12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialZika a ajuns în Europa

Zika a ajuns în Europa

Un nou virus transmis de ţânţari, în special de ţânţarul  tigru, afectează din 2015 continentul sud-american unde a luat proporţii endemice.

Un danez a fost diagnosticat într-un spital din nordul ţării după ce a revenit dintr-o călătorie în America Latină, unde virusul Zika face deja ravagii. Alte cazuri au fost semnalate  în mai multe ţări europene, în Guyana şi Martinica. În timp ce virusul Zika este deja prezent în peste 15 state în America Latină, temerea principală este că poate antrena malformaţii cerebrale la fetuşi sau complicaţii neurologice la persoanele infestate.

Trei persoane din New York au fost depistate pozitiv cu virusul Zika, după ce au călătorit în afara SUA, în regiuni unde ţânţarul tigru este un vector al progresării rapide a virusului. Una dintre persoanele contaminate s-a vindecat şi celelalte evoluează pozitiv. Vineri, 22 ianuarie, SUA au recomandat femeilor însărcinate să nu călătorească în 22 de ţări din America Latină şi Caraibe. În aceste ţări, unde infestarea cu Zika a atins dimensiuni endemice, autorităţile sfătuiesc femeile să evite sarcina pentru luniile următoare, şi cele din Salvador au recomandat chiar pentru un termen de doi ani.

Panică la Rio

O dată cu apropierea legendarului Carnaval de la Rio și a Jocurile Olimpice care au loc în termen de şapte luni, virusul transmis prin ţânţari provoacă o adevărată psihoză în metropola braziliană. Psihoza virusului Zika, asociată cu o explozie de cazuri de nou-născuţi microcefali, creşte o dată cu apropierea JO din august. În pofida promisiunilor autorităţilor municipale de evitare a proliferării ţânţarului tigru, purtător de virus, Roberto Medronho, epidemiolog la Universitatea din Rio, subliniază o prezenţă foarte importantă a acestei insecte în Brazilia datorită „urbanizării dezordonate şi a programelor de control cu slabă eficacitate”. El a subliniat că este foarte dificil de controlat ţânţarul „Aedes aegypti” la Rio, unde o treime din populaţie trăieşte în favelas cu numeroase focare de proliferare, ca apele stătute. Iar în timpul carnavalului, cu o mare circulaţie de persoane, există un risc obiectiv de a contracta Zika.

Brazilia, nefrecventabilă?

Unele ambasade (Marea Britanie şi Franţa) au transmis sportivilor şi resortisanţilor lor din Brazilia mesaje de precauţie. Din 2015, în Brazilia au fost recenzate 3.893 de cazuri de microcefalie la nou-născuţi, o malformaţie a craniului care alterează dezvoltarea intelectuală, probabil legate de virusul Zika contractat de mame şi care contaminează placenta, potrivit Ministerului Sănătăţii. În 2014 au existat doar 147 cazuri. Unii copii nu supravieţuiesc, iar alţii rămân cu sechele. De-a lungul anilor pot survenii alte anomalii, ca surditate, cum a fost cazul după epidemiile de rubeolă.Fără îndoială, astăzi vedem doar vârful icebergului, precizează epidemiologul, care consideră situaţia „comparabilă” cu cea a thalidomidei (medicament) în anii 1960, care a dus la o generaţie de nou-născuţi fără braţe sau picioare. „Există un risc de copii microcefali cu neuropatii care nu le pot permite nici să studieze nici să muncească. Este o tragedie pentru familii, în general cele mai sărace. Epidemia va trece, dar microcefalii vor fi mereu aici şi asta va supraîncărca sistemul de sănătate”, a precizat Roberto Medronho.

Originar din Uganda

Acest virus a fost depistat prima oară în Uganda în 1947 la o maimuţă şi îşi trage numele de la o pădure tropicală situată la sud de Kampala, capitala ţării. Zika aparţine aceleiaşi familii Flaviviridae ca şi virusul turbării (transmis tot de ţânţarul-tigru) şi al febrei galbene. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), primul caz uman cu febră Zika a fost raportat în 1968. După ce a fost semnalat în Africa, Asia şi în Pacific, după primul semestru al anului 2015, maladia generată de virusul Zika a atins continentul american, cu Brazilia ca principală ţară afectată. La 18 ianuarie 2016, potrivit ultimului bilanţ, circa 15 ţări sunt deja infestate în America Latină şi Antile. După primele cazuri în Guyana şi Martinica, la finele anului 2013, epidemia a fost confirmată oficial în aceste departamente franceze la jumătatea acestei luni. La 21 ianuarie, Martinica a trecut la stadiul epidemic, având în prezent 102 cazuri confirmate, în Guyana 45 cazuri, unul în Guadelupe şi unul în Saint Martin. În majoritatea cazurilor (70-80%) infestarea trece neobservată şi autorităţile sanitare au avertizat că simptomele sunt de tip gripal – febră, dureri de cap, con-tracţii – cu erupţii cutanate. Infecţia cu virus Zika se poate manifesta şi printr-o conjunctivită sau dureri în spatele globilor oculari dar şi prin edeme la mâini şi picioare.

Complicaţii

Au fost descrise două tipuri de complicaţii grave – neurologice şi malformaţii la fetuşii femeilor bolnave. Pentru moment nu a fost stabilită o relaţie cauzală directă între virus şi complicaţii. În Brazilia şi în Polinezia Franceză au fost descrise complicaţiile neurologice de tip sindrom Guillain-Barre, maladie autoimună, care se manifestă printr-o slăbiciune sau paralizie progresivă a membrelor. De asemenea, au fost observate microcefalii (dimensiune anormal de redusă a craniului) şi anomalii de dezvoltare cerebrală la fetuşi şi nou-născuţi din mame însărcinate în perioada epidemiilor cu Zika în Polinezia şi Brazilia. Organizaţia Panamericană de Sănătate (OPS – organism internaţional de sănătate centrat asupra continentului american) precizează că pentru moment nu există „nici o dovadă că Zika poate cauza moartea”.

Nu există nici un remediu specific, nici vaccin contra acestui virus. Singurul tratament constă în reducerea durerilor prin administrarea de antialgice. Pentru protecţie, trebuie evitate înţepăturile de ţânţari, folosind haine ample, insecticide şi soluţii specifice. Femeile însărcinate trebuie să fie extrem de „vigilente”, recomandă OPS.  

Zika „va continua să se extindă pe tot continentul american, cu excepţia Canadei şi Chile, a avertizat OMS, care vede un „serios motiv de îngrijorare”.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă