10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportAtletismCleopatra NU a murit mușcată de șarpe. Ce spun cercetătorii

Cleopatra NU a murit mușcată de șarpe. Ce spun cercetătorii

Cleopatra, regina Egiptului, este faimoasă pentru poveștile de dragoste trăite cu generalii romani Cezar și Marc Antoniu, și pentru modul în care și-a pus capăt zilelor: s-a lăsat mușcată de o cobră. Însă, sinuciderea Cleopatrei a fost demontată de cercetătorii de la Universitatea Manchester, relatează BBC. 

Specialiștii în istoria Egiptului și experții în șerpi și-au unit forțele pentru a verifica cât de reală este povestea reginei ucisă de o cobră ascunsă într-un coș.

Cercetătorii au concluzionat că un șarpe suficient de mare încât să o omoare pe Cleopatra, dar și pe cele două servitoare ale ei, nu ar fi putut fi ascuns într-un coș. De asemenea, oamenii de știință se îndoiesc și de faptul că un șarpe le-ar fi mușcat consecutiv pe cele trei.

Egiptologul Joyce Tyldesley și Andrew Gray, curatorul secțiunii de herpetologie de la Muzeul Manchester, au explicat că, de obicei, o cobră poate atinge și doi metri și jumătate, astfel că ar fi imposibil de ascuns într-un coș.

De asemenea, chiar dacă Cleopatra ar fi reușit cumva să o ascundă de gărzile ei, cercetătorii spun că este improbabil că șarpele ar fi ucis-o pe Cleopatra și apoi ar fi trecut rapid la cele două servitoare.

”Nu numai că cobrele sunt prea mare, dar șansele să mori dintr-o mușcătură de șarpe sunt de 10 la sută: majoritatea mușcăturilor nu conțin venin. Asta nu înseamnă că nu sunt periculoși; dacă veninul ajunge în sânge, va provoca o necroză, ceea ce, cu siguranță, va ucide un om, însă foarte încet. Mai mult, șerpii folosesc veninul pentru a se proteja și pentru a vâna, astfel că ei conservă cât de mult pot, pentru a-l folosi mai tâziu”, a spus Gray. 

Cleopatra a VII-a a Egiptului, care a murit la vârsta de 39 de ani, în anul 30 î.Hr, a încercat să restabilească gloria Egiptului de odinioară, iar pentru acest lucru a căutat sprijinul împăraților romani = Iulius Cezar și Marc Antoniu. Povestea despre modul în care a murit și cum a cucerit inimile celor doi generali, ambițiile ei privind gloria Egiptului elenistic și opoziția față de Imperiul Roman au consacrat-o drept una din cele mai celebre femei din istorie.

 

 

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă