14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportAtletismCine este istroromânul care a câştigat Războiul Curenţilor

Cine este istroromânul care a câştigat Războiul Curenţilor

Istroromânul Nicolae Tesla l-a învins, într-o dispută ştiinţifică, pe marele savant american Thomas Edison

Unul dintre cei mai excentrici savanţi din prima jumătate a secolului XX a fost istroromânul Nicolae Tesla (ortografiat şi Nikola Tesla). El aparţinea unui grup etnic românesc, emigrat din zona Aradului în Peninsula Istria, din Croaţia. Marele savant este revendicat deopotrivă de români, croaţi, sârbi şi americani. Practic, diferiţi istorici îi atribuite când o origine română (pentru că istroromânii sunt o ramură a poporului român), când una sârbească (pentru că era de religie ortodoxă), când croată (pentru că s-a născut în Croaţia). Tot mai multe voci susţin varianta originii istroromâne, inclusiv în istoriografia croată. Dincolo de originea etnică disputată, absolut sigur e faptul că el este unul dintre marii descoperitori din istoria tehnologiei. Istroromânul a depus cereri pentru şapte sute de invenţii. Unele dintre ele îi sunt atribuite marelui său rival, americanul Thomas Edison, inventatorul becului.

O viaţă zbuciumată

Istroromânul Tesla s-a născut în anul 1856, la Smiljan, pe atunci în Imperiul Austriac, azi în Croaţia, şi a murit în 1943, la New York, în Statele Unite ale Americii. Nicolae Tesla provenea dintr-o familie de preoţi ortodocşi. Acesta este motivul pentru care i-a fost atribuită o origine etnică sârbească, deşi în provinca sa natală, comunitatea sârbească lipsea aproape cu desăvârşire, iar cei care apar¬ţineau ritului ortodox erau tocmai istroromânii, supuşi canonic Patriarhiei sârbeşti din Karlowitz. În 1875, Tesla a intrat la şcoala politehnică din Graz, Austria. Ulterior, el a mai studiat şi, pentru scurtă vreme, la Universitatea Carolină din Praga. Inginerul de origine română a devenit, din 1881, inginer-şef al primului sistem telefonic din Ungaria şi a inventat un amplificator de voce, care a revo¬uţionat, la acea vreme, telefonia fixă.

În anul 1882, el s-a mutat la Paris. Angajat al societăţii Continental Edison, el a îmbunătăţit echipamentele livrate de compania americană. Românul a creat şi primul motor cu inducţie, care utiliza curentul alternativ. În anul 1884, Tesla s-a mutat la New York. Aici, Thomas Edison încerca să creeze o reţea electrică a oraşului, bazată pe curentul continuu, care avea numeroase disfuncţionalităţi. Românul a propus o reţea bazată pe curentul alternativ.

În cele din urmă, s-a iscat între cei doi savanţi aşa-numitul „Război al curenţilor”. Fiecare îşi promova viziunea, iar Tesla a demisionat din cadrul companiei lui Edison şi s-a angajat la concurentul direct al acestuia, inginerul George Westinghouse. Totuşi, istoria i-a dat dreptate istroromânului, iar reţelele de electricitate din întreaga lume sunt bazate pe curentul alternativ.

Radarul şi radiocomunicaţiile

Nicolae Tesla a produs invenţii majore şi în alte domenii. Aşa ar fi radiocomunicaţiile, care au devenit posibile graţie unei bobine create de inginerul român. Bobina tesla este utilizată şi în prezent. Tot el a descoperit şi radarul, în anul 1900. Românul a continuat să inoveze, în ciuda marilor probleme financiare. O altă mare invenţie a sa a fost reprezentată de roboţii telecomandaţi. Iar cercetările sale au pus bazele informaticii moderne. În total, românul a primit 14 titluri de doctor în ştiinţe, oferite de diferite universităţi din lume.

Cele mai citite

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă