10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial„Ziua Marinei”, fără politicieni

„Ziua Marinei”, fără politicieni

Sărbătoarea marinarilor nu a ieşit din comun la Constanţa. Aceeaşi îmbulzeală pe faleza Comandamentul Naval, aceleaşi exerciţii învechite şi acelaşi dezinteres al oamenilor politici faţă de ceremoniile Zilei Marinei. În afară de miniştrii Apărării şi Internelor, care au onorat probabil din obligaţie invitaţia marinarilor militari, la balconul „vip”-urilor nu a mai urmărit festivităţile decât Radu Mazare, primarul Constanţei şi Irinel Columbeanu.

Preşedintele Băsescu a decis să părăsească vila de la Neptun de Ziua Marinei, însă nu pentru a veni la Comandamentul Naval, ci pentru o deplasare în judeţul Harghita. De asemenea, nici premierul Victor Ponta nu a confirmat participarea la festivităţile de pe faleză. De altfel, şeful statului nu a rămas cu amintiri plăcute de la ultima sa participare de la Ziua Marinei, în 2010 acesta fiind huiduit şi apostrofat de public.

De cealaltă parte, publicul a participat în număr mare la festivităţi. Turiştii au dorit să urmărească exerciţiile marinei militare iar constănţenii să-şi umple ziua libera într- un mod plăcut.

Ar fi nevoie de o schimbare de scenariu

Pe faleza unde s-au organizat exerciţiile au fost câteva sute de privitori, iar alte câteva mii de persoane au urmărit exerciţiile din afara gardurilor de protecţie amplasate în jurul Comandamentului Naval. Au existat şi nemulţumiri referitoare la faptul că populaţia nu a avut acces în zona principală unde s-au desfăşurat exerciţiile, mai ales că oficialităţile nu s-au înghesuit la tribuna oficială, însă până la urmă totul s-a terminat fără incidente majore. Poate nu ar fi rău dacă organizatorii ar mai schimba ceva din program şi eventual locaţia unde se desfăşoară aplicaţiile militare, măcar populaţia să vadă ceva din exerciţii.

A sărbătorit Ziua Marinei prin „greva foamei”

În fine, singura noutate notabilă de la sărbătoarea marinarilor a fost faptul că, chiar în momentul în care au început festivităţile pe faleza comandamentului, în portul Constanţa, în danele companiei Coremar, un marinar a intrat în greva foamei. Victor Avram are 57 de ani, este căpitan de remorcher şi a recurs la această formă de protest pentru că „nu a mai rezistat psihic”. „Este modul meu original de a sărbători Ziua Marinei. Cei de la societate nu au încheiat contractul colectiv de muncă. Regulile de remorcaj se încalcă cu bună ştiinţă în portul Constanţa, se încalcă şi Codul muncii”, a precizat grevistul. Acesta a spus că s-a săturat de situaţia de la companie şi a decis să acţioneze pe cont propriu. La începutul acestei săptămânii salariaţii companiei de remorcaj Coremar au declanşat o grevă de avertisment, nemulţumiţi de contractul de muncă şi noile condiţii de lucru impuse de patronat. Revenind la festivităţi, programul de ieri al Zilei Marinei a inclus obişnuitele exerciţii navale, schimburi de focuri de manevră între terorişti şi forţele speciale, exerciţiile elicopterelor şi a scafandrilor de luptă, nelipsitul zeu Neptun, jocuri marinăreşti şi altele.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă