15.00, premierul desemnat să ceară votul de învestire din partea Parlamentului. Dacă votul va fi validat, Executivul condus de social-democratul Sorin Grindeanu ar putea să depună, miercuri seara, jurământul în faţa şefului de stat.
UPDATE 15.00 Toţi cei 26 de miniştri propuşi de coaliţia PSD-ALDE au fost avizaţi favorabil, miercuri dimineaţă, de comisiile de specialitate din Legislativ.
14.20: Lia Olguța Vasilescu, propusă pentru funcția de ministru al Muncii și Justiției Sociale, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Muncă și Egalitatea de șanse din Parlament, cu 30 voturi pentru și 14 împotrivă.
„După Legea Bugetului, imediat vom începe să reluăm discuțiile cu sindicatele pe Legea salarizării. Am văzut și proiectul de lege pe care l-a publicat Ministerul Muncii în urmă cu câteva zile. Este un impact bugetar de 19,5 miliarde de lei în următorii 6 ani. Acesta în proiectul de lege al tehnocraților. Noi vrem să mergem pe proiectul de lege al doamnei ministru Rovana Plumb unde era un impact de 42 de miliarde de lei în patru ani. Ne-am făcut un calcul deja estimativ, dar desigur el poate să sufere influențe după discuțiile pe care le avem cu sindicatele, de 32 de miliarde de lei în trei ani”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la audieri.
Viorel Ștefan, propus pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
„Mandatul meu, în cazul în care voi fi desemnat ministru, nu este unul de invidiat. (…) Exercitarea acestui mandat, pe un program de guvernare cu obiective ambițioase, pentru mine reprezintă o reală provocare”, a declarat Viorel Ștefan, în cadrul audierilor.
UPDATE 13.40: Ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului și Camerei Deputaților.
„Vom reuși până în 2020 să facem cadastru și intabularea. Este o dată realistă pe un program de guvernare bine structurat. Despre debirocratizare, este firesc pentru că este atât de necesară încât aș pierde timp să mai vorbesc despre ea. (…) În ceea ce privește industria alimentară ne-am propus să facem un departament al industriei alimentare și al comerțului. Nimeni la această dată în Ministerul Agriculturii nu se ocupa de acest sector. Este anacronic, nepotrivit și inacceptabil, motiv pentru care vom face ceea ce trebuie”, a spus Daea.
Sevil Shhaideh, propusă pentru funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare reunite.
„Trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competențelor aparatului de specialitate care lucrează și partea de ales local sau partea de demnitar”, a detaliat Shhaideh.
UPDATE 12.50: Adriana Petcu, propusă pentru funcția de ministru al Apelor și Pădurilor, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Mediu din Parlament, cu 17 voturi pentru și 7 împotrivă.
„Până acum atributul concesionării a fost al Ministerului Mediului, Administrația Națională Apele Române putând face doar închiriere. Vreau să dezvolt o metodologie pentru concesionare, să deblocăm această situație în cel mai scurt timp. În calitatea mea de salariat al Apelor Române am făcut intervenții către fostele ministere ale Mediului să dezvoltăm metodologia de .concesionare, dar a rămas fără rezultat până la data acesta”, a spus, la audieri, Adriana Petcu referitor la Legea apelor.
Șerban Constantin Valeca, propus pentru funcția de ministru al Cercetării și Inovării, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru învățâmânt, știință, tineret și sport din Parlament.
„Ca primă măsură vom încerca anual să mărim bugetul Cercetării cu aproximativ 30%, acest lucru reflectându-se atât în măririle de salarii, cât și în programele de investiții și programele de cercetare. Dorim să creștem programul de eliminare a impozitelor pentru toate tipurile de programe de cercetare și pentru lucrătorii în cercetare efectiv pe proiecte, adică și pentru cadrele medii care lucrează în laboratoare și care participă efectiv la experimente și la lucrările de laborator în centrele de cercetări din România”, a explicat el.
UPDATE 11.30: Ionuț Vulpescu, propus pentru funcția de ministru al Culturii și Identității Naționale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de cultură ale Camerei Deputaților și Senatului.
Marius-Alexandru Dunca, propus pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Camerei Deputaților și Senatului.
Ministrul propus al Mediului, Daniel Constantin, a fost avizat, miercuri, favorabil în cadrul audierilor din Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților și Comisia pentru mediu din Senat, cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă și nicio abținere.
„Un domeniu care, din păcate, a creat foarte multe probleme în ultimii ani și am ajuns la un moment în care toate aceste teme trebuie rezolvate. Voi începe pragmatic cu problemele cele mai mari, și anume procedurile de infringement pe care Comisia Europeană le-a declanșat față de România. Vorbim despre 8 proceduri, dintre care 3 pentru zona deșeurilor, una pentru industria mare, 3 pentru biodiversitate (situri contaminate etc.) și una pe calitatea aerului. Aceste proceduri de infringement sunt în diverse faze la nivelul Comisiei Europene. Mai avem câteva proceduri care ar urma să fie declanșate și care au diverse termene limită”, a spus ministrul propus al Mediului.
Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, și, respectiv, Comisiei economice pentru industrii și servicii din Senat, cu 16 voturi pentru și 4 împotrivă.
„Prioritățile mele pentru acest mandat se referă la cadrul național de interoperabilitate. 1 decembrie 2018 este un termen ambițios pentru a avea toate taxele și orice plată pe care o face un operator economic să se poată face online, orice formular pe care trebuie să îl depună un operator economic trebuie să se poată depune online și toate sistemele informatice ale instituțiilor publice să fie interoperabile în așa fel încât cetățenii să nu mai trebuiască să vină cu documente sau informații, să alerge de la o instituție la alta. Acestea să se poată obține automat prin sisteme informatice de către instituțiile publice”, a spus Jianu, în timpul audierii.
UPDATE 11.08: Carmen Dan, propusă la Ministerul de Interne, a primit avizul comisiei.
UPDATE 10.25: Andreea Păstîrnac, propusă pentru funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite din Parlament.
”Aş vrea doar să amintesc că, în urma eforturilor diplomatice pe care le-am făcut în urmă cu un an de zile, statul Israel a fost unul din primele state care au ajutat medical pentru tratarea răniţilor de la Colectiv. Cei trei tineri răniţi care au ajuns în Israel s-au bucurat de tot sprijinul misiunii diplomatice şi al meu personal. Acest lucru a fost menţionat de doctorii români şi israelieni care lucrează în acest spital într-o scrisoare publică adresată opiniei publice din România. De asemenea, a fost menţionat de ministrul Sănătăţii în momentul în care a participat la Ziua Naţională a României”, a afirmat Păstârnac.
UPDATE 09.15: Alexandru Petrescu, propus pentru funcția de ministru al Economiei, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
”Companiile aflate în dificultate, printre care şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, nu vor fi închise, ci vor trece printr-un proces de restructurare. Vom constitui un fond suveran de investiţii care să administreze activele statului. Vom acoda facilităţi firmelor cu probleme pentru a le ajuta să iasă din impas”, a spus Petrescu.
Mihaela Virginia Toader, propusă pentru funcția de ministru delegat pentru Fonduri Europene, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru afaceri europene din Parlament, cu 18 voturi pentru și 8 împotrivă.
„Absorbția fondurilor europene, implementarea acestora, este un obiectiv național. Ne-am stabilit în programul de guvernare să ajungem la un grad de absorbție de 72,5% la sfârșitul anului 2020 și 100% la sfârșitul exercițiului financiar în 2023. Actualul exercițiu financiar ne arată că se poate. În acest moment suntem undeva la aproximativ 82%, mai avem declarația finală de trimis până în martie 2017, deci sperăm să ajungem la 85%”, a spus Toader.
Florin Nicolae Jianu, propus pentru funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
„Problemele relevante pentru mediul de afaceri sunt legate de birocrație, de finanțare, de lipsa forței de muncă, de nevoia de internaționalizare și de câteva elemente legislative. Programul de guvernare face referire la fiecare din aceste elemente”, a declarat Jianu, în cadrul audierilor, cu privire la obiectivele sale ca ministru.
Teodor-Viorel Meleșcanu, propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă și pentru românii de pretutindeni, întrunind 29 de voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.
“Din punctul meu de vedere, această audiere e mult mai simplă pentru toţi ceilalţi colegi. În materie de politică externă e vorba de o politică de consens naţional care trebuie să aibă continuitate şi coerenţă, scopul fiind promovarea intereselor fundamentale ale României în contextul participării la NATO şi UE”, a afirmat Teodor Meleşcanu.
Ana Birchall, propusă pentru funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit miercuri aviz pozitiv din partea Comisiilor parlamentare de specialitate reunite.
”Va exista o etapă specială pentru definirea priorităților. (…) În acel moment vor exista dezbateri în toate orașele din România și la sate. Vreau ca România să fie foarte bine reprezentată în cadrul acestei președinții”, a mai arătat ministrul propus.
Toma Petcu, ministrul propus al Energiei, a primit aviz favorabil cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă și o abținere, după ce a fost audiat în Comisiile reunite pentru politică economică, reformă și privatizare și, respectiv, pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Comisia economică, industrii și servicii, Comisia pentru dezvoltare și strategie economică, Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare, din Senat.
„Am citit și eu strategia actuală pe care Ministerul Energiei a elaborat-o. Din ce am înțeles, nu au reușit să o aprobe în Guvern pentru că, fiind prima strategie elaborată după 2007, are nevoie de o dezbatere prealabilă și de un acord de mediu. Acest acord de mediu nu ar fi fost posibil să îl obțină într-o perioadă foarte scurtă, întrucât este vorba despre o procedură lungă, cu dezbateri, de șase luni pentru a-și lua acest aviz de mediu”, a spus Petcu.
Mircea Titus Dobre, propus pentru funcția de ministru al Turismului, a primit, miercuri dimineața, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Ministrul propus al Transporturilor, Răzvan Alexandru Cuc, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 37 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă și o abținere.
„Una dintre problemele majore din domeniul Transporturilor este lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate. Avem, la ora actuală, mai puțin de 700 km de autostradă și mai puțin de 150 km de autostradă în construcție. Transportul feroviar este și el într-o degradare accentuată. În cazul transportului maritim și transportului fluvial, acestea au rămas încă exploatate sub posibilități”, a menționat Răzvan Alexandru Cuc.
Conform programului prezentat de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de la ora 08.00 la 14.00 va avea loc audierea miniștrilor propuși, de la ora 15.00 vor fi prezentate în plen programul de guvernare și lista Guvernului de către prim-ministrul desemnat. Apoi, sunt programate dezbateri și, în final, votul de încredere al Parlamentului pentru noul Cabinet.
Lista miniştrilor din Guvernul Grindeanu:
Vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale – Sevil Shhaideh
Ministrul delegat pentru Fondurile Europene – Miheala Virginia Toader
Vicepremier, ministrul Mediului – Daniel Constantin (ALDE)
Ministerul Economiei – Alexandru Petrescu
Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu (ALDE)
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall
Ministerul Afacerilor Interne – Carmen Daniela Dan
Ministerul Agriculturii – Petre Daea
Ministerul Apărării Naţionale – Gabriel Beniamin Leş
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – Ioan Vulpescu
Ministerul Educaţiei Naţionale – Pavel Năstase
Ministerul Cercetării şi Inovării – Şerban Valeca
Ministerul Energiei – Toma Florian Petcu (ALDE)
Ministerul Finanţelor Publice – Viorel Ştefan
Ministerul Justiţiei – Florin Iordache
Ministerul Apelor şi Pădurilor – Adriana Petcu
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale – Lia Olguţa Vasilescu
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Augustin Jianu
Ministerul Sănătăţii – Florian Dorel Bodog
Ministerul pentru Tineret şi Sport – Marius Dunca
Ministerul Transporturilor – Răzvan Alexandru Cuc
Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social – Gabriel Petrea
Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor – Florin Jianu
Ministerul Turismului – Mircea Titus Dobre
Ministrul delegat pentru relaţiile cu Românii de Pretutindeni – Andreea Păstîrnac
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu (ALDE)
Ministrul Educației, Pavel Năstase, își prezintă CV-ul oficial pe nu mai puțin de 14 pagini. Profesorul de la Academia de Studii Economice înșiruie numeroase articole publicate în diverse jurnale. Doar că din cele 60 articole și studii enumerate, numai două sunt considerate relevante de către comunitatea științifică.
La 38 de ani, Daniel Constantin, propus de PSD şi ALDE să preia conducerea Ministerului Mediului, a intrat în politică în anul 2006, fiind promovat şi susţinut de Dan Voiculescu. Daniel Constantin a preluat de la Dan Voiculescu funcția de președinte al Partidului Conservator. Daniel Constantin a fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în Guvernul Ponta, precum şi vicepremier în al treilea Cabinet condus de Victor Ponta.
Ana Birchall, propusă ca ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu, are 43 de ani, iar de 11 ani este membru PSD. Până acum, cele mai importante funcții politice ale ei au fost cele de consilieră a lui Mircea Geoană, pe vremea când acesta era ministru de Externe, şi apoi de consilieră a lui Victor Ponta, când acesta era prim-ministru.
Răzvan Alexandru Cuc, propus ca ministru al Transporturilor în cabinetul Grindeanu, a deținut în perioada anilor 2015 – 2016 funcția de secretar de stat în același minister, unde fusese adus de Victor Ponta. În mai 2016, premierul Cioloș l-a eliberat pe Răzvan Cuc (33 de ani) din funcția de secretar de stat, după ce ar fi participat la un miting electoral PSD în județul Giurgiu.
Petre Daea, propus ca ministru al Agriculturii în guvernul Grindeanu, s-a remarcat anterior ca un susținător al culturilor modificate genetic, dar și ca un susținător al amantei sale, Camelia Luchian, pe care o dorea ca vicepreședinte la Agentia Nationala pentru Pescuit şi Acvacultura.
Dorel Bodog a fost director al Spitalului Judeţean Bihor iar un an mai târziu a fost numit şeful Direcţiei Generale de Sănătate Publică de către ministrul Sănătăţii de la acea vreme Cseke Attila, din Guvernul Boc.
Teodor Meleșcanu este ministrul propus al Afacerilor Externe în Cabinetul Grindeanu. În contextul alegerilor prezidențiale din 2014, numele lui Meleșcanu a fost asociat cu cel al lierului Sindicatelor Cadrelor Militare Disponibilizate, colonelul Mircea Dogaru, care apare, în 2014, pe o listă de „prieteni ai Rusiei”, dezvăluită de un grup de hackeri ruși.
Florin Iordache este cel care a dirijat operațiunile din Parlament din decembrie 2013 de modificare a legislației penale și este inițiatorul mai multor proiecte controversate. Iordache este cunoscut pentru faptul că a dirijat din um¬¬bră operațiunea supranumită de presă „Marțea Neagră“, prin care deputații au modificat mai multe acte normative în favoarea politicienilor cu probleme penale.
GUVERN PĂTAT. Ionuţ Vulpescu, propus ca ministru al Culturii, a fost consilierul lui Ion Iliescu
Ionuţ Vulpescu, propus pentru funcția de ministru al Culturii, este un apropiat al preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, fiind consilier al acestuia.
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a fost propusă, marți, ca ministru al Muncii, în Cabinetul lui Sorin Grindeanu. Ea a fost trimisă în judecată, în luna iulie a anului trecut, pentru luare de mită, spălare de bani și folosirea autorității, în scopul obținerii de bani. În prezent, dosarul se află în faza camerei preliminare.
GUVERN PĂTAT. Viorel Ştefan, propus ca ministru al Finanţelor, este membru PSD de 24 de ani
Şi-a început cariera în 1980, fiind încadrat economist la Întreprinderea de Navigaţie Fluvială NAVROM Galaţi, iar în 1991 a ajuns directorul general al NAVROM. Între anii 1995-2001 a fost preşedintele Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari Fluviali din România. În perioada 1996-2008 a fost senator, iar din 2008 şi până în prezent a ocupat fotoliul de deputat. Ultima lui funcție este aceea de șef al Comisiei de buget finanţe din Camera Deputaţilor.
Directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Augustin Jianu, în vârstă de 30 de ani, a fost propus ca ministru al Comunicaţiilor în echipa condusă de premierul Sorin Grindeanu. Despre Augustin Jianu se știe că a fost consilier al fostului ministru Dan Nica. Jianu este specialist în securitate informatică. De asemenea, el s-a mai implicat în procesul de capitalizare a Poştei Române şi în implementarea noului sistem electronic de achiziţii publice, SICAP.