17.5 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSportAtletismFOTO. Cum a schimbat istoria ziua รฎn care Mihai Viteazul s-a autointitulat...

FOTO. Cum a schimbat istoria ziua รฎn care Mihai Viteazul s-a autointitulat ,,domn al Munteniei, Ardealului ลŸi toatฤƒ ลขara Moldoveiโ€

În data de 6 iulie 1600, Mihai Viteazul s-a autointitulat, într-un hrisov ”domn al Munteniei, Ardealului ลŸi toatฤƒ ลขara Moldovei”, eveniment ce a confirmat documentar prima unire politicฤƒ a celor trei ลฃฤƒri româneลŸti. 

Cum a reuศ™it Mihai Viteazul sฤƒ înfฤƒptuiascฤƒ prima unire a celor trei ศ›ฤƒri româneศ™ti

Istoria atestฤƒ cฤƒ Domnia lui Ieremia Movilฤƒ, devotat polonezilor, însemnase practic îndepฤƒrtarea Moldovei de Sfânta Alianลฃฤƒ. În Transilvania, Sigismund a renunลฃat la tron în favoarea vฤƒrului sฤƒu, Andrei Bathory (deasemenea înclinat cฤƒtre politica polonฤƒ). În aceastฤƒ situaลฃie, unitatea militarฤƒ a ลฃฤƒrilor române s-a diminuat iar Mihai Viteazul, pus în faลฃa destrฤƒmฤƒrii coaliลฃiei antiotomane, a decis aplicarea "planului dacic", în speลฃฤƒ Unirea celor trei ลฃฤƒri române, conform Istoria.md.

Aศ™a se face cฤƒ în luna iulie 1599, Mihai Viteazul a trimis o solie la Praga pentru a cere încuviinลฃarea împฤƒratului Rudolf al II-lea pentru punerea în practicฤƒ a iniลฃiativei sale. Întrucât a primit un rฤƒspuns favorabil, la sfîrลŸitul aceluiaลŸi an, voevodul a intrat în Transilvania prin pasul Buzฤƒu, ลŸi dupฤƒ victoria asupra lui Andrei Bathory (ลželimbฤƒr, 18/28 octombrie 1599) ศ™i-a fฤƒcut intrarea triumfฤƒtoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599.

Un an mai târziu, în luna mai 1600, Mihai Viteazul l-a alungat de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilฤƒ, învingîndu-l la Bacฤƒu, ลŸi realizeazฤƒ astfel, prima unire a trei principate române. Titulatura folositฤƒ de voievod (într-un document din 6 iulie 1600) era: "Domn al Munteniei, Ardealului ลŸi a toatฤƒ ลฃara Moldovei".

”Io Mihail voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al ศšฤƒrii Româneศ™ti ศ™i al Ardealului ศ™i al Moldovei. Am dat ศ™i am înnoit rugฤƒtorilor noศ™tri monahi de la mânฤƒstirea Neamศ›, ca sฤƒ fie ei slobozi a-ศ™i apฤƒra tot hotarul, râul Bistriศ›ei cu toate râurile ศ™i izvoarele câte sunt de amândouฤƒ pฤƒrศ›ile Bistriศ›ei ศ™i din gura pârâului Largul pânฤƒ la gura Fฤƒrcaศ™ei ศ™i râul ce se numeศ™te Dereptul. Nimeni sฤƒ nu aibฤƒ vreo treabฤƒ acolo. Dacฤƒ vor afla pe cineva intrând acolo, sฤƒ aibฤƒ a-i lua tot ศ™i nimeni sฤƒ nu îndrฤƒzneascฤƒ a-i opri, înaintea acestei cฤƒrศ›i a noastre”, de transmis Mihai Viteazul.

Pentru consolidarea Unirii, Mihai Viteazul a luat mai multe mฤƒsuri, precum: a adoptat aceeaศ™i stemฤƒ pentru toate teritoriile; a construit o bisericฤƒ ortodoxฤƒ la Alba Iulia; a acordat anumite înlesniri preoลฃilor ลŸi iobagilor români ศ™i a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Ion de la Prislop.

Scurt istoric despre Mihai Viteazul

Mihai Viteazul a trฤƒit între anii 1558 ศ™i 1601. Nu se ศ™tie exact care este locul naศ™terii al domnitorului român. Unele documente atestฤƒ cฤƒ el s-ar fi nฤƒscut Târgul de Floci, însฤƒ alte documente, aflate în custodia Academiei Române, precum ลŸi specificaลฃiile din Condica episcopiei Rîmnicului, atestฤƒ cฤƒ Mihai Viteazul s-ar fi nฤƒscut la DrฤƒgoeลŸti, localitate aflatฤƒ pe partea stîngฤƒ a Oltului, judeลฃul Vîlcea. A fost ban de Mehedinลฃi, stolnic domnesc ลŸi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei ลŸi, pentru o scurtฤƒ perioadฤƒ în 1600, conducฤƒtor de facto al tuturor celor trei ลฃฤƒri care formeazฤƒ România de astฤƒzi: Muntenia, Transilvania ลŸi Moldova.

La sfîrลŸitul anului 1588, Mihai Viteazul a devenit stolnic al curลฃii lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rฤƒu, pentru ca în luna septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar ลŸi al otomanilor, a devenit voievod al Munteniei, efectiv de pe 11 octombrie.

Mihai Viteazul a aderat la "Liga Sfântฤƒ" creลŸtinฤƒ, constituitฤƒ din iniลฃiativa Papei Clement al VIII-lea, din care iniลฃial fฤƒceau parte Statul Papal, Spania, Austria, Ferrara, Mantova ลŸi Toscana (Anglia ลŸi Polonia au manifestat rezerve faลฃฤƒ de politica de cruciadฤƒ a papalitฤƒลฃii). Mai târziu, istorii au notat cฤƒ ลŸi Transilvania a aderat la "Liga Sfântฤƒ", eveniment considerat factor decisiv în atragerea în alianลฃฤƒ a celorlalte douฤƒ state româneลŸti, Moldova ลŸi Muntenia. Aron Vodฤƒ, domnul Moldovei a semnat, în data de 16 septembrie 1594,  un tratat cu împฤƒratul habsburgic, eveniment ce a oferit un motiv în plus lui Mihai Viteazul sฤƒ decidฤƒ, cu acordul boierilor, intrarea în alianลฃa antiotomanฤƒ.

Campania antiotomanฤƒ. Care sunt cele mai cunoscute victorii împotriva Imperiului Otoman
 
Aderarea Munteniei la "Liga Sfîntฤƒ", a condus la izbucnirea, în data de 13 noiembrie 1594, unei revolte antiotomane soldatฤƒ cu suprimarea creditorilor levantini ลŸi a întregii garnizoane otomane staลฃionatฤƒ în BucureลŸti. În acest context, Mihai Viteazul a pornit  o ofensivฤƒ generalฤƒ împotriva Înaltei Porลฃi, atacînd cetฤƒลฃile turceลŸti de pe ambele pฤƒrลฃi ale Dunฤƒrii (Giurgiu, HîrลŸova, Silistra ลŸ.a.).  Au urmat, astfel, o serie de victorii împotriva tฤƒtarilor ลŸi turcilor (Putineiu, StฤƒneลŸti ลŸi ลžerpฤƒteลŸti) culminatฤƒ cu incendierea Rusciukului. Dupฤƒ modelul victorios al lui Mihai, Aron Vodฤƒ a pornit o campanie similarฤƒ. 

Cu ajutorul unei armate de aproximativ 16.000 de ostaลŸi, la care se adฤƒugau cei 7.000 de transilvฤƒneni conduลŸi de Albert Kiraly, Mihai Viteazul a obศ›inut ศ™i victoria la Cฤƒlugฤƒreni – 13/23 august 1595. Contraofensiva otomanฤƒ l-a forศ›at sฤƒ se retragฤƒ în munลฃi ศ™i sฤƒ aศ™tepte sprijinul lui Sigismund Bathory. Între timp, ลžtefan Rฤƒzvan este înlocuit de pe tronul Moldovei cu Ieremia Movilฤƒ, domn fidel polonezilor. Mihai Viteazul începe (cu sprijin transilvฤƒnean ลŸi moldovean) eliberarea oraลŸelor TîrgoviลŸte (5-8 octombrie 1595), BucureลŸti (12 octombrie 1595) ลŸi Giurgiu (15-20 octombrie 1595).

În 1594 ลŸi în anii urmฤƒtori Mihai Viteazul a condus o campanie militarฤƒ în sudul Dunฤƒrii, cucerind cetฤƒลฃile Isaccea, Mฤƒcin, Cernavodฤƒ, Rasgrad, Babadag, Tîrgul de Floci, Silistra ลŸi chiar Rusciuc, ลžiลŸtova, Nicopole ลŸi Vidin. În 1601 Mihai Viteazul a preluat aceste teritorii o datฤƒ cu instalarea sa pe tronul Moldovei, astfel încît Dobrogea ลŸi gurile Dunฤƒrii s-au aflat sub stฤƒpînirea sa pînฤƒ la moarte.

Astfel, întreaga creลŸtinฤƒtate balcanicฤƒ l-a privit ca pe un eliberator, iar dupฤƒ moartea sa, în hîrtiile gฤƒsite sub pernฤƒ, s-a aflat o scrisoare în care aceลŸti creลŸtini îl numeau „Steaua lor rฤƒsฤƒriteanฤƒ”.

Destrฤƒmarea unirii a celor trei ศ›ฤƒri româneศ™ti

Strฤƒlucitele victorii ale lui Mihai Viteazul în Muntenia, Bulgaria, Transilvania ลŸi Moldova, au inspirat pe deoparte respect, însฤƒ au reprezentat ศ™i motiv de îngrijorare pentru ลŸi îngrijorare aliaศ›ii austrieci, care au constatat capacitatea lui Mihai de a consolida cele trei principate româneลŸti ลŸi a promova interesele acestora prin acลฃiuni independente, rapide, ferme ลŸi foarte eficace care la un moment dat ar fi putut deveni defavorabile casei regale a Austriei.

Astfel, contextul internaลฃional a devenit net nefavorabil lui Mihai Viteazul. Austriecii îลŸi vedeau ameninลฃate planurile de menลฃinere a Transilvaniei în sfera de influenลฃฤƒ, Polonia nu dorea pierderea controlului asupra Moldovei, iar Imperiul Otoman nu accepta ideea renunลฃฤƒrii la Muntenia. Mai mult, noul stat reprezenta o formulฤƒ puternicฤƒ, capabilฤƒ sฤƒ schimbe raportul de forลฃe din regiune. Existau însฤƒ ลŸi conflicte interne, cauzate de insubordonarea nobililor maghiari din Transilvania care nu acceptau mฤƒsurile impuse de noul Domn. Mihai Viteazul nu a reuศ™it sฤƒ înfrângฤƒ revolta nobililor maghiari sprijiniti de generalul Basta (Mirฤƒslฤƒu 18/28 septembrie 1600) ลŸi a pierdut, astfel, Ardealul.

În scurt timp Moldova a reintrat în posesia MovileลŸtilor aserviลฃi intereselor polone. Mihai Viteazul a încercat sฤƒ reziste atacului polon asupra Munteniei, însฤƒ nu a reuศ™it, motiv pentru care pe tron s-a urcat un membru al familiei MovileลŸtilor, Simion Movilฤƒ.

Moartea lui Mihai Viteazul

Forลฃat de exil, Mihai Viteazul a cerut sprijinul împฤƒratului Rudolf al II-lea al Austriei, care, în contextul reînscฤƒunฤƒrii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, a acceptat sฤƒ-l susลฃinฤƒ pe român. În acest context, împreunฤƒ cu generalul Basta, Mihai a demarat campania de recucerire a teritoriilor româneลŸti.

Prin victoria de la Guruslฤƒu (3 august 1601), voievodul valah a reuศ™i sฤƒ-l înlฤƒture pe Bathory din Transilvania. A continuat prin a recupera Muntenia gonindu-l pe Simion Movilฤƒ de pe tron. Aceste evenimente au conferit perspectivele unei noi uniri, perspectivฤƒ pe care împฤƒratul Rudolf al II-lea nu o agrea. Aศ™a se face cฤƒ, din ordinul sฤƒu, în 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul a fost ucis din ordinul generalului Gheorghe Basta.

Capul domnitorului român a fost furat de unul dintre cฤƒpitanii sฤƒi, adus în Muntenia ลŸi înmormîntat de Radu Buzescu la Mฤƒnฤƒstirea Dealu, lângฤƒ TîrgoviลŸte. Pe lespedea sa de piatrฤƒ de la Mฤƒnฤƒstirea Dealu stฤƒ scris: "Aici zace cinstitul ลŸi rฤƒposatul capul creลŸtinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Munteniei, Ardealului ลŸi Moldovei."

Cele mai citite

Studentฤƒ cazatฤƒ รฎn regie, muศ™catฤƒ de ploศ™niศ›e. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul ศ™ef al Gฤƒrzii Naศ›ionale de Mediu, a publicat imagini pe contul sฤƒu de Facebook cu o studentฤƒ cazatฤƒ la un cฤƒmin...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordฤƒm o atenศ›ie deosebitฤƒ oportunitฤƒศ›ilor economice din spaศ›iul francofon

Una dintre prioritฤƒศ›ile majore ale Francofoniei o reprezintฤƒ educaศ›ia ศ™i formarea tinerilor, a declarat preศ™edintele Iohannis la Paris Preศ™edintele Romรขniei, Klaus Iohannis, a susศ›inut sรขmbฤƒtฤƒ,...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ