Pe lângă cei doi Lazări amintiţi în Evanghelii, românii îl serbează şi pe al treilea, care ar fi murit căzând din copac. În această zi se dau de pomană plăcinte celor săraci. Sâmbăta lui Lazăr se mai numeşte şi Moşii de Florii, fetele umblând cu „Lazărul” sau „Lăzărelul”, iar băieţii cu „Salcia”. Femeile şi fetele răsădesc în această zi florile, crezând că le va merge bine, căci e Sâmbăta lui Lazăr şi a Floriilor. Prin unele sate, fetele mai au obiceiul ca, în seara din ajunul Floriilor, să scoată şi să pună oglinda laolaltă cu cămaşa curată, menită de îmbrăcat în Duminica Paştelui, sub un păr altoit, ca în zori să răsară Soarele peste ele. Cu oglinda şi cu cămaşa aceea fac apoi farmece pentru dragoste şi sănătate. Bărbaţii şi flăcăii nu se încumetă la lucru voinicesc, în această sâmbătă, căci e rău de căzătură, deoarece se spune că Lazăr a fost un mare sfânt, care a murit căzând dintr-un arbore.
Dezlegare la peşte, semn de bunăvoinţă
Ca toate sărbătorile creştine, şi cea a Floriilor a fost iniţial o sărbătoare păgână, a vegetaţiei şi a fertilităţii, întâlnită la toate popoarele vechi ale Europei. La romani ziua se numea Floralia, la traci – Vloureites „Înflorirea; Domnia Florilor”, care, tot la ei, era şi un epitet al zeiţei Artemis. Duminicii Floriilor i se mai spune, de români, şi Duminica Florilor şi Staurile Florii ori Staulele Florilor, precum şi Duminica Vlăstarilor sau a Stâlparilor. Prin unele locuri, în această zi se umple ciubăraşul cu florile, deci cu fiertura scoarţei de pădureţ, de sovârv şi de frunze de pădureţ, plante care se întrebuinţează la înflorirea ouălor de Paşte. Pe la miezul nopţii de Florii, unele fete fierb apă cu busuioc şi cu fire de la canaturile cu prapuri, pe care le fură de la vreo înmormântare a unei fete mari.
În ziua de Florii se spală cu această apă pe cap, ca să aibă păr frumos şi să strălucească precum firele de la prapuri şi să fie plăcute ca mireasma busuiocului. Apoi toarnă apa rămasă la rădăcinile unui păr, rostind: „Cum îi părul când îi înflorit de frumos, aşa să fiu şi eu de frumoasă! Cum se uită oamenii la un păr înflorit, aşa să se uite şi la mine!”. În ziua de Florii e dezlegare la peşte. Se spune că aşa cum va fi vremea în ziua de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşte.