17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportAleşii visează la dosare tergiversate până la prescripţie

Aleşii visează la dosare tergiversate până la prescripţie

Ofensiva parlamentarilor împotriva institu­­ţiilor care luptă contra co­rup­­ţiei şi a criminalităţii organizate continuă: ei vor reintroducerea suspendării judecării dosarelor penale pe perioada în care Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor de neconstituţionalitate. Acest tertip a fost folosit până în 2010 pentru a tergiversa cu anii procesele.

Proiectul prin care ar urma să fie modificată Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale a fost iniţiat de deputaţii UDMR Mate Andras Levente, Marton Arpad şi Seres Denes, dar şi-a găsit rapid susţinători şi la grupurile PSD, PNL, PP-DD şi al minorităţilor naţionale. În final, proiectul poartă 13 semnături, printre care cea a deputatului PSD Marian Neacşu, trimis luni în judecată pentru conflict de interese. De altfel, şi colegul acestuia de la UDMR Mate Andras Levente este trimis în judecată, din luna septembrie, tot pentru conflict de interese. Un alt semnatar al proiectului, deputatul Marko Attila (UDMR), are şi el dosar pe rol, după ce a fost condamnat, în prima instanţă, la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Ce vor parlamentarii

Două lucruri sunt vizate în proiectul de lege: 1. Procesele să se suspende cât timp Curtea Constituţională judecă excepţia de neconstituţionalitate şi 2. Instanţa în faţa căreia a fost ridicată excepţia să fie obligată să sesizeze CCR.

Guvernul, Consiliul Legislativ şi CSM au avizat negativ propunerea, iar Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a întocmit, cu trei voturi „contra“, un raport negativ. Introdus ieri pe agenda plenului (fără să fi fost anunţat dinainte, după modelul „patentat“ săptămâna trecută), proiectul a fost respins (în favoarea lui s-au pronunţat 22 de deputaţi de la UDMR şi PP-DD), dar s-ar putea să asistăm la o răsturnare de situaţie când va ajunge la Senat, care este şi Cameră decizională.

Printre argumentele Guvernului de respingere a propunerii s-a numărat şi acela potrivit căruia doar un număr mic din excepţiile de neconstituţionalitate ridicate în procese au fost validate de judecătorii CCR. Potrivit preşedintelui Curţii, Augustin Zegrean, în anul 2009 au fost pe agenda CCR 10.000 de dosare din care „cel puţin“ 9.000 „erau făcute doar ca să se amâne procesele“.

Efect: procesele s-ar lungi ani de zile

Suspendarea proceselor până când judecătorii CCR se pronunţă asupra excepţiei de neconstituţionalitate a mai fost în vigoare, dar a fost eliminată în 2010 deoarece tergiversa judecarea dosarelor penale până la termenul de prescripţie. Concret, se ridica o excepţie, se suspenda judecarea dosarului timp de mai multe luni, după care nici nu se relua bine judecarea că se ridica o altă excepţie de neconstituţionalitate şi se suspenda, din nou, procesul. Din această cauză, se putea ajunge ca judecarea unui dosar să dureze şi 10-15 ani până se constata prescrierea. Un alt tertip folosit frecvent în dosarele cu miză o reprezintă chichiţa avocăţească a amânărilor consecutive, tot pe ani de zile.

Această nouă încercare a parlamentarilor de a scăpa de răspunderea în faţa legii se adaugă modificărilor aduse Codului Penal marţea trecută (supranumită marţea neagră). Prin două proiecte de modificare a Codului Penal, senatorii, deputaţii, miniştrii, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene dobândesc superimunitate pentru infracţiuni legate de serviciu, nemaiputând fi cercetaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu şi alte fapte. De asemenea, ei nu mai răspund nici pentru conflict de interese, aşa că pot da contracte propriilor firme sau firmelor de familie, la ce valoare vor ei, fără să mai poată fi anchetaţi.

Doar câteva dintre procesele tergiversate prin metoda ridicării excepţiilor de neconstituţionalitate:

• Dosarul „Trofeul Calităţii“ – Adrian Năstase: 11 luni de suspendare (între iunie 2009 şi mai 2010).

• Dosarul „Căprioara“ – Marian Oprişan: 8 luni de suspendare (octombrie 2008 – iunie 2009).

• Dosarul „Rompetrol“ – Dinu Patriciu: Un an de suspendare (septembrie 2010 – septembrie 2011).

• Dosarul „Achiziţii de lux I“ – Mihai Necolaiciuc: 8 luni de suspen­dare (ianuarie 2009 – septembrie 2009).

• Dosarul „Loteria I“ – George Copos: 8 luni de suspendare (martie 2009 – noiembrie 2009).

 

Cele mai citite

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...
Ultima oră
Pe aceeași temă