20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportAr dori lefuri de 2.000 de euro

Ar dori lefuri de 2.000 de euro

Dupa ce au majorat bugetele celor doua Camere ale Parlamentului, senatorii si deputatii vor acum sa-si dubleze indemnizatia. La ultima sedinta a Comisiei pentru Statutul Parlamentarului, acestia au luat in calcul si posibilitatea „umflarii” salariilor brute la aproximativ 1.500-2.000 euro lunar.
In acest moment, alesii au indemnizatie bruta de 41 milioane lei. Nu-i mai multumeste insa, si vor mai multi bani. Suma la care s-au gandit ca ar putea sa le satisfaca nevoile in continua crestere se invarte in jurul a 2.000 euro brut. In lei, 70 de milioane. Aceasta posibilitate a fost dezbatuta in ultima sedinta a Comisiei pentru Statutul Parlamentarului. „Nu este nimic batut in cuie, insa am stabilit de principiu ca ar trebui facuta o marire a indemnizatiilor. Discutiile au fost in jurul sumei de 1.500-2.000 euro”, ne-au declarat surse din comisie. Motivatia este simpla. Senatorii si deputatii damboviteni sustin ca veniturile lor sunt cu mult mai mici decat ale parlamentarilor occidentali. Si cum tot parlamentari se numesc si unii, si altii, salariile ar trebui, chipurile, cat de cat egalizate. Printre alesi exista insa si retineri in privinta indemnizatiei de 70 milioane lei. Daca nu de altceva, macar de teama unui nou scandal in presa. „S-a pus problema presei. Desi toata lumea este de acord cu cresterea indemnizatiei, nimeni nu vrea sa-si asume raspunderea pe motiv ca vom fi atacati in presa. Oricum, pana la urma, va trebui sa luam taurul de coarne”, ne-au spus sursele citate.
O alta propunere facuta in cadrul comisiei vizeaza stabilirea indemnizatiei parlamentarilor in functie de cea a sefului statului. Cu ochii pe leafa presedintelui, ar sti cand a venit momentul indexarii lefurilor lor. Mai exact, deputatii si senatorii vor ca salariul alesilor sa reprezinte 80 la suta din salariul presedintelui. In aceasta situatie, membrii Birourilor Permanente ale celor doua Camere ar primi si o serie de sporuri. Astfel, presedintii ar primi de 20% din cuantumul indemnizatiei, vicepresedintii – 15%, iar secretarii si chestorii – 10%. De sporuri ar beneficia si presedintii de comisii.
Mult controversatul proiect de lege privind statutul parlamentarului a fost scos de la „naftalina” cu aproximativ doua luni de zile in urma, o data cu noul Regulament al Senatului. In raportul preliminar al comisiei este prinsa si pensia de look a alesilor. Astfel, senatorii si deputatii si-au fixat pentru pensie un barem de 20% din indemnizatie pentru fiecare mandat. Astfel, cei cu doua mandate vor primi pensie 40% din indemnizatie, cei cu trei mandate Ð 60%, iar cei cu patru mandate Ð 80%. Pe langa toate acestea, statutul le mai aduce parlamentarilor multe alte privilegii. Enumeram doar gratuitatea pe toate mijloacele de transport: aerian, rutier, fluvial si feroviar, precum si pasapoartele diplomatice pentru toate rudele de gradul I.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă