13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportAlegerile care consolidează domnia baronilor. Radiografia unui scrutin local fără prea mari...

Alegerile care consolidează domnia baronilor. Radiografia unui scrutin local fără prea mari surprize

CJ Alba

Sunt înscrişi în cursă opt candidaţi (inclusiv din partea partidului legionar intitulat „Totul pentru ţară”). Bătălia se dă însă între ex-ministrul Apărării Teodor Atanasiu (USL) şi actualul şef al CJ Alba, Ion Dumitrel (PDL).

Dumitrel vizează un al treilea mandat la şefia CJ, dar nu mai poate spera la o cursă la fel de lipsită de emoţii ca în 2008, când a obţinut puţin peste 40% din voturi, la distanţă mare faţă de contracandidaţii de la PNL şi PSD (Nicolae Popa-24,4% şi, respectiv, Ioan Dârzu-17,8%).

Sondajele online îi plasează acum pe Dumitrel şi Atanasiu umăr la umăr: 46-47% pentru primul, faţă de 40-43% pentru al doilea.

CJ Arad

Din cei 13 candidaţi înscrişi, cu şanse reale sunt cotaţi Ioan Cristina (USL) şi Nicolae Ioţcu (Mişcarea Creştin Liberală, formată din PDL şi PER). Cel din urmă este actualul şef al consiliului judeţean şi a fost senator al PDL (2004-2008).

În august 2011, când PSD şi PNL făceau sondaje pentru desemnarea candidatului USL la CJ Arad, atât liberalul Ioan Cristina, cât şi social-democratul Dorel Căprar erau mai bine cotaţi decât Nicolae Ioţcu. Situaţie care se menţine şi acum, potrivit sondajelor online judeţene: Cristina ar avea mai mult de zece procente în faţa candidatului PDL.

CJ Argeş

Alegătorii vor avea de ales între 10 candidaţi, dintre care doi cu acelaşi nume: Constantin Nicolescu. Unul este actualul preşedinte al consiliu­lui, candidat al USL pentru al treilea mandat, iar celălalt s-a înscris sub sigla Partidului Social Democrat al Muncitorilor (recent înfiinţatul partid al lui Miron Cozma).

Deşi trimis în judecată în mai 2011 pentru mai multe fapte de corupţie şi fraudarea de fondurieuropene, social-democratul Nicolescu pare să fie imbatabil. Un sondaj al USL realizat în martie îl situa pe acesta la 72% din preferinţele alegătorilor. Pe locurile doi şi trei, la foarte mare distanţă, apar candidaţii Partidului Poporului „Dan Diaconescu” (Marian Fulga, 9%) şi Alianţei pentru Argeş şi Muscel (Mircea Florin Andrei, PDL, 8%).

CJ Bacău

În fieful social-democratului Viorel Hrebenciuc şi al libera­lului Romeo Stavarache, actualul preşedinte al CJ, Dragoş Benea, nu pare să aibă contracandidat. În funcţie de cine a iniţiat sondajele online, Benea (aspirant la un al treilea mandat) este plasat la mare distanţă (peste 20 de procente) de contracandidaţii săi, Constantin Scripăţ (PDL) şi Ovidiu Budeanu (UNPR).

Există totuşi motive de nelinişte pentru Benea: pe fondul binecunoscutelor neînţelegeri dintre Stavarache şi Hrebenciuc, se vehiculează încă scenariul ca liberalii să facă mai degrabă campanie candidatului PDL şi să încerce, de fapt, detronarea sa.

CJ Bihor

Ex-preşedinte al CJ, pastorul Radu Ţîrle va candida pentru un nou mandat, însă din partea PDL, după ce a fost ex­clus din PNL în noiembrie 2011. Contracandidaţi îi sunt, pe 10 iunie, senatorul Cornel Popa (USL) şi şeful Administraţiei Bazinale Crişul, Sandor Pasztor (UDMR).

Reîntoarcerea lui Radu Ţîrle în PDL (a mai făcut parte din acest partid până în 2007) pare să nu-i garanteze însă acestuia obţinerea unui nou mandat, în condiţiile în care liberalul Cornel Popa este cotat mai bine în preferinţele alegătorilor. De altfel, pe baza sondajelor de opinie preliminare, Popa a fost desemnat candidat al USL.

CJ Bistriţa-Năsăud

Bătălia electorală îi are ca protagonişti pe primarul comunei Maieru, Vasile Borş (candidat al PDL), şi pe deputatul PSD Emil Radu Moldovan (USL).

Borş este considerat o surpriză şi liderii PDL susţin că el poate mobiliza foarte bine electoratul rural, în condiţiile în care Liviu Rusu, care este unul dintre apropiaţii secretarului general al PDL, Ioan Oltean, are probleme cu procurorii DNA (a fost acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii).

Potrivit unui sondaj realizat în mai la comanda PSD, Moldovan ar urma să strângă 56,9% din voturi şi s-ar situa la mare distanţă de Borş (14,4%).

CJ Botoşani

Şapte candidaţi vizează şefia consiliului judeţean, inclusiv unul din partea Partidului Civic Maghiar (Petrea Humelnicu).

Actualul preşedinte al CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac (PDL), candidează pentru un nou mandat sub sigla Mişcării pentru Botoşani, formată din PDL, PNŢCD şi Partidul Ecologist Român. Principalul său contracandidat este deputatul USL Florin Ţurcanu, trimis în judecată anul trecut, sub acuzaţia că ar fi comis 19 falsuri intelectuale şi nouă fapte de uz de fals.

Potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii de PNL Botoşani, Ţurcanu ar strânge 61% din voturi, iar Ţâbuleac doar 22%.

CJ Braşov

În ultimii 12 ani, CJ Braşov s-a confundat cu Aristotel Căncescu (PNL), înscris în cursa pentru un nou mandat. Cel mai periculos adversar al acestuia este, în 2012, un fost social-democrat, Nicolae Ţucunel. Actual preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Ţucunel candidează ca independent, dar este susţinut de PDL.

Potrivit unui sondaj apărut în presa locală, care ar fi fost realizat la comanda PNL, Ţucunel l-ar fi devansat pe Căncescu şi ar avea circa şapte procente în faţa acestuia şi în contextul în care unii primari PSD din judeţ şi-ar sfătui susţinătorii să-l voteze pe fostul lor coleg de partid, şi nu pe liberal.

CJ Brăila

Cea mai puţin disputată funcţie este cea de şef al CJ Brăila, în condiţiile în care sunt înscrişi doar trei candidaţi: Stancu Gheorghe-Bunea (USL), Mihai Chelu (Partidul Uniunea Ecologistă din România) şi independentul Sergiu Diacomatu, susţinut de Alianţa pentru Viitorul Brăilei (formată din PDL, UNPR, PNŢCD, PNG şi PER).

Potrivit unui sondaj realizat de CSOP la comanda GeoPol, la începutul lunii mai, Diacomatu s-ar situa pe primul loc în preferinţele electoratului din judeţ, cu 47% (faţă de 36%, cât ar avea Gheorghe-Bunea). Cu alte cuvinte, pentru prima dată în mulţi ani, PSD riscă să piardă consiliul judeţean.

CJ Buzău

Profitând de certurile din USL, democrat-liberalii încearcă pe 10 iunie să câştige şefia CJ prin deputatul Cezar Preda. Chiar şi în această conjunctură, acesta s-ar afla, potrivit sondajelor, pe locul al doilea.

Favorit continuă să fie Victor Mocanu, actualul preşedinte al CJ Buzău, care candidează independent după ce PSD a cedat PNL candidatura la consiliul judeţean. Candidatul oficial al USL, liberalul Marian-Cristinel Bîgiu, ar fi situat de abia pe locul al treilea în preferinţele alegătorilor. Oricum, social-democraţii din Buzău nu se sfiesc să-i facă în continuare campanie lui Victor Mocanu (în locul lui Bîgiu).

CJ Caraş-Severin

Într-un top al judeţelor cu cea mai mică probabilitate de a se înregistra vreo surpriză la alegerile locale se înscrie Caraş-Severin, unde cursa este dominată de Sorin Frunzăverde.

Fostul lider democrat-liberal, mutat cu o mare parte a filialei PDL şi cu câteva zeci de primari în PNL, unde a primit şi funcţia de vicepreşedinte, ar aduna, potrivit unor sondaje, circa 75% din voturi. Cu alte cuvinte, nici o şansă pentru candidaţii PDL (Lenuţa Ciurel), UNPR (Ion Tabugan) sau PPDD (Paul Purea).

CJ Călăraşi

În cursa pentru CJ Călăraşi sunt înscrişi zece candidaţi, dar cele mai mari şanse pare să le aibă actualul preşedinte de consiliu, Răducu Filipescu (susţinut de USL). Principalul său contracandidat este ex-ministrul Stelian Fuia, susţinut de Alianţa Popular Creştină (formată din PDL, UNPR şi PNŢCD).

Anul trecut, Filipescu a fost acuzat de ANI de conflict de interese şi săvârşirea de abuz în serviciu, deoarece ar fi acordat contracte de peste un mili­on de lei unor asociaţii al căror preşedinte era. Acesta a replicat că „totul este politic”, deoa­rece ar fi avut 67% în sondaje. Filipescu vizează un al treilea mandat în fruntea CJ Călăraşi.

CJ Cluj

Actualul preşedinte al CJ Cluj, democrat-liberalul Alin Tişe, este considerat favorit în lupta cu liberalul Horea Uioreanu (USL) şi Mate Andras Levente (UDMR). Potrivit unui sondaj GeoPol prezentat în mai, Tişe ar strânge 49% din voturi, în timp ce Uioreanu ar obţine 36%, iar reprezentantul UDMR-8%.

Fin al lui Emil Boc, Tişe face, de altfel, tandem cu fostul premier în încercarea acestuia de a redeveni primarul municipiului Cluj-Napoca (după scandalul Sorin Apostu care a zguduit serios primăria şi poziţia PDL în judeţ).

În cursa pentru CJ Cluj sunt înscrişi zece candidaţi.

CJ Constanţa

Aflat la şefia CJ Constanţa de opt ani, social-democratul Nicuşor Constantinescu îşi doreşte un al treilea mandat şi este candidatul USL în alegerile locale. El e considerat favo­rit (este bine ştiută culoarea politică a judeţului Constanţa, controlat de Constantinescu şi Radu Mazăre), mai ales că PDL are un candidat mai puţin cunoscut, consilierul local Florin Gheorghe.

Trimis în judecată pentru abuz contra intereselor pu­blice, Constantinescu a fost achitat, în luna februarie, de magistraţii Judecătoriei Constanţa. El mai este acuzat de fapte de corupţie în dosarul retrocedărilor ilegale, alături de primarul Radu Mazăre. Dosarul se află în instanţă din 2008.

CJ Covasna

În cursa pentru CJ Covasna s-au înscris opt candidaţi, dar cele mai mari şanse pare să le aibă actualul preşedinte, Sandor Tamas (UDMR). Fost de­putat UDMR, acesta a obţinut aproape 50% din voturi în 2008 şi speră să repete pe 10 iunie scorul de acum patru ani.

Adversari îi sunt preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Jozsef Kulcsar Terza, liderul judeţean al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Elod Nemes, dar şi candidatul USL, liberalul Marius Obreja (numit de premierul Ponta la şefia AVAS).

În judeţul Covasna, PDL şi-a unit forţele cu Partida Romilor, rezultând Alianţa Civică pentru Comunitate.

CJ Dâmboviţa

Aflat de patru ani în fruntea judeţului, Florin Aurelian Popescu (PDL) porneşte cu prima şansă în confruntarea cu Adrian Ţuţuianu (PSD). De altfel, un sondaj recent îl plasează pe liderul PDL Dâmboviţa la opt procente în faţa contracandidatului susţinut de USL (48% faţă de 40%). Următorul clasat, Florin Antoniu (PPDD), se află la mare distanţă, având doar 10%.

Numele lui Popescu a fost vehiculat în mai multe scandaluri cu iz penal, dar acesta susţinea, la începutul campaniei electorale, că ar avea adre­se de la Parchetul Dâmboviţa şi de la DNA cum că nu ar fi învinuit sau anchetat pentru fapte de corupţie. Documentele nu au fost însă făcute publice.

CJ Dolj

Regula „cine-i în funcţie este avantajat” se aplică şi la CJ Dolj, unde Ion Prioteasa, aflat la cel de-al doilea mandat şi amator de un al treilea, se află la o distanţă mai mult decât confortabilă de contracandidatul său, democrat-liberalul Ştefan-Bucur Stoica.

Conform unui sondaj comandat de GeoPol, Prioteasa ar fi cotat cu 60%, iar Stoica cu 19%. Cifrele nu ar trebui să mire în condiţiile în care, la alegerile din 2008 (când şi PDL stătea mai bine în sondaje), mult mai cunoscutul Radu Berceanu a reuşit să ia împotriva lui Prioteasa doar 31,36%.

CJ Galaţi

Actualul preşedinte al CJ Galaţi, Eugen Chebac, vizează un nou mandat sub sigla Alianţei pentru Progres Galaţi, formată din PDL şi UNPR, după ce în toamna anului trecut a demisionat din toate funcţiile deţinute în PSD. Contracandidat din partea USL îi este lui Chebac medicul Nicolae Bacalbaşa.

De curând, a ieşit la iveală faptul că Bacalbaşa îşi turna colegii la Securitate (pe 13 mai 1986, el a semnat o notă explicativă în care spunea despre şapte medici din Spitalul Judeţean Galaţi că sunt ostili regimului Ceauşescu). Ceea ce nu-l împiedică să fie, în sondajele de opinie, la o distanţă de peste 30% în faţa lui Chebac.

CJ Giurgiu

Opt candidaţi sunt înscrişi în cursa pentru CJ, dar cele mai multe şanse le are Dumitru Beianu, cel care a ocupat de altfel, până acum aproape o lună, funcţia de preşedinte al CJ. Dat fiind că liderul PNL Giurgiu, Lucian Iliescu, a vrut cu tot dinadinsul să-l impună drept candidat pe Vasile Mustăţea, Beianu şi-a dat demisia din PNL şi, susţinut de o parte din primarii liberali, s-a lansat pe cont propriu în cursă.

Mustăţea, candidatul oficial al USL, are doar 29% în sondaje, în timp ce Beianu se bucură de 59%. Candidatul susţinut de Mişcarea pentru Noul Giurgiu (formată din PDL şi PER), Constantin Buduru, este cotat cu numai 5%.

CJ Gorj

De opt ani preşedinte al CJ Gorj (după alţi ani buni în care a fost vicepreşedinte, pe vremea baronului Nicolae Mischie), social-democratul Ion Călinoiu vrea un al treilea mandat şi porneşte ca favorit în bătălia împotriva senatorului PDL Ion Ruşeţ.

Anchetat în mai multe rânduri de procurori (inclusiv pe vremea „domniei” lui Mischie), Călinoiu a primit constant neînceperea urmăririi penale.

În cursa electorală mai sunt înscrişi alţi şapte candidaţi, printre care Mihai Prunariu (şeful Asociaţiei Judeţene de Fotbal, susţinut de PPDD) şi Marius Vlaicu-Popa (fost subprefect şi consilier judeţean din partea PSD, UNPR).

CJ Harghita

Pentru CJ Haghita, se prefigurează un duel UDMR-PCM. Mai precis, udemeristul Csaba Borboly, actualul preşedinte al CJ, vrea un al doilea mandat, iar adversar îi este Zoltan Salamon din partea Partidului Civic Maghiar.

Anul trecut, procurorii DNA au început verificarea lui Borboly, în ceea ce priveşte construcţia casei sale şi vânzarea supraevaluată a unui apartament.

În 2008, voturile la nivelul judeţului s-au împărţit astfel: 53,8% UDMR, 33% PCM şi mai puţin de 5% pentru PSD, PNL şi PDL. Prin urmare, şanse mi­nime pentru Ion Proca (USL) sau Adrian Ciobanu (din partea Alianţei Româneşti Harghita, formată din PDL, UNPR, PER şi PNŢCD).

CJ Hunedoara

La Hunedoara, favoriţi sunt actualul primar al Devei, Mircia Muntean, şi actualul şef al consiliului judeţean, Mircea Ioan Moloţ. Primul este susţinut de Uniunea Social Populară (formată din PDL, PNŢCD şi UNPR), al doilea, de USL.

Între cei doi există o rivalitate veche: în 2010, Moloţ şi Muntean s-au luptat pentru şefia PNL Hunedoara. A câştigat Moloţ, care l-a exclus apoi din partid pe Muntean. Ca urmare, primarul Devei s-a reorientat şi s-a înscris în UNPR.

Potrivit unui sondaj din martie, Moloţ era situat la o distanţă considerabilă (peste 30 de procente) în faţa lui Muntean. Situaţia se poate însă echilibra în condiţiile în care ANI l-a declarat incompatibil pe Moloţ.

CJ Ialomiţa

Preşedinte al CJ din 2004 încoace, social-democratul Vasile Silvian Ciupercă se bucură de o reală cursă de voie spre un nou mandat. Nu de alta dar singurul contracandidat notabil pe care-l avea, democrat-liberalul Marinică Cazacu, a fost scos din luptă de Curtea de Apel Bucureşti.

La sezizarea USL, CAB a găsit că, în momentul depunerii candidaturii, Cazacu era încă înalt funcţionar public.

Ceilalţi candidaţi provin de la PRM (Silviu Puchianu), PER (Cristian Manea), Partidul Socialist Român (Marian Cristea), Partidul Poporului (Georgel Zdrîncu) şi Ştefan Stoi­ca (Partidul Poporului-Dan Diaconescu).

CJ Iaşi

Cea mai disputată şefie de consiliu judeţean este cea de la Iaşi: 14 candidaţi. Cu cele mai mari şanse (circa 45% din voturi) este cotat ex-ministrul liberal Cristian Adomniţei, candidat al USL. Cu alte cuvinte, şanse sporite pentru a fi detronat actualul şef al CJ Iaşi, Constantin Simirad. Exclus din PSD în septembrie 2009, Simirad s-a înrolat între timp în UNPR şi ar avea aproximativ 24% în sondaje.

Pe locul trei în preferinţele locuitorilor judeţului s-ar afla deputatul PDL Petru Movilă (circa 21% din voturi). Nu este exclus însă să apară unele inversări în urma votului la urne, în condiţiile în care nu
s-au efectuat sondaje în ultima lună.

CJ Ilfov

Deşi aflat în fruntea CJ Ilfov, democrat-liberalul Cristache Rădulescu este cotat cu şansa a doua în faţa liderului PNL Ilfov Marian Petrache (candidatul oficial al USL). Mai ales după ce Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, s-a reîntors în PSD, partid pe care-l părăsise pentru UNPR (unde a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte).

În cursa pentru şefia CJ Ilfov mai sunt înscrişi, în afara candidaţilor USL şi PDL, reprezentanţi ai Forţei Civice, Partidului Poporului – Dan Diaconescu, Partidului Socialist Român, Partidului Verde, PRM şi Partidului Alianţa Socialistă.

CJ Maramureş

În judeţul Maramureş, marele favorit este actualul preşedinte al consiliului, demo­crat-liberalul Mircea Man. El va candida din partea Uniunii pentru Maramureş, formată din PDL şi UNPR. Contracandidat din partea USL îi este Zamfir-Flore Ciceu, fost consilier local al PNL şi, pentru scurtă vreme, viceprimar, înainte de a fi exclus din partid şi a se înrola în PC.

Man se bucură de prima şansă în cursa electorală în ciuda acuzaţiilor de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, el ar fi intervenit pe lângă se­cretarul general al PDL, Ioan Oltean, pentru a obţine numirea unor apropiaţi în funcţii publice.

CJ Mehedinţi

În condiţiile în care CJ este condus de un democrat-liberal (Marius Balu), fostul consilier prezidenţial Mihai Stănişoară a pornit cu un avantaj în bătălia cu liderul PSD Mehedinţi, Ioan Adrian Duicu. Stănişoară este susţinut de Mişcarea pentru Noul Mehedinţi, formată din PDL, UNPR, PNŢCD şi PER.

Duicu a mai fost consilier judeţean şi vicepreşedinte al CJ Mehedinţi înainte ca ANI să-l declare incompatibil, pe motiv că deţinea şi funcţia de administrator la două societăţi comerciale. El a fost şi cercetat penal pe când conducea filiala din Mehedinţi a SNP Pe­trom, dar a primit neînceperea urmăririi penale.

CJ Mureş

Se anunţă şi la aceste alegeri locale o bătălie între Edita Emoke Lokodi şi Ciprian Dobre, la fel ca în urmă cu patru ani. Atunci, câştigător a ieşit candidatul UDMR, care tocmai ce termină al doilea mandat consecutiv.

Faţă de 2008, când era doar candidatul PNL, iar PSD avea, în parteneriat cu PRM, un alt aspirant la şefia consiliului, Dobre speră acum să ia mai multe voturi decât candidatul UDMR (în 2008, diferenţa între ei a fost mai mică de două procente).

În cursă mai sunt înscrişi, dar cu şanse reduse, Emil Paşcan (Alianţa pentru Mureş, formată din PDL, UNPR şi PER) şi Zsolt Biro (PCM).

CJ Neamţ

În fieful lui Gheorghe Ştefan „Pinalti”, Culiţă Tărâţă pare să fie favorit în lupta cu ex-demo­crat-liberalul Vasile Pruteanu. Preşedinte al CJ Neamţ până de curând, Pruteanu a decis să schimbe tabăra şi să candideze pentru un nou mandat sub sigla USL. La rândul său, Tărâţă este un fost social-democrat trecut la UNPR, iar în alegerile locale este susţinut de APEL (Alianţa Electorală Populară Progresistă Europeană Li­berală).

Pe la sfârşitul anului 2005, procurorii DNA au redeschis dosarul în care Tărâţă era acuzat că ar fi luat o şpagă de 500.000 de dolari de la un om de afaceri din Vaslui. De atunci nu s-a mai auzit însă nimic de dosar.

CJ Olt

După lovitura suferită de PDL Olt prin plecarea lui Darius Vâlcov şi a lui Daniel Bărbulescu la PSD, cursa lui Paul Stănescu spre un nou mandat de preşedinte al consiliului judeţean pare şi mai liniştită.
Dacă nu-i vor crea mari probleme contracandidaţii de la PDL (Dumitrel Victor Tiţa) şi UNPR (Pavel Belinksi), ceva bătăi de cap îi provoacă însă reprezentantul Partidului Verde. Nu de alta, dar îl cheamă tot Paul Stănescu şi există posibilitatea ca o parte din voturi să se ducă de la actualul şef de CJ la aproape necunoscutul candidat verde.

CJ Prahova

Zece candidaţi vizează şefia CJ Prahova, dar cu cele mai mari şanse este cotat candidatul USL Mircea Cosma, actualul preşedinte al consiliului. În lupta pentru un al treilea mandat, acesta îl are drept contracandidat din partea PDL pe fostul prefect Adrian Dobre (chiar dacă, la un moment dat, a fost vehiculat chiar şi numele Robertei Anastase drept candidat al PDL).

Campania electorală a celor doi principali candidaţi a fost presărată cu acuzaţii de calomnie şi de plagiere a programelor electorale. În plus, Cosma şi candidatul USL la Primăria Ploieşti au promis alegătorilor acordarea unor „pensii municipale” de circa 200 lei pe lună.

CJ Satu Mare

În teorie, candidatul UDMR, Arpad Csehi, ar avea şanse maxime să obţină un nou mandat de preşedinte al CJ Satu Mare. Totuşi, de data aceasta, voturile maghiarilor vor fi împărţite în trei. Mai precis, din partea PPMT va candida Deines Tivadar (într-un judeţ în care fostul episcop reformat Laszlo Tokes are o influenţă imensă asupra electoratului maghiar), iar din partea PCM va candida Paul Hegedus.

În mod curios, un al patrulea maghiar, Robert-Jozsef Utcza va candida din partea Asociaţiei Italienilor din România.

Împărţirea voturilor popu­laţiei maghiarilor creşte, tot în teorie, şansele candidaţilor români. Cei mai bine cotaţi par să fie Adrian Ştef (USL) şi Radu Giurcă (PDL).

CJ Sălaj

Zece candidaţi se luptă pentru şefia consiliului judeţean. Printre ei: actualul preşedinte, Tiberiu Marc (USL), cântăreţul de muzică populară Dinu-Iancu Sălăjanu (susţinut de PDL) şi doi foşti democrat-liberali. Este vorba de Viorel Stanca, devenit între timp liderul PRM Sălaj, şi de Gheorghe Stanciu, susţinut acum de PNŢCD.

O privire pe voturile din 2008, ne sugerează că Marc, susţinut acum şi de PSD şi de PNL, ar trebui să câştige detaşat cursa.

Voturile maghiarilor, care au pierdut la limită în 2008 postul de preşedinte (UDMR a avut atunci 22,56% faţă de 23,97%, cât a avut PSD), vor fi împărţite între Tiberiu Csoka (UDMR), Lajos Papp (PCM) şi Jozsef Sandor (PPMT).

CJ Sibiu

Dacă în 2008, Forumul Demo­crat al Germanilor din România (FDGR) a reuşit să câştige la mică diferenţă (mai puţin de patru procente) şefia consiliului judeţean, acum situaţia pare să se fi schimbat. Cu prima şansă intră în alegeri candidatul USL, Ioan Cindrea, în timp ce actualul şef al CJ Sibiu, Martin Bottesch, este cotat cu şansa a doua, chiar dacă îşi face campanie invocând colaborarea cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Candidatul PDL, Cornel Ştirbeţ, este plasat doar pe locul al treilea în preferinţele alegătorilor, în condiţiile în care partidul a suferit, ca şi în alte judeţe, o scădere considerabilă.

CJ Suceava

Actualul preşedinte al CJ, democrat-liberalul Gheorghe Flutur, porneşte cu prima şansă în bătălia cu liderul PSD Suceava, Cătălin Nechifor (candidat USL). Funcţia de şef al CJ Suceava este vizată de alţi nouă candidaţi.

Potrivit unui sondaj efectuat în luna mai la comanda USL, diferenţa dintre Flutur şi Nechifor s-ar fi redus, ajungând la doar patru procente (48% la 44%). Aceasta în condiţiile în care USL susţine că, dacă ar fi şi alegeri parlamentare acum, ar lua la nivelul întregului judeţ 61% din voturi.

CJ Teleorman

Şase candidaţi vizează şefia CJ, dar marele favorit este, fără doar şi poate, actualul preşedinte, social-democratul Liviu Dragnea. Aflat de 12 ani în fruntea judeţului, Dragnea pare imposibil de clintit, mai ales că PDL îi opune un candidat cu o notorietate mult mai mică (ex-prefectul Teodor Niţulescu).

În 2008, Dragnea a fost pus sub învinuire pentru accesa­rea ilegală a unor fonduri europene, dar ulterior a primit neînceperea urmăririi penale. Numele acestuia a mai fost asociat cu firma Tel Drum, abonată la contracte cu statul (170 milioane euro doar în Teleorman în perioada 2008-2010).

CJ Timiş

După ce a pierdut procente importante în preferinţele alegătorilor, actualul preşedinte al CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, nu mai poate spera la o cursă la fel de liniştită precum cea din 2008. Din contră, se estimează că s-ar afla cam la acelaşi procent cu Titu Bojin, contracandidatul său din partea USL.

Ostaficiuc a fost patru ani vicepreşedinte (2000-2004) şi opt ani preşedinte al CJ Timiş (din 2004 încoace), iar anul trecut a fost găsit în conflict de interese de ANI. Cum verdictul aducea şi interdicţia de a candida la vreo funcţie de demnitate publică timp de trei ani, procesul a ajuns în faza recursului, iar acesta se va judeca de abia pe 5 aprilie 2013.

CJ Tulcea

Printre puţinele judeţe în care nu se respectă regula „avantaj pentru cel în funcţie” se numără şi Tulcea, unde actualul preşedinte al CJ, Victor Tarhon (PDL), se situează la distanţă considerabilă (circa 17 procente) în sondaje faţă de contracandidatul de la USL, deputatul Horia Teodorescu.

Scăderea în sondaje a lui Tarhon poate fi explicată şi prin scandalurile care au existat în filiala pe care o conduce, scandaluri care au dus la plecarea din partid a deputatului Ma­rian Avram. Ulterior, Avram s-a înrolat în PSD.

CJ Vaslui

După alegerile locale, la vârful consiliului judeţean se va produce, cel mai probabil, o simplă rocadă, în locul vreunei schimbări. Mai precis, actualul preşedinte al CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, nu mai candidează, iar locul său este luat de Dumitru Buzatu, vicepreşedinte al CJ şi lider al PSD Vaslui.

În condiţiile în care Vaslui a fost condus, în ultimii 20 de ani, doar de PSD şi PRM, pare puţin probabil ca democrat-liberalul Dan Marian să strângă prea multe procente. În schimb, acestea s-ar putea contabiliza în dreptul peremistului Corneliu Bichineţ (care e şi acum vicepreşedinte al CJ Vaslui).

CJ Vâlcea

După rezultatele înregistrate la localele din 2008 (doar vreo 500 de voturi i-a departajat pe primii doi clasaţi), s-ar putea crede că va fi o luptă strânsă pe 10 iunie pentru CJ Vâlcea şi că Ion Cîlea (USL) şi Dorel Jurcan (PDL) se vor situa la mică distanţă unul de celălalt.

Sondajele de opinie realizate recent arată însă contrariul: Cîlea (actual preşedinte al CJ) ar avea aproape 70% din voturi. Cu alte cuvinte, mici şanse să se producă răsturnări specta­culoase de situaţii.

În total, sunt înscrişi în cursă zece candidaţi.

CJ Vrancea

Vrâncenii îl vor avea pentru încă patru ani pe Marian Oprişan în fruntea judeţului. Nu de alta, dar alegerile acestea sunt un veritabil galop de sănătate pentru baronul social-democrat, neavând practic contracandidat.

În cursă mai sunt înscrişi doar patru candidaţi (de la PPDD, PSR, Partidul Verde şi PRM), după ce candidatul Alianţei pentru Vrancea (formată în jurul PDL) a anunţat că se retrage după ce fusese înscris la Biroul Electoral Judeţean. Oricum, chiar şi dacă acesta nu ar fi abandonat lupta, Oprişan a plecat de la început drept favorit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă