2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSportAlte sporturiCei mai mari șahiști ai lumii dau startul turneului Grand Chess Tour...

Cei mai mari șahiști ai lumii dau startul turneului Grand Chess Tour 2023. Prima etapă se desfășoară la Grand Bucharest Hotel

Zece dintre cei mai mari şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE), printre care și cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment, încep confruntarea, săptămâna aceasta, la București, în cadrul Superbet Chess Classic România – prima etapă a circuitului internațional Grand Chess Tour 2023.

La ceremonia de deschidere de vineri, 5 mai, va fi prezentă o personalitate marcantă a șahului internațional – Garry Kasparov, considerat cel mai bun jucător din toate timpurile, dar și campionul mondial en-titre, jucătorul de origine chineză Ding Liren. Va fi prima dată în istoria țării noastre când un campion mondial de șah en-titre vine alături de challenger-ul la titlul mondial și joacă un turneu oficial în România.

Cel mai bun șahist al lumii (campionul mondial en-titre) se va confrunta cu alți nouă Mari Maeștri ai șahului internațional (GM), aflați printre cei mai buni jucători din lume. Printre mințile briliante care vor participa în etapa de la București se numără și doi dintre cei mai valoroși jucători ai României, la ora actuală: Bogdan Deac (locul 39 mondial, beneficiarul a două wildcard-uri în cadrul GCT – concurează în etapele de la București și Varșovia) și Richard Rapport (locul 13 mondial, concurează în toate etapele din Europa ale circuitului GCT). 

Cei 10 jucători de șah care dau startul competiției de la București sunt: 

Ding Liren, China: Campion Mondial 

Ian Nepomniachtchi, FIDE: locul 2 mondial

Alireza Firouzja, Franța: locul 4 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2022

Anish Giri, Olanda: locul 6 mondial, câștigătorul Tata Steel Masters 2023

Fabiano Caruana, SUA: locul 7 mondial, câștigătorul Campionatului SUA 2022

Wesley So, SUA: locul 8 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2022

Richard Rapport, România: locul 13 mondial, câștigătorul FIDE Grand Prix 2022

Maxime Vachier-Lagrave, Franța: locul 14 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2021

Jan Krzysztof Duda, Polonia: locul 24 mondial, câștigătorul Cupei Mondiale FIDE 2021

Bogdan Deac, România: locul 38 mondial și unul dintre cei mai valoroși șahiști români

Cu importanță strategică în stabilirea topului 10 mondial, competiția din România va fi de şah clasic, în care participanții vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la București ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția din 2023 va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții. 

Competiția va fi găzduită de Grand Bucharest Hotel

Inaugurarea turneului va avea loc vineri, 5 mai 2023, la Grand Bucharest Hotel (fost Intercontinental), sala Ronda, începând cu orele 17.00 PM, cu participarea extraordinară a multiplului campion mondial, Garry Kasparov, alături de directorul executiv al Grand Chess Tour – Michael Khodarkovsky, președinta Fundației Superbet – Augusta Dragic, cei 10 jucători, precum și invitați din diverse medii socio-profesionale și din mass-media. 

Deschiderea evenimentului va consta într-o prezentare a turneului și a jucătorilor etapei de la București, în tragerea la sorți a jucătorilor înscriși în competiție, urmată de prima mutare simbolică, făcută de marele maestru internațional Garry Kasparov cu un invitat special, de o scurtă conferință de presă susținută de Garry Kasparov, precum și de o serie de momente realizate cu invitații, cu participarea celor 10 GM și a lui Garry Kasparov. 

Competiția de șah se va desfășura la același Grand Bucharest Hotel, din Capitală, sala Ronda, în perioada 6-15 mai 2023, cu o zi de odihnă pe 11 mai. În fiecare zi, partidele încep la orele 15.00 PM și se termină în jurul orelor 20.00 PM. Deschiderea fiecărei zile competiționale se va face printr-o primă mutare făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Evenimentul va fi deschis și publicului larg.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă