16.9 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Un gand

Adesea, drumul pe care mergem in viata nu este neted, ca aleea dintr-un parc. In calea noastra se ivesc si piedici, insa, cum spune Marc Aureliu (filosof stoic 121-180), in cunoscuta sa lucrare Catre sine, acestea sa nu ne descurajeze, sa nu ne lasam impiedicati, cazuti, ci sa le transformam intr-un „material propriu”, intocmai cum face si natura universului: In acelasi chip in care natura universului transforma orice obstacol intalnit in cale si inglobeaza in propriul sau destin tot ce i se impotriveste, facandu-l parte din ea insasi, la fel orice fiinta rationala are, de asemenea, puterea sa transforme piedica ivita in drum intr-un material propriu si sa o foloseasca pentru implinirea nazuintelor sale.
Si ma gandeam: O, zei, ajutati-ne sa gasim putere in noi si sa preschimbam piedicile din drumul vietii noastre in ceva folositor, cum spune Imparatul roman! Tot omul intalneste in calea sa piedici… dar cati dintre noi avem intelepciunea, forta de a le transforma in ceva folositor? Cei mai multi ne lasam impiedicati, cazuti! Bine ar fi ca din piedicile ce ne ies in cale sa tragem macar o invatare de minte! Cu siguranta, oamenii care-si cultiva, isi intaresc puterea de judecata si pe cea a spiritului au forta de a invinge piedicile si, asa cum spune Marc Aureliu, au puterea sa le transforme intr-un material propriu, pentru implinirea nazuintelor lor.
Sa fim si noi asemenea celor care prin obstacolele ce le ies in cale dobandesc, prin acestea, putere si nu ingenunchieri, caderi! Cum am mai spus cu alt prilej, dintr-o afacere buna, adesea ticaloasa, orice prost poate scoate un castig… Esti, insa, intelept, cu adevarat, cand poti sa scoti un castig si din paguba!

Ultima oră
Pe aceeași temă