14.3 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

Sub scut

Informatia mai veche potrivit careia pe teritoriul tarii noastre vor fi amplasate niste dispozitive gratie carora vom beneficia de protectia scutului anti-racheta prilejuieste oricarui om de bun simt anumite reflectii. Intr-un fel, pare aproape de necrezut. Daca dam istoria cu jumatate de veac in urma, pe vremea cand aveam luptatori in munti, din Rodnei pana in Fagaras si din Vrancea pana in Bihor, cine ar fi indraznit sa-si inchipuie ca va veni totusi o zi cand americanii ne vor privilegia cu asa un tratament? Grupurilor Arnautoiu, Paragina, cate au fost, nu le trebuia decat un mic semn pentru a-si continua lupta si a nu ceda. Semnul acela nu a venit. Americanii s-au tot lasat asteptati pana ce vremurile s-au copt si atunci ne-am luat sub aripa lor. Scutul este cea mai buna dovada. Mult mai convingatoare decat aderarea la NATO. Cu alte cuvinte, nu ne va mai lovi nimic. Suntem pe veci la adapost si, cum ar veni spus, dinspre exterior nu mai e nimic care sa ne faca rau.

 

Daca fata de exterior, asadar, suntem linistiti, nu acelasi lucru se poate spune de interior. O tara asezata sub scut va trebui sa lupte cu propriile defecte si neajunsuri. Care nu sunt deloc putine. Ideea lui Toynbee ne este cunoscuta. O civilizatie se prabuseste lovita de ceea ce istoricul britanic numea proletariat extern si proletariat intern. Proletariatul extern e reprezentat de barbari, invazii care in secolul trecut au culminat cu aceea a bolsevismului rus. Daca de asa ceva am scapat atunci ce ramane? Proletariatul intern. Chipul sau insa este extrem de enigmatic. Pentru civilizatia antica a Romei acest proletariat a fost crestinismul. Crestinii au subminat o cultura si o civilizatie aflata sub semnul lui Jupiter. Noi, ne aflam sub scut si sub sincretismul secretat de New Age. De data aceasta crestinii formeaza osatura, scheletul dur, in timp ce propagandistii new-age-isti sunt subversivii, cei care submineaza si erodeaza.

 

Ca sa ne salvam trebuie sa ne tinem mintea treaza si sa nu raspundem cantecului intonat de sirene. Nu e vorba aici de fundamentalism si de atitudini incrancenate, ci de o simpla intelegere a faptului ca lumea a intrat intr-un proces de disolutie, opusa net solidificarii si compactarii simbolizate de regimurile totalitare. New Age apartine tocmai acestei paradigme. Cu alte cuvinte, ce folos ca scutul ne protejeaza de rachetele iranienilor sa zicem, daca pe dedesubtul carcasei suntem macinati de tentatii dizolvante? Ahmadinejad este unul din ultimii tirani, dar care, orice ar face, apartine trecutului. Coloratura sa islamica nu-i poate ascunde fata rudimentara. Rachetele trimise de el sunt de aceea grosolane si in contrasens cu directia in care curge lumea. In traditiile populatiilor razboinice cei jertfiti erau pusi pe scut si plimbati spre a fi venerati de o lume care avea cultul eroilor. Exact ceea ce acum ne lipseste. Dezeroizarea lumii este o alta caracteristica a faptului ca ne aflam sub scut. In rest, numai de bine…

Ultima oră
Pe aceeași temă