18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportAtletismLuna fracturilor

Luna fracturilor

Luna iunie nu a reprezentat cel putin de vreo suta de ani incoace Ð deci in segmentul pe care il numim istorie moderna si contemporana, dar chiar pana in istoria recenta – o luna de liniste si impliniri.
Pe 8 iunie 1862 era asasinat omul politic conservator Barbu Catargiu.Tot pe atunci era ucis la celalalt capat de lume presedintele SUA, Abraham Lincoln. Premierul de atunci al Romaniei a fost impuscat in timp ce cobora in cupeu din Dealul Patriarhiei, iar domnitorul Cuza a carui statuie Ð ce ironie! – se afla plantata acum pe culmea aceluiasi deal, nu a facut nimic pentru descoperirea asasinului. Tot in luna iunie, in 1940, pe 28, cu o zi inainte de sarbatoarea Sfintilor Apostoli, a avut loc cedarea Basarabiei si a Bucovinei catre URSS care inca de atunci declansase razboi impotriva noastra.
Tot in iunie, peste doi ani, intram in marele razboi mondial, gest dintr-un anume punct de vedere patriotic si salutar, dar in egala masura, ca in orice razboi, aducator de uriase suferinte.
In 1948, pe 11 ale lunii, are loc nationalizarea prin care de data aceasta pe plan intern se declanseaza un alt razboi, acela al unei minoritati aduse din import impotriva marii majoritati a populatiei. E drept, cu un secol mai inainte, aceeasi data a semnificat inceputul revolutiei din Tara Romaneasca. Dar sa nu uitam ca pasoptismul prost inteles si prost condus a determinat la noi si anumite insusiri ale demagogiei, total opuse unui autentic spirit conservator si traditional prin care o tara pana la urma se dezvolta.
Peste trei ani, in 1951, pe 17 iunie, are loc deportarea a mii de persoane din Banat in Baragan, distrugerea lor ca fiinte omenesti, fiind obligate sa-si ia de la capat viata in conditii impinse uneori pana la limitele supravietuirii.
Sa mai spunem ca peste doua decenii, in aceeasi luna evident, ca urmare a vizitei facute de Ceausescu in China si Coreea de Nord, aveau sa se nasca celebrele teze ideologice care prin caracterul lor proletcultist aruncau tara inapoi in timp si creau ceea ce unii comentatori au numit “Siberia spiritului”?
Iar peste 19 ani, in 1990, iunie, prin fatidicile zile de 13, 14 si 15, a ramas incrustata in constinta noastra, dar si a lumii civilizate drept luna mineriadei, caz unic petrecut in acesti ani prin care intr-un mod deliberat diabolic o categorie socio-profesionala a fost asmutita impotriva altor categorii sociale, exprimandu-se astfel cel mai bine ceea ce de multe ori numim razboiul romano-roman. Ca un fapt interesant merita sa avem in vedere si ce s-a intamplat anul trecut pe 15 iunie, undeva, intr-un schit din judetul Vaslui, unde a avut loc acel bizar ritual de exorcizare, soldat cu moartea exorcizatei. Procesul preotului Corogeanu incepe anul acesta, tot in iunie.
Aceasta succesiune prezentata poate sa para intamplatoare si la urma-urmei luna iunie, luna de vara aflata in mare parte sub semnul benign al Gemenilor, nu are cum sa fie sortita unor nenorociri trasate dinainte. Totusi, concentrarea de momente sinistre sau foarte tensionate ne face sa credem ca exista o relatie subtila intre istoria noastra si cadranul cosmic. Aglomerarea unor evenimente determina producerea altora de aceeasi natura intr-un lant al unui determinism ale carui ratiuni sumbre ne depasesc.

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă