22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportAmericanii au INTERDICŢIE la adopţii în Rusia. Vezi de ce

Americanii au INTERDICŢIE la adopţii în Rusia. Vezi de ce

Duma de Stat a aprobat miercuri, în a doua lectură, proiectul de lege privind interzicerea adopţiei copiilor ruşi de către cetăţeni americani, drept reacţie la “legea Magniţki”, adoptată de către Congresul american, informează AFP, potrivit Mediafax.

Deputaţii au aprobat, cu 400 de voturi pentru şi patru voturi contra, proiectul de lege care prevede sancţiuni împotriva tuturor străinilor vinovaţi de încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi, precum şi măsuri ce vizează ONG-urile cu finanţare americană.

Textul urmează să fie aprobat în a treia lectură, o procedură formală, şi prezentat, ulterior, în faţa Consiliului Federaţiei (Camera superioară a parlamentului federal rus).

Preşedintele rus, Vladimir Putin, care va participa, joi, la o importantă conferinţă de presă, încă nu şi-a exprimat părerea cu privire la acest proiect de lege.

Textul aprobat vineri este o versiune modificată, cu sancţiuni sporite, a proiectului adoptat în prima lectură, după promulgarea “legii Magniţki” în SUA.

Această lege, adoptată de către Congresul american, interzice intrarea pe teritoriul SUA şi blocarea activelor ale oficialilor ruşi, implicaţi în cazul decesului în detenţie a juristului rus Serghei Magniţki, pentru a preveni viitoarele încălcări ale dreptului omului.

Serghei Magniţki a decedat din cauza violenţelor şi a lipsei de îngrijiri mediale, după ce a fost arestat pentru denunţarea afacerilor ilegale ale unor miniştri ruşi de Interne.

Adoptarea “legii Magniţki” de către SUA a provocat reacţii politice negative în Rusia.

Prima versiune a proiectului de lege rus prevedea interzicerea de a intra în Rusia şi blocarea activelor pentru americanii care au încălcat drepturi ale cetăţenilor ruşi.

Amendamentele adăugate miercuri interzic americanilor de a adopta copii ruşi şi pun capăt activităţii agenţiilor pentru adopţie.

Alte amendamente prevăd suspendarea activităţii ONG-urilor “politice” cu finanţare americană şi interzic cetăţenilor americani de a conduce sau de a fi membri ai unor ONG-uri politice.

De asemenea, au fost extinse domeniile de aplicare ale primelor măsuri împotriva celor care au încălcat drepturile cetăţenilor ruşi: pasibili de restricţii vor fi persoanele din întreaga lume, nu doar cele din SUA.

Cele mai citite

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...
Ultima oră
Pe aceeași temă