10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportAtletismDatini populare in Faurar

Datini populare in Faurar

In calendarul popular romanesc luna Februarie se numeste Faurar, ducand cu gandul la fierarii care fauresc unelte pentru muncile de primavara, dar si la toti gospodarii, care incep si ei muncile, de pilda, chiar la inceputul acestei luni, la Gurbanul Viilor, obicei de protectie a podgoriilor. Tot la 1 Faurar se sarbatoreste si Trifon Nebunul sau Viermaritul. Despre Sfantul Trifon se spune ca este protectorul zarzavagiilor. In aceasta zi, se spune ca "se intampina iarna cu vara", adica se schimba vremea. Se da, din mana, ca pomana, o strachina de malai, ca sa nu vina lacuste peste an. Se fac farmece de folos pentru tine si de paguba dusmanului. A doua zi se tine Stretenia, ce se mai numeste in popor si Ziua Ursului, Martinul de Iarna si Tarcolitul Viilor. Se zice ca "daca ursul isi strica barlogul, primavara este aproape; daca intra inapoi, iarna continua". Pasarile incep sa cuibareasca.

 

In aceasta zi este si sarbatoarea boilor, care sunt scutiti de lucru si carora li se da fan cu mana. Tarcolitul Viilor se tine pentru sporul casei; se face praznic si se da de pomana, iar femeile se cinstesc cu rachiu. Nu e bine sa se faca nunta, fiindca ar fi nenorocoasa. Nu se arunca afara cenusa sau gunoiul, sa nu se praseasca lupii. O alta sarbatoare fixa, in calendarul popular, este, la 10 Faurar, Sfantul Haralambie, Izbavitorul de Ciuma, ce se mai zice si Aralampie, Aralambie, Haralam sau Aralam. Aceasta zi se tine pentru aparare de ciuma si de alte boli, pentru ocrotirea casei, culturii si vitelor. Se poate, totusi, scarmana lana. Se dau de pomana coliva, paine si lumanari. Se spune ca, daca ploua in aceasta zi, atunci ploaia va continua inca 40 de zile. In unele tinuturi, femeile coc un colacel si il rup in patru parti, pe care le arunca spre cele patru zari. Prin alte locuri, femeile se dezbraca de tot si alearga in jurul casei de trei ori: in zori, la pranz si seara.

 

La 11 Faurar, se praznuieste Sfantul Vlasie, sarbatoarea numindu-se si Vlasii. Se deschide glasul pasarilor. Se tine pentru a avea copii intregi si sanatosi, pentru ocrotirea ochilor, pentru gasirea lucrurilor pierdute si pentru a avea mereu punga plina. Cine lucreaza in aceasta zi la camp va imparti recolta sa cu pasarile, care-i vor manca semanaturile. In fine, la 24 Faurar cade Dragobetele, caruia i se mai spune si Navalnicul sau Cap de Primavara. Este autentica sarbatoare romaneasca a indragostitilor. Se spune ca acela care nu tine Dragobetele nu va avea parte de dragoste peste an, iar cine il tine va fi indragit tot anul. Se mai zice ca "Dragobetele / saruta fetele". In aceasta zi se formeaza perechile, atat la oameni cat si la pasari. Fetele mari si femeile tinere intrebuinteaza neaua ramasa netopita pana la Dragobete pentru a se spala in anumite zile ale anului si pentru farmece de dragoste.

 

Datina cere ca barbatii sa nu le supere pe femei, intrucat vor avea necazuri. Flacaii si fetele merg sa culeaga ghiocei, viorele, toporasi, branduse si alte flori timpurii, iar daca vremea e frumoasa, fac hore la camp sau in sat. In aceasta luna se pregatesc altoii, se presara gunoi in gradini, se curata livezile si se fac rasadnitele. Gerul si crivatul prevestesc un an manos.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă