18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportA trecut SRI peste criza presiunilor politice?

A trecut SRI peste criza presiunilor politice?

La bilanţul SRI pe 2012 prezentat ieri s-a vorbit despre ameninţările teroriste sau despre recentele atacuri cibernetice la care a fost supusă România, dar tema centrală de preocupare a părut să fie presiunile politice la care este supus SRI.

Asfel, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi directorul George Maior s-au felicitat că Serviciul a trecut cu bine peste un an dificil din punct de vedere politic.

Cu numai o lună în urmă, Maior nu era însă chiar atât de fericit.

“Sunt mulţumit de activitatea SRI”, a declarat Traian Băsescu, care l-a şi decorat ieri pe directorul George Maior cu “Steaua României în grad de comandor. “Am constatat ceea ce era de constatat şi anume că Serviciul nu este fluctuant în funcţie de majorităţile politice şi că rămâne ancorat în realizarea misiunilor lui şi în legea după care funcţionează”, a constatat public preşedintele la sfârşitul bilanţului pe anul trecut al activităţii SRI, semn că “fluctuaţiile în funcţie de majorităţile politice” au fost o temă serioasă de îngrijorare asupra cărora au existat indicaţii încă din vara trecută. Cât de serioase au fost aceste îngrijorări a subliniat chiar George Maior, care a declarat, la rândul său: “Am apreciat că anul 2012 a fost un an greu din perspectiva unor evenimente exterioare Serviciului, să nu uităm că au avut loc trei rânduri de alegeri, s-au schimbat mai multe guverne. Ceea ce m-a bucurat foarte mult este faptul că Serviciul a stat aşezat pe valorile sale fundamentale de neutralitate, independenţă, profesionalism şi integritate în faţa acestui context exterior, până la urmă, Serviciului.

Ne-am putut îndeplini misiunea cu profesionalism şi fără nici un fel de influenţe, inclusiv de natură politică. Anul 2012 a fost pentru Serviciu un an de reafirmare a valorilor sale fundamentale legate de aceste criterii pe care le-am menţionat”. Ceea ce lasă să se înţeleagă preşedintele şi directorul SRI este faptul că evoluţiile politice de anul trecut au pus la încercare “valorile fundamentale de neutralitate, independenţă, profesionalism şi integritate” ale SRI şi că Serviciul a trecut acest test dificil şi a rezistat presiunilor politice. Cu numai o lună în urmă Maior nu era însă nici aşa de sigur, nici atât de fericit.

Avertismentele lui Maior

Într-un interviu acordat recent „României libere“, precum şi într-o emisiune televizată, George Maior a transmis câteva mesaje şi avertismente puternice clasei politice. Referitor la atacurile la adresa SRI venite dinspre USL şi, mai ales, dinspre zona Voiculescu-Antonescu, Maior declara atunci că “Probabil că există centre de putere care văd în perspectivă şi încearcă să-şi traseze culoare spre viitor, vizând 2014, şi crezând că fie pot intimida SRI, fie îl pot orienta spre a se implica într-o bătălie politică foarte amplă. Spre deosebire de ei, SRI are o singură preocupare, cea a securităţii naţionale, şi nu ne impresionează nici un miliardar care vorbeşte într-un anumit fel despre Serviciu, nici un parlamentar care ne critică”. Referitor la combaterea “corupţiei strategice”, pe care directorul SRI o definea ca “traficul de influenţă, care poate acapara un ministru, un minister, în modul curent de operare” şi ca “alte aspecte pot deregla dinamica pieţei libere prin influenţe politice, printr-un lobby ilegitim”, Maior constata că “mulţi sunt supăraţi pe noi fiindcă în ultimii ani Serviciul a îngrădit foarte mult marja aceasta de operare la „nivel strategic“, indiferent de coloratura guvernelor, de apartenenţa politică a personajelor. Nu ne iubesc prea mult politicienii”. Ieri, Maior a reafirmat faptul că “problema corupţiei în administraţie, în justiţie a rămas o prioritate şi pentru noi. Noi, bineînţeles, transmitem informaţii parchetelor pe această dimensiune.”

În sfârşit, Maior s-a lansat, în legătură cu atacurile din partea lui Voiculescu, Ioan Niculae sau Sorin Roşca Stănescu (toţi trei legaţi de Securitate), la un atac fără precedent pentru un şef de serviciu secret, la adresa fostei Securităţi, pe care a acuzat-o că a distrus România, dar şi a rezerviştilor SRI, “care folosesc informaţii, ceea ce este ilegal, pe care le-au dobândit pe parcursul carierei de ofiţeri de informaţii, pentru agende economice sau politice, sau care încearcă să contacteze ofiţeri activi pentru a dobândi informaţii noi pe care să le folosească şi care pun presiune prin acest mod de operare fie pe Serviciu, fie în diverse anturaje în care se învârt. Este contrar eticii ofiţerilor de informaţii şi îi dispreţuiesc pentru ceea ce fac”.

Poate că SRI a înregistrat succese în 2012 în combaterea şi prevenirea activităţilor teroriste şi a atacurilor cibernetice, dar nu despre asta a fost vorba ieri la bilanţul de ieri. Atât Maior, cât şi Băsescu au vrut să transmită faptul că SRI a rămas în picioare după atacurile la care a fost supus şi că este la fel de puternic.

 

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă