20.7 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăSpecialZiua Internaţională a Toleranţei

Ziua Internaţională a Toleranţei

Ziua Internaţională a Toleranţei se marchează la 16 noiembrie. Din 1996, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 51/95, invită statele membre să celebreze în fiecare an, la 16 noiembrie, Ziua Internaţională a Toleranţei prin activităţi la care să participe atât instituţiile de învăţământ, cât şi publicul larg.

Primele manifestări de acest gen au început în Anul ONU pentru Toleranţă (1995), proclamat de Adunarea Generală a ONU în 1993 (rezoluţia 48/126). La 16 noiembrie 1995, statele membre ale UNESCO au adoptat, în cadrul Conferinţei generale a UNESCO de la Paris, ‘Declaraţia principiilor toleranţei’, enunţată în 1986, la Paris, la întrunirea reprezentanţilor UNESCO, care defineşte termenul de toleranţă ca fiind respectul, acceptarea şi aprecierea diversităţii şi bogăţiei culturale, a modalităţilor de exprimare a calităţii fiinţei umane, potrivit Agerpres.

Marcarea Zilei Internaţionale a Toleranţei este axată pe acţiuni educative, care îi vizează atât pe copii, cât şi pe adulţi. Această zi are menirea să reamintească omenirii că intoleranţa este generatoare de violenţă şi, totodată, îndeamnă comunităţile să trăiască în pace şi respect.

Mesajul secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, pentru 2013, subliniază: „Toleranţa este cel mai puternic fundament pentru pace şi reconciliere. În acest moment de schimbări rapide şi de multe ori năucitoare, nu a fost niciodată atât de importantă. (…) Toleranţa trebuie să ne unească pe drumul nostru comun pentru un viitor paşnic, durabil”.

Toleranţa este un principiu de bază al democraţiei în societăţile multietnice şi multiculturale. Cu toate acestea, intoleranţa continuă să afecteze vieţile a milioane de oameni din întreaga lume. Intoleranţa poate lua forma unei marginalizări a grupurilor vulnerabile şi excluderii lor din orice fel de participare la viaţa socială şi politică. Educaţia este mijlocul cel mai eficient pentru prevenirea intoleranţei. În centrul tuturor eforturilor de promovare a toleranţei trebuie să fie dialogul, atât dintre indivizi, cât şi dintre diferite culturi şi civilizaţii. Fără un dialog, diversitatea culturală este pusă în pericol. Trebuie să învăţăm să ne respectăm şi să recunoaştem drepturile şi convingerile altora.

Toleranţa este, totodată, o condiţie esenţială a păcii, democraţiei şi dezvoltării durabile. Liderii mondiali au recunoscut acest lucru prin adoptarea Declaraţiei Mileniului în anul 2000. Ei au plasat toleranţa printre valorile fundamentale care stau la baza relaţiilor internaţionale în secolul al XXI-lea.

Cele mai citite

Un plan ambițios privind clima și sănătatea a fost promulgat de Joe Biden

Marţi a fost promulgat un plan vast de investiţii privind clima şi sănătatea, de către preşedintele american Joe Biden, aducând taberei sale democrate...

Un plan ambițios privind clima și sănătatea a fost promulgat de Joe Biden

Marţi a fost promulgat un plan vast de investiţii privind clima şi sănătatea, de către preşedintele american Joe Biden, aducând taberei sale democrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă