19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSport86 milioane de euro, preţul politic al unui drum?

86 milioane de euro, preţul politic al unui drum?

Un consorţiu care includea firma Delta ACM, apropiată PDL, a obţinut un contract de reabilitare a unui drum naţional, deşi solicitase un preţ cu 16 milioane euro mai mare decât primul clasat la licitaţie.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (DRDP Craiova), subordonată Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), a acordat licitaţia pentru modernizarea a 188 de kilometri din drumul naţional DN 67B Scoarţa-Piteşti asocierii Strabag-Delta ACM 93-C&I Euroconstruct SRL, deşi oferta acestei firme era cu 16 milioane de euro, respectiv cu 20%, mai scumpă decât oferta primului clasat, compania Romstrade. Oferta acesteia a fost de 70,9 milioane euro, în timp ce cea a asocierii Strabag-Delta ACM-C&I Euroconstruct SRL a fost de 86,45 milioane euro. Celelalte firme au avut oferte cuprinse între 96,92 milioane euro şi 128,94 milioane de euro.

Romstrade, preţ „neobişnuit de mic”

Corespondenţa purtată de firma Romstrade cu DRDP Craiova, în care aceasta din urmă solicita companiei menţionate justificarea preţului „aparent neobişnuit de mic” solicitat de aceasta, arată cât de uşor poţi scăpa de firma care cere cel mai mic preţ cu speranţa câştigării licitaţiei. Motivele invocate de DRDP Craiova pentru a respinge oferta ieftină sunt categorisite drept „ nod în papură” de oficiali ai firmei Romstrade.
În primul rând, acesteia i s-a reproşat că în nota de justificare a preţului a afirmat că va utiliza trei staţii de asfalt cu o capacitate cuprinsă între 160 şi 200 de tone pe oră, în timp ce iniţial spusese că are patru staţii cu capacităţi cuprinse între 120 de tone/oră şi 240 de tone/oră.
Trebuie spus însă că într-o contestaţie adresată DRDP Craiova unul dintre participanţi demonstrează pe baza cantităţilor de lucrări şi a duratei de execuţie că de fapt sunt necesare doar două staţii de asfalt, fiecare cu o capacitate mai mare de 90 de tone pe oră. Un al doilea argument pentru respingerea ofertei ieftine a fost că preţul declarat al unui material de construcţii era în fapt de 157,3 lei pe tonă şi nu de 155,5 lei pe tonă, cum informase firma. Diferenţa de preţ de 1,8 lei pe tonă, adică de aproximativ 1,5%, dovedeşte, crede DRDP Craiova, că oferta Romstrade este artificială, fiind totodată un argument pentru a da lucrările unei firme care ceruse cu 20% mai mulţi bani. O altă obiecţie a fost că Romstrade nu ar fi inclus în preţurile unitare şi costurile de transport ale materialelor de la furnizori, aceste costuri fiind prezentate de ofertant separat, la oră. Chiar dacă DRDP Craiova recunoaşte că acest consum „nu poate fi verificabil”, respinge oferta ieftină din acest motiv. Pentru ca chichiţele să fie complete, DRDP Craiova mai obiectează că Romstrade nu poate jusifica preţurile la produsele din producţie proprie.

Cifra de afaceri a firmei câştigătoare a contractului DN 67B a crescut considerabil în fiecare an după 2005, singura excepţie fiind în 2008, când conducerea Ministerului Transporturilor a trecut de la PDL la PNL. Astfel, firma a avut o cifră de afaceri de 86 milioane lei în 2005, de 234 milioane în 2006, 520 milioane lei în 2007, după care în 2008 a scăzut la 417 milioane lei. Delta ACM este deţinută de Florea Diaconu, fost asociat în mai multe firme cu Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu, deputat PDL de Bucureşti. Presa a relatat că firma apropiată deputatului democrat-liberal a primit de la primarul Craiovei, Antonie Solomon, alt membru PDL, un contract de deszăpezire a municipiului în iarna trecută de 32 milioane de lei. În ultimii ani contractele acestei firme s-au înmulţit semnificativ, câteva contracte importante fiind cele pentru întreţinerea multianuală pe timp de iarnă a autostrăzilor Bucureşti-Cernavodă şi Bucureşti-Piteşti, pentru modernizarea unor tronsoane ale centurii Bucureşti sau pentru reabilitarea pasajului Bucur Obor din Capitală.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă