17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Fosta șefă a PNL, Alina Gorghiu, reacție dură în cazul guvernatorului...

VIDEO. Fosta șefă a PNL, Alina Gorghiu, reacție dură în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, după dezvăluirile României libere: Dacă se confirmă că a colaborat cu Securitatea, să-și dea demisia

Alina Gorghiu, fosta șefă a PNL, a declarat, vineri, într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Timișoara, că guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, ar trebui să își dea demisia din funcție, dacă se confirmă că a colaborat cu Securitatea, așa cum a arătat, în exclusivitate, România Liberă.

„Mi-ar plăcea să văd reacția domnului Isărescu, pentru că, deși această suspiciune există deja în spațiul public de trei zile, exprimată într-o anchetă jurnalistică în serial în România liberă, nu am văzut nici o reacție din parte domniei sale. Dacă se confirmă aceste suspiciuni, cred că este cazul ca omul respectiv, indiferent cum îl cheamă, să își dea demisia din funcție”, a declarat Alina Gorghiu.

Senatoarea de Timiș a amintit că din acest județ a pornit, în 1990, inițiativa prin care s-a cerut ca foștii nomenclaturiști și colaboratori ai regimului comunist să nu mai facă parte din structurile noul stat democratic. „Mi-aduc aminte că de la Timiș a pornit inițiativa cu lustrația și aici era destul de respectată ideea că cei care fac poliție politică nu au ce să caute într-o demnitate publică sau o funcție publică. Nu vreau să mă refer la un nume, ci să fac o apreciere de principiu”, a menționat liberala.

Mai mult, Alina Gorghiu a amintit că într-o situația similară fostul ministrul liberal al Culturii, Mona Muscă, a decis să iasă din viața publică. „la fel de bine îmi aduc aminte cazul Mona Musca, care, în urma unor suspiciuni din viața politică, a ieșit din viața publică, și aș vrea ca genul acesta de cazuri, indiferent de numele persoanei respective sau de popularitatea sa să nu se analizeze cu oca diferită. Să existe aceeași unitate de măsură”, a subliniat actuala senatoare de Timiș. 


 

Citește și: Liviu Dragnea îi ia apărarea guvernatorului BNR, după dezvăluirile din România Liberă: Am văzut cum Mugur Isărescu este atacat, nu mi se pare în regulă. Nu vreau schimbarea lui, dimpotrivă, îl susțin așa cum am mai făcut-o

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la România Tv, că nu a putut ignora atacurile împotriva Băncii Naționale a României, fapte care duc la schimbarea cursului de schimb, ”așa cum s-a putut observa zilele trecute”. Dragnea a negat că și-ar dori să-l schimbe pe guvernatorul Mugur Isărescu, afirmând că va continua să îl susțină.


Precizările fostului co-președinte al PNL vin după ce România Liberă a publicat, în exclusivitate, mai multe documente ale CNSAS care arată cum guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de “Manole”. Isărescu a turnat atât diplomați străini, dar și colegi de-ai săi de la Institutul de Economie Mondială.


Citește dezvăluirea aici: EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole” | DOCUMENTE. FOTO+VIDEO

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe. 

Personalități ale vieții politice și publice au evitat să ia poziție după ce „România Liberă„ a dezvăluit faptul că guvernatorul Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole„.

Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, nu a dorit să comenteze dezvăluirile „României libere„ cu privire la sursa „Manole“, numele de cod al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu din arhivele Securităţii. Și Vladimir Tismăneanu s-a scuzat, spunând că are o ”situație de urgență medicală”. Istoricul Stejărel Olaru a precizat că nu vrea să comenteze subiectul, la fel ca și Bogdan Murgescu.  Nici șeful PMP, Traian Băsescu, nu a dorit să discute subiectul, precum și liderul USR, Nicușor Dan. 


Citește și:  Noi dezvăluiri în dosarul de turnător al guvernatorului BNR: Isărescu s-a oferit să penetreze Ambasada Marii Britanii | EXCLUSIV ROMÂNIA LIBERĂ 
Acum 30 de ani, UM 0195 a Securității se baza pe Mugur Isărescu să obțină informații din mediul diplomatic de la București, iar sursa cu nume de cod „Manole“ nu dezamăgea, conform documentelor de la acea vreme.

 
Cătălin Prisacariu, redactor-șef adjunct RL: Cum am deconspirat-o pe Ana lui „Manole“ 

„Manole“ nu a devenit guvernatorul BNR Mugur Isărescu decât după ce și-a îngropat turnătoriile în zidul arhivelor Securității. Ce nu știa „Manole“ în 1990, însă, este că azi oricine poate săpa la temelia zidurilor Securității cu instrumentele arhivistice puse la dispoziție de către CNSAS. Legal. Marea conspirație care a dus la devoalarea de către suprasemnatul a sursei „Manole“ a Securității era la îndemâna oricui. Conform legii de funcționare a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, primul pas era depunerea unei cereri de acreditare ca cercetător în arhiva CNSAS.


Sabin Orcan, director editorial RL: Securistule! Faza pe documente 

Dezvăluirea de astăzi a ziarului nostru – despre trecutul de turnător al dlui Mugurel Isărescu de la BNR – face parte dintr-o necesară operațiune de curățenie morală a societății în care trăim. La 27 de ani după căderea regimului comunist, declarat în mod oficial un regim criminal, România este încă infestată de foști colaboratori sau agenți ai poliției politice. Decons­pirarea lor, începută în urmă cu un deceniu de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, este departe de a se fi terminat. Motivul este simplu. Oamenii care ne conduc nu vor în ruptul capului să se afle tot adevărul.

 

Cele mai citite

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă