15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAtletismPomenirile şi puterea

Pomenirile şi puterea

De fiecare dată, când mă aflu într-o biserică şi asist la momen­tul important al liturghiei, acela al Ieşirii cu darurile, nu pot să nu tresar auzind una din pomenirile făcute de preoţi. Acum, fiind post, bise­ri­cile sunt pline şi oamenii vin acolo pentru a-şi realiza urcuşul spre marea sărbătoarea pascală. Probabil, mulţi dintre ei nu sunt atenţi la ce spun preoţii, fiecare le are pe ale lui iar prezenţa în biserică nu e legată atât de ritual cât e o formă de liniştire a sufletului. Dar ciulind urechile nu poţi să nu tre­sari când auzi că martirii temniţelor comu­nis­te sunt pome­niţi în Împărăţia Cerurilor. În acest moment liturgic li s-a găsit un locuşor şi celor care pen­ tru cre­din­ţă şi liber­tate au pie­rit în catacombe fără a li se mai şti urma.

Dau însă timpul cu vreun sfert de veac în urmă, pe vremea când intrarea într-o biserică avea şi o altă semnificaţie decât cea din prezent, gest de protest faţă de regimul politic totalitar, şi fac în aşa fel încât în min­te să-mi răsune cuvintele rostite de preot în acelaşi moment important al liturghiei. Cine erau pomeniţi? Nimeni alţii decât conducătorii Republi­cii Socia­liste România. Cei vinovaţi de crime, în primul rând aceea de-a fi omorât oameni şi de-a fi dărâmat biserici, aveau deja arvunit loc în empireul de dincolo de nori unde să nu cunoască moarte şi întristare.

Au fost destule polemici plecând de la această temă. Trebuia biserica să se supună, să fie sub vremi, pentru a se salva ca in­stituţie, şi a înghiţi tot amarul, sau să se războiască şi să treacă în ilegalitate? Unii au răspuns, răspund negativ, alţii pozitiv.

Contează însă acum relaţia dintre pomeniri şi putere, dintre ce e sacru şi ce e profan, dintre cerul coborât pe un pământ care de cele mai multe ori nu-l merită, şi pământul din ce în ce mai opa­cizat.

 

„Dacă unul ca mine, laic şi mirean, am avut o asemenea tresărire nu văd de ce unul dintre oamenii bisericii nu ar fi scuturat de un frison similar.”

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă