21.5 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSportAlte sporturiComunitatea științifică, opinii diferite legate de cazul patinatoarei din Rusia depistată dopată

Comunitatea științifică, opinii diferite legate de cazul patinatoarei din Rusia depistată dopată

Scandalul legat de patinatoarea Kamila Valieva din Rusia, desemnată campioană olimpică la Beijing, continuă, după ce a fost confirmat faptul că sportiva adolescentă în vârstă de 15 ani a fost testată pentru dopaj anul trecut, iar rezultatul a fost pozitiv.

Patinatoarea a fost testată în jurul Crăciunului, dar rezultatul a venit abia pe 8 februarie.

Agenția antidrog din Rusia, Rusada, i-a ridicat însă suspendarea, astfel încât sportiva să poată participa la Jocurile Olimpice de iarnă din China.

Patinatoarea depistată pozitiv așteaptă decizia TAS

Participarea patinatoarei ruse Kamila Valieva la Jocurile Olimpice de la Beijing este suspendată până la o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), aşteptată înainte de debutul competiţiei individuale feminine, marţea viitoare.

Valieva, în vârstă de 15 ani şi neînvinsă până acum la prima sa participare la seniori, a fost depistată pozitiv la trimetazidină la un control antidoping efectuat pe 25 decembrie în cursul Campionatelor Rusiei, de către Agenţia rusă antidopaj (RUSADA), a anunţat, astăzi, într-un comunicat ITA (Agenţia Internaţională de Testare), instanţă responsabilă cu controalele antidoping pe durata Jocurilor Olimpice.

Trimetazidina, medicament utilizat pentru a trata anginele pectorale, este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014.

Totuși, prezenţa trimetazidinei, identificată în cazul patinatoarei ruse este contestată de cercetători, aşa cum s-a dovedit în cazul luptătorului francez Zelimkhan Khadjiev, citat de AFP. Fără vreo legătură cu steroizii anabolizanţi utilizaţi de ruşi la momentul izbucnirii scandalului de dopaj de la JO 2014 de la Soci sau cu EPO, implicată în disciplinele de anduranţă, trimetazidina este rar detectată în cadrul sportiv.
Conform doctorului Jean-Pierre Mondenard, specialist în dopaj, citat ca martor, „un tip a luat patru ani pentru un produs care nu face să avanseze nici un melc”.

La rândul său, farmacologul şi toxicologul Pascal Kintz, citat şi el de apărare, dezvăluia într-un studiu că „AMA/WADA l-a clasat printre stimulente înainte de a-l înscrie în rândul ‘modulatoarelor metabolice”.

„Numeroasele efecte secundare de tip parkinsonian nu par să fie de natură să favorizeze folosirea în rândul sportivilor”, a subliniat acesta.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!


Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Raperul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: ”Ai distrus multe vieți”

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic sexual. Acesta și-a folosit celebritatea și averea sa timp de decenii...

Raperul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: ”Ai distrus multe vieți”

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic sexual. Acesta și-a folosit celebritatea și averea sa timp de decenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă