18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialZeci de telefoane, unele vechi de peste o sută de ani, expuse...

Zeci de telefoane, unele vechi de peste o sută de ani, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Zeci de telefoane şi centrale telefonice, unele vechi de peste o sută de ani, printre care şi un aparat care ar fi fost folosit de fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, pot fi văzute într-o expoziţie deschisă la Muzeul Unirii din Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că expoziţia intitulată “Vocea de departe. Incursiune în lumea comunicării” cuprinde o colecţie de 70 de aparate de telefonie şi centrale telefonice din perioade diferite, cea mai veche piesă datând din 1898.

Zgârciu a spus că aparatele de telefonie prezentate în expoziţie aparţin Muzeului Judeţean Buzău şi fac parte dintr-o colecţie mai amplă, de peste o sută de piese de provenienţă străină sau românească, majoritatea telefoanelor fiind donate de colonelul Nicolae Antohi, care a început colecţionarea lor din 1975.

Potrivit sursei citate, colecţia muzeului buzoian este cea mai mare colecţie de profil din ţară.

“Toate piesele, restaurate cu elemente componente originale, sunt în stare de funcţionare. Sunt telefoane civile şi militare, de masă şi de perete, telefoane publice, staţii de emisie-recepţie şi centrale telefonice, cu baterie locală, cu baterie centrală şi automate, din România, Marea Britanie, Germania, Franţa, Suedia, Belgia, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Rusia”, a explicat Liviu Zgârciu.

Piesa inedită este un telefon de masă automat, tip secretariat, seria artizanală, realizat în 1950 de către deţinuţii politic din penitenciarele româneşti. Modelul a fost fabricat într-o serie mică, până la o sută de bucăţi, şi a fost introdus în birourile Comitetului Central al Partidului Comunist Român începând cu anii 1947-1948, fiind folosit până prin 1970.

Organizatorii expoziţiei susţin că piesa din colecţia muzeului buzoian ar fi aparţinut chiar fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

Expoziţia de telefoane deschisă la Muzeul Unirii din Alba Iulia poate fi vizitată până la sfârşitul lunii septembrie.

Cele mai citite

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă