În data de 6 iulie 1600, Mihai Viteazul s-a autointitulat, într-un hrisov ”domn al Munteniei, Ardealului ลi toatฤ ลขara Moldovei”, eveniment ce a confirmat documentar prima unire politicฤ a celor trei ลฃฤri româneลti.
Cum a reuศit Mihai Viteazul sฤ înfฤptuiascฤ prima unire a celor trei ศฤri româneศti
Istoria atestฤ cฤ Domnia lui Ieremia Movilฤ, devotat polonezilor, însemnase practic îndepฤrtarea Moldovei de Sfânta Alianลฃฤ. În Transilvania, Sigismund a renunลฃat la tron în favoarea vฤrului sฤu, Andrei Bathory (deasemenea înclinat cฤtre politica polonฤ). În aceastฤ situaลฃie, unitatea militarฤ a ลฃฤrilor române s-a diminuat iar Mihai Viteazul, pus în faลฃa destrฤmฤrii coaliลฃiei antiotomane, a decis aplicarea "planului dacic", în speลฃฤ Unirea celor trei ลฃฤri române, conform Istoria.md.
Aศa se face cฤ în luna iulie 1599, Mihai Viteazul a trimis o solie la Praga pentru a cere încuviinลฃarea împฤratului Rudolf al II-lea pentru punerea în practicฤ a iniลฃiativei sale. Întrucât a primit un rฤspuns favorabil, la sfîrลitul aceluiaลi an, voevodul a intrat în Transilvania prin pasul Buzฤu, ลi dupฤ victoria asupra lui Andrei Bathory (ลelimbฤr, 18/28 octombrie 1599) ศi-a fฤcut intrarea triumfฤtoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599.
Un an mai târziu, în luna mai 1600, Mihai Viteazul l-a alungat de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilฤ, învingîndu-l la Bacฤu, ลi realizeazฤ astfel, prima unire a trei principate române. Titulatura folositฤ de voievod (într-un document din 6 iulie 1600) era: "Domn al Munteniei, Ardealului ลi a toatฤ ลฃara Moldovei".
”Io Mihail voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al ศฤrii Româneศti ศi al Ardealului ศi al Moldovei. Am dat ศi am înnoit rugฤtorilor noศtri monahi de la mânฤstirea Neamศ, ca sฤ fie ei slobozi a-ศi apฤra tot hotarul, râul Bistriศei cu toate râurile ศi izvoarele câte sunt de amândouฤ pฤrศile Bistriศei ศi din gura pârâului Largul pânฤ la gura Fฤrcaศei ศi râul ce se numeศte Dereptul. Nimeni sฤ nu aibฤ vreo treabฤ acolo. Dacฤ vor afla pe cineva intrând acolo, sฤ aibฤ a-i lua tot ศi nimeni sฤ nu îndrฤzneascฤ a-i opri, înaintea acestei cฤrศi a noastre”, de transmis Mihai Viteazul.
Pentru consolidarea Unirii, Mihai Viteazul a luat mai multe mฤsuri, precum: a adoptat aceeaศi stemฤ pentru toate teritoriile; a construit o bisericฤ ortodoxฤ la Alba Iulia; a acordat anumite înlesniri preoลฃilor ลi iobagilor români ศi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Ion de la Prislop.
Scurt istoric despre Mihai Viteazul
Mihai Viteazul a trฤit între anii 1558 ศi 1601. Nu se ศtie exact care este locul naศterii al domnitorului român. Unele documente atestฤ cฤ el s-ar fi nฤscut Târgul de Floci, însฤ alte documente, aflate în custodia Academiei Române, precum ลi specificaลฃiile din Condica episcopiei Rîmnicului, atestฤ cฤ Mihai Viteazul s-ar fi nฤscut la Drฤgoeลti, localitate aflatฤ pe partea stîngฤ a Oltului, judeลฃul Vîlcea. A fost ban de Mehedinลฃi, stolnic domnesc ลi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei ลi, pentru o scurtฤ perioadฤ în 1600, conducฤtor de facto al tuturor celor trei ลฃฤri care formeazฤ România de astฤzi: Muntenia, Transilvania ลi Moldova.
La sfîrลitul anului 1588, Mihai Viteazul a devenit stolnic al curลฃii lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rฤu, pentru ca în luna septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar ลi al otomanilor, a devenit voievod al Munteniei, efectiv de pe 11 octombrie.
Mihai Viteazul a aderat la "Liga Sfântฤ" creลtinฤ, constituitฤ din iniลฃiativa Papei Clement al VIII-lea, din care iniลฃial fฤceau parte Statul Papal, Spania, Austria, Ferrara, Mantova ลi Toscana (Anglia ลi Polonia au manifestat rezerve faลฃฤ de politica de cruciadฤ a papalitฤลฃii). Mai târziu, istorii au notat cฤ ลi Transilvania a aderat la "Liga Sfântฤ", eveniment considerat factor decisiv în atragerea în alianลฃฤ a celorlalte douฤ state româneลti, Moldova ลi Muntenia. Aron Vodฤ, domnul Moldovei a semnat, în data de 16 septembrie 1594, un tratat cu împฤratul habsburgic, eveniment ce a oferit un motiv în plus lui Mihai Viteazul sฤ decidฤ, cu acordul boierilor, intrarea în alianลฃa antiotomanฤ.
Campania antiotomanฤ. Care sunt cele mai cunoscute victorii împotriva Imperiului Otoman
Aderarea Munteniei la "Liga Sfîntฤ", a condus la izbucnirea, în data de 13 noiembrie 1594, unei revolte antiotomane soldatฤ cu suprimarea creditorilor levantini ลi a întregii garnizoane otomane staลฃionatฤ în Bucureลti. În acest context, Mihai Viteazul a pornit o ofensivฤ generalฤ împotriva Înaltei Porลฃi, atacînd cetฤลฃile turceลti de pe ambele pฤrลฃi ale Dunฤrii (Giurgiu, Hîrลova, Silistra ล.a.). Au urmat, astfel, o serie de victorii împotriva tฤtarilor ลi turcilor (Putineiu, Stฤneลti ลi ลerpฤteลti) culminatฤ cu incendierea Rusciukului. Dupฤ modelul victorios al lui Mihai, Aron Vodฤ a pornit o campanie similarฤ.
Cu ajutorul unei armate de aproximativ 16.000 de ostaลi, la care se adฤugau cei 7.000 de transilvฤneni conduลi de Albert Kiraly, Mihai Viteazul a obศinut ศi victoria la Cฤlugฤreni – 13/23 august 1595. Contraofensiva otomanฤ l-a forศat sฤ se retragฤ în munลฃi ศi sฤ aศtepte sprijinul lui Sigismund Bathory. Între timp, ลtefan Rฤzvan este înlocuit de pe tronul Moldovei cu Ieremia Movilฤ, domn fidel polonezilor. Mihai Viteazul începe (cu sprijin transilvฤnean ลi moldovean) eliberarea oraลelor Tîrgoviลte (5-8 octombrie 1595), Bucureลti (12 octombrie 1595) ลi Giurgiu (15-20 octombrie 1595).
În 1594 ลi în anii urmฤtori Mihai Viteazul a condus o campanie militarฤ în sudul Dunฤrii, cucerind cetฤลฃile Isaccea, Mฤcin, Cernavodฤ, Rasgrad, Babadag, Tîrgul de Floci, Silistra ลi chiar Rusciuc, ลiลtova, Nicopole ลi Vidin. În 1601 Mihai Viteazul a preluat aceste teritorii o datฤ cu instalarea sa pe tronul Moldovei, astfel încît Dobrogea ลi gurile Dunฤrii s-au aflat sub stฤpînirea sa pînฤ la moarte.
Astfel, întreaga creลtinฤtate balcanicฤ l-a privit ca pe un eliberator, iar dupฤ moartea sa, în hîrtiile gฤsite sub pernฤ, s-a aflat o scrisoare în care aceลti creลtini îl numeau „Steaua lor rฤsฤriteanฤ”.
Destrฤmarea unirii a celor trei ศฤri româneศti
Strฤlucitele victorii ale lui Mihai Viteazul în Muntenia, Bulgaria, Transilvania ลi Moldova, au inspirat pe deoparte respect, însฤ au reprezentat ศi motiv de îngrijorare pentru ลi îngrijorare aliaศii austrieci, care au constatat capacitatea lui Mihai de a consolida cele trei principate româneลti ลi a promova interesele acestora prin acลฃiuni independente, rapide, ferme ลi foarte eficace care la un moment dat ar fi putut deveni defavorabile casei regale a Austriei.
Astfel, contextul internaลฃional a devenit net nefavorabil lui Mihai Viteazul. Austriecii îลi vedeau ameninลฃate planurile de menลฃinere a Transilvaniei în sfera de influenลฃฤ, Polonia nu dorea pierderea controlului asupra Moldovei, iar Imperiul Otoman nu accepta ideea renunลฃฤrii la Muntenia. Mai mult, noul stat reprezenta o formulฤ puternicฤ, capabilฤ sฤ schimbe raportul de forลฃe din regiune. Existau însฤ ลi conflicte interne, cauzate de insubordonarea nobililor maghiari din Transilvania care nu acceptau mฤsurile impuse de noul Domn. Mihai Viteazul nu a reuศit sฤ înfrângฤ revolta nobililor maghiari sprijiniti de generalul Basta (Mirฤslฤu 18/28 septembrie 1600) ลi a pierdut, astfel, Ardealul.
În scurt timp Moldova a reintrat în posesia Movileลtilor aserviลฃi intereselor polone. Mihai Viteazul a încercat sฤ reziste atacului polon asupra Munteniei, însฤ nu a reuศit, motiv pentru care pe tron s-a urcat un membru al familiei Movileลtilor, Simion Movilฤ.
Moartea lui Mihai Viteazul
Forลฃat de exil, Mihai Viteazul a cerut sprijinul împฤratului Rudolf al II-lea al Austriei, care, în contextul reînscฤunฤrii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, a acceptat sฤ-l susลฃinฤ pe român. În acest context, împreunฤ cu generalul Basta, Mihai a demarat campania de recucerire a teritoriilor româneลti.
Prin victoria de la Guruslฤu (3 august 1601), voievodul valah a reuศi sฤ-l înlฤture pe Bathory din Transilvania. A continuat prin a recupera Muntenia gonindu-l pe Simion Movilฤ de pe tron. Aceste evenimente au conferit perspectivele unei noi uniri, perspectivฤ pe care împฤratul Rudolf al II-lea nu o agrea. Aศa se face cฤ, din ordinul sฤu, în 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul a fost ucis din ordinul generalului Gheorghe Basta.
Capul domnitorului român a fost furat de unul dintre cฤpitanii sฤi, adus în Muntenia ลi înmormîntat de Radu Buzescu la Mฤnฤstirea Dealu, lângฤ Tîrgoviลte. Pe lespedea sa de piatrฤ de la Mฤnฤstirea Dealu stฤ scris: "Aici zace cinstitul ลi rฤposatul capul creลtinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Munteniei, Ardealului ลi Moldovei."