21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportAlegeri parlamentare 2012. Lista candidaţilor anchetaţi şi trimişi în judecată care mai...

Alegeri parlamentare 2012. Lista candidaţilor anchetaţi şi trimişi în judecată care mai vor un mandat ca deputat ori senator

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cele mai importante partide din România au început să-şi anunţe candidaţii pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc în decembrie. Deşi toate părţile se laudă mereu că susţin doar persoanele cărora nu li se poate reproşa nimic, la fiecare scrutin apar pe listele forma-ţiunilor politice aceleaşi nume ale unor personaje care fie s-au îmbogăţit din afaceri cu statul, fie sunt judecate pentru trafic de influenţă ori abuz în serviciu, fie au fost găsite în conflict de interese.  Vă prezentăm în continuare cine sunt şi anul acesta cei care, deşi au un dosar pătat, speră să prindă un nou mandat în Parlament. Criteriile pe care le-am folosit sunt aceleaşi pe care mai multe organizaţii ale societăţii civile le-au impus pentru alegerile din 2004 şi 2008: trimiterea în judecată sau condamnarea politicienilor în cauze penale, traseismul politic, conflictul de interese şi afacerile pe care le au cu statul din poziţii de autoritate, averea nejustificată.

Notă: candidaţii din partea USL provin din PSD, PNL, PC şi UNPR. 

 

Victor Ponta, candidează din partea USL pentru un colegiu în Gorj. 

Prim-ministrul a fost acuzat de revista ştiinţifică „Nature” că a plagiat teza de doctorat şi alte lucrări ale sale. Două comisii româneşti au confirmat plagiatul, dar Ministerul Educaţiei a amânat retragerea titlului de doctor.  „România liberă” a publicat documente care arată că familia lui Victor Ponta face afaceri cu statul – de peste 100 milioane de lei –  şi cu oameni de afaceri apropiaţi de adversarul său politic Traian Băsescu.

Vasile Blaga, candidează din partea PDL pentru un colegiu în Timiş

Firmele deţinute de fiica şi ginerele său au obţinut mai multe contracte din bani publici.

Gyorgy Frunda, candideză din partea UDMR pentru un colegiu în Mureş

ANI l-a anchetat pentru că nu putea justifica averea prin veniturile obţinute oficial. Este acţionar la şapte companii, care au primit contracte de la stat.

Laszlo Borbely,  candidează din partea UDMR pentru un colegiu în Mureş

Deputaţii au respins cererea procurorilor pentru aprobarea începerii urmăririi penale împotriva sa. Este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere.

Ilie Sârbu candidează din partea USL pentru un colegiu în Timiş

Socrul lui Victor Ponta a fost cercetat în 2009 de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Cele două instituţii s-au arătat interesate de modul cum, în anul 2003, când Ilie Sârbu era ministru al Agriculturii,  a cumpărat cu numai 200.000 de euro o vilă de protocol a statului aflată în centrul Capitalei.

Dan Şova, USL Olt

A fost cercetat de DNA, alături de Victor Ponta,  în scandalul legat de contractele cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. În martie anul acesta, senatorul a afirmat că soldaţii români nu au participat la Holocaust şi că în România au fost ucişi doar 24 de evrei. În septembrie, revista Kamikaze l-a acuzat că şi-a trecut în CV, în mod mincinos, un master pe care l-ar fi absolvit în Marea Britanie în 2007.

Florin Pâslaru, USL Galaţi

Şi-a angajat fiul la propriul birou parlamentar.  A primit decizie de colaborator al Securităţii.

Vasile Bleotu, USL Vâlcea

A fost declarat incompatibil de ANI întrucât a activat şi ca director în cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Dosarul este în curs.

Eugen Bejinariu, USL Suceava

A fost cercetat de procurori pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Dosarul a rămas la stadiul de cercetări. 

Miron Mitrea, USL Vrancea

Fostul ministru al Transporturilor a fost trimis în judecată în 2009 pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Dosarul a ajuns în instanţă, dar judecătorii au decis returnarea la DNA pentru vicii de procedură. În 2011, procurorii au reînceput urmărirea penală. Ancheta este în curs.

Gavril Mîrza/Ioan Stan, USL Suceava

Cei doi parlamentari au fost judecaţi în acelaşi dosar pentru „folosirea influenţei într-un partid în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Au fost achitaţi definitiv în 2011.

Marian Ghiveciu, USL Buzău

Procurorii afirmă că „Ghiveciu ar fi contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite. Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Ghiveciu Marian”. Dosarul este în curs.

Florin Constantinescu, USL Iaşi

Deţine acţiuni la cinci companii şi a primit contracte de la sucursalele Societăţii Electrocentrale, precum şi de la Compania de Apă Olt.  O altă firmă a senatorului a încheiat cu şase primării contracte de achiziţii de 235.000 lei.

continuare în pagina 2

Ecaterina Andronescu, USL Bucureşti

A fost declarată incompatibilă de Curtea de Apel Bucureşti pentru că a ocupat concomitent funcţiile de rector şi senator.  În alt dosar, inspectorii ANI au descoperit că nu s-a suspendat din funcţia de manager al unui proiect  finanţat de UE.

Eduard Stelian Martin, USL Constanţa

Apropiat al lui Radu Mazărie, a încheiat nu mai puţin de 380 de contracte cu statul.

Anghel Stanciu, USL Iaşi

S-a remarcat ca lider al PRM, înainte de a trece la PSD. Fundaţia Ecologică „Green” Iaşi, condusă de soţia sa, a primit de la agenţiile statului 10 milioane lei din bani europeni. Deputatul a fost acuzat că şi-a angajat ilegal fiul şi nora în biroul său parlamentar.

Petru Filip , USL Vrancea / Cătălin Croitoru, USL Bucureşti

Petru Filip a părăsit PDL în iunie şi s-a înscris în PSD. Cătălin Croitoru, fost lider sindical şi apoi parlamentar PDL,  a trecut în vară tot la PSD.

Monica Iacob Ridzi, candidează din partea PP-DD pentru un colegiu în Hundeoara

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a fost acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi infracţiuni informatice.

Valerian Vreme, PDL Bacău

Deţine acţiuni la firme care au primit contracte de la primării din Bacău şi alte instituţii de stat.

Petru Başa, PDL Mureş

Politicianul este campion printre parlamentari cu 617 contracte încheiate cu instituţii ale statului, potrivit cursdeguvernare.ro.

Viorel Constantinescu,  PDL  Buzău

Unele firme la care senatorul democrat-liberal are acţiuni au derulat contracte cu mai multe primării din judeţul Buzău.

Cristian Burlacu, PDL Prahova

A derulat şase contracte cu Sanatoriul Balnear Techirghiol şi Primăria Sinaia, cu o valoare totală de  circa 10 milioane lei.  Înainte de a trece la PDL, a fost membru PNL, apoi independent.

Costică Canacheu, PDL Bucureşti

Compania sa a încheiat 33 de contracte cu instituţii publice.

Relu Fenechiu, USL Iaşi

Deputatul PNL a fost trimis în judecată anul acesta, alături de fratele său, pentru 46 de infracţiuni de corupţie. Liberalul a primit şi numeroase contracte de la instituţii publice.

Mihaela Popa, USL Iaşi

Fostul senator PDL candidează pentru Parlament din partea PNL.

Tudor Chiuariu, USL Iaşi

A fost trimis în judecată  de DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe grave.

Victor Paul Dobre, USL Galaţi

Fostul ministru al Administraţiei este acuzat că, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători din listele electorale.

Mircea Diaconu, USL Argeş

Curtea Supremă a decis că liberalul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate când a fost şi senator şi director al Teatrului Nottara. Ar fi trebuit să piardă şi funcţia de senator, însă această problemă nu a fost tranşată în Senat.

Şerban Mihăilescu, USL Botoşani

A fost judecat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Curtea Supremă l-a achitat definitiv, după ce iniţial a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Compania la care este acţionar soţia sa a încheiat şase contracte cu firme de stat. A fost membru PSD şi a trecut la UNPR.

Constantin Mazilu, USL Vâlcea

Ales deputat PSD, a plecat la UNPR. Firma sa de construcţii a încheiat 19 contracte cu instituţii de stat de 10 milioane euro.

Sorin Serioja Chivu, USL Prahova

A primit de la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol un contract de 79.000 de lei.  Sorin Serioja Chivu a fost membru PSD, de unde a trecut la UNPR.

Tudor Ciuhodaru, candidat independent Iaşi

Ales deputat PSD,  a plecat deoarece nu a putut candida la primărie. S-a înscris în Partidul Conservator, de unde a plecat la UNPR, care l-a acceptat candidat. Pentru alegerile parlamentare din decembrie a decis să candideze independent, pentru că nici un partid nu l-a mai vrut.

Verestoy Attila, UDMR

Potrivit declaraţiei de interese, senatorul a derulat trei contracte cu instituţii ale statului.

Mircea Banias, USL Constanţa

Trimis în judecată pentru fapte de corupţie în Vama Port Constanţa.  Învinuit într-un dosar privind vânzarea suspectă a unor motoare industriale de la UCM Reşiţa. Mircea Banias a fost exclus din PDL, dar s-a înscris în PC.

Mircea Geoană, USL Dolj

Procurorii DNA ancheteză modul în care au fost obţinute fondurile pentru campania electorală din 2009 a lui Mircea Geoană pentru preşedinţia României. Dosarul este în curs.

Oana Niculescu Mizil, USL Bucureşti

ANI a stabilit că Oana Niculescu Mizil a angajat-o pe mama sa la biroul său parlamentar.

Dan Voiculescu, USL Bucureşti

Va candida din partea Partidului Conservator pentru un nou mandat de senator, deşi în urmă cu doar câteva luni şi-a anunţat demisia din Senat. Dan Voiculescu a fost acuzat de spălare de bani şi obţinere de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani.    

 

CANDIDAŢI NOI, PROBLEME NOI

Gigi Becali candidează pentru prima dată la un loc în Parlamentul României din partea USL Bucureşti. CV: dosar penal privind un schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale; arestat preventiv pentru sechestrare de persoane; acuzat că a dat mită 1,7 milioane de euro unui club de fotbal; acuzat de ANI că şi-ar fi falsificat declaraţia de avere.

Nicolae Dumitru, poreclit Niro, candidează tot din partea USL. Controlează complexul comercial Europa, de lângă Bucureşti, un pol al evaziunii fiscale din Capitală. Presa a scris că este partenerul interlopului Nicu Gheară şi protejatul fraţilor Cămătaru.

Alin Petrache, candidat USL, este fiul lui Adrian Petrache, unul dintre apropiaţii lui Adrian Năstase şi lider al unei puternice grupări de interese, formată în jurul acestuia din urmă, potrivit presei centrale.

Sursa informaţiilor: romaniacurata.ro, monicamacovei.ro, politeanu.blogspot.com, presa centrală şi locală.

Cele mai citite

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...

VIDEO. Mesajul transmis de Papa Francisc credincioşilor care sărbătoresc Paştele

Într-un mesaj plin de speranță și încredere, Papa Francisc a transmis un apel puternic la bucurie și pace pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele în...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă